Ma már nem lehet megszüntetni a nemzet nagyjainak a síremlékét

Ma már nem lehet megszüntetni a nemzet nagyjainak a síremlékét

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Fiumei úti Sírkertről, valamint a Salgótarján utcai zsidó temetőről.

A főigazgató elmondta, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert a maga szépségében ma már felveszi a versenyt a világ bármely pontján található hasonló intézménnyel. Sokan csak sétálni jönnek el ide, mert aki ide eljön, az egy nagyon gondozott, fantasztikus parkban tehet egy sétát, közben megismerhetik az ország múltját, ha igénylik, akkor akár kaphatnak egy hanganyagot is. A NÖRI több rendezvényt is szervez ide, legutóbb a múlt héten, ahol a főigazgató például egy előadást is tartott a gyász színeiről. Az érdeklődők megtudhatták, hogy nem csak a hagyományosnak mondott fekete szín szerepel a gyászban, hanem például a fehér is, ami a legősibb gyászszín. Van olyan település Magyarországon, a Somogy megyei Csökölyön, ahol a XIX. századig a fehér szín dívott a gyász esetére. Radnainé dr. Fogarasi Katalin beszélt arról is, hogy erre a rendezvényükre jelentették meg a huszonötödik NÖRFI füzetet, aminek a témája a gyász etikettje volt. A füzetben számos hasznos információ van, a viselkedési, az öltözködési szabályok és sok minden más, például az, hogy a gyászoló család óhaja az szent és sérthetetlen.

A főigazgató fontosnak tartotta kiemelni, a Fiumei úti Sírkertben a kezdetektől fogva temettek más vallású, például zsidó személyeket is, az egyáltalán nem vallási kérdés, hogy kit temetnek el ide. Ebben a temetőben senki nem láthat cimkéket, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a sírhelyet ismételten meg kell váltani, ez azóta van, mióta a NÖRI kezelésébe került. Nem szabad, hogy az ma megtörténjen, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor például Csontváry Kosztka Tivadar csontjai kerültek ki egy közös sírba. Ma már nem lehet megszüntetni a nemzet nagyjainak a síremlékét.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin külön beszélt a Salgótarján utcai zsidó temetőről, ami ma már látogatható, a NÖRI programokat is szervez ide, hiszen érdemes ezt a helyet is megismerni, ahol a XIX. századi Magyarország nagyjai nyugszanak. A világörökségi címmel kapcsolatban a főigazgató elmondta, a címre való kandidálás folyamata jelenleg áll, ennek indokairól nem tudott nyilatkozni. Ugyanakkor az is igaz, hogy mind ez a zsidó temető, mind a Fiumei úti Sírkert egyre népszerűbb, egyre ismertebb, mindkét helyen jelentős fejlesztéseket hajtott végre a NÖRI.