A gyalázkodás, a kocsmai stílus pedig nem a Parlamentbe való

A gyalázkodás, a kocsmai stílus pedig nem a Parlamentbe való

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a parlamenti munkáról, valamint az erzsébetvárosi önkormányzat döntéseiről.

A képviselő a Parlament hétfői üléséről elmondta, a legfontosabb feladataikat elvégezték, miután szinte minden megürült tisztségviselői helyekre megválasztották a jelölteket egy kivételével. Mellette sor került az azonnali kérdésekre is, ezeknek volt egy olyan része, amit lehetne akár viharosnak is mondani, véleménye szerint több olyan ellenzéki politikus is megszólalt, aki már-már gyalázkodó hangnemet ütött meg, a házelnök szerencsére fellépett, megvonva egyesektől a szót. Hozzátette, az ellenzék az interpellációkat, az azonnali kérdéseket mis leginkább a hangoskodásra használja, ami nem példamutató, miután a választók értelmes, intelligens vitákat várnak a megválasztott képviselőiktől, a gyalázkodás, a kocsmai stílus pedig nem a Parlamentbe való.

Mindeközben a kormánypárti frakciókban is lezajlott a tisztújítás, a Fidesznél továbbra is Kocsis Máté lesz a frakcióvezető, a KDNP esetében az történt, hogy Harrach Péter átadta a stafétabotot a fiatalabb nemzedéknek, így lett Simicskó István a frakció vezetője, aki szintén egy tapasztalt politikus.

Visszatérve a parlamenti hangulatra, Bajkai István megjegyezte, az ellenzék tavaly decemberi obstrukciója nyomán szigorodtak a házszabályok, pontosan annak érdekében, hogy a Parlamentben valóban parlamenti munka történjen, ne pedig olyan, mint amilyenek a jelenlegi ellenzék elképzel. Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki pártok azt mondják, kénytelenek ilyen eszközökkel élni, miután például a mostani költségvetési vitában az általuk benyújtani szándékozott közel 900 módosító javaslatból egyet sem kívánt a többség meghallgatni, a politikus úgy felelt, ez nem igaz, hiszen a szakbizottságban is minden javaslatot megvitatnak a képviselők. Itt van először lehetőség az érvelésre, az indítványok előterjesztésére. Az persze kétségtelen tény, a megalapozatlan javaslatokat elutasítja a többség, de a vitára mindig is készen állnak.

Bajkai István értékelte az erzsébetvárosi önkormányzat döntését a bulinegyeddel kapcsolatban. Mint kijelentette, a jelenlegi polgármester tevékenységét az jellemzi, hogy a döntéseit erőből viszi át a képviselőtestületen, nem tekintve félnek a jelenlegi kisebséget. Hozzátette, az előző vezetés minden javaslatot egyeztetés után vitt a képviselők elé, persze az is igaz, az előző ciklusban a fideszes vezetés kisebbségben irányította a kerületet.  Erzsébetváros jelenlegi vezetéséről azt fejtette ki, ezt a sokszínű koalíciót valószínűleg a hatalom és a források elosztása tartja egyben. A bulinegyed kapcsán pedig arról beszélt Bajkai István, hogy a mostani vezetés azzal is nyert ősszel, hogy azt mondta, kulturális negyeddé kívánja átalakítani Belső-Erzsébetvárost, a vendéglátóhelyek éjféli zárásával, de az új képviselőtestület első ülésén azonnal levették a témát a napirendről.

A politikus az általa benyújtandó társasházi törvény módosításáról elmondta, a szakmai anyag elkészült, most a kormánypárti frakciók egyeztetésére várnak, valamint a szaktárca véleményére. A munka halad, a törvényjavaslatot be fogja nyújtani.