ABreuerPress és a HetiTV Hirei 2020.06.22.-reggelén

 

ABreuerPress és a HetiTV Hirei 2020.06.22.-reggelén

 Életének 101. évében  vasárnap elhunyt dr. Bálint György Príma Primissima díjas kertészmérnök, egykori országgyűlési képviselő, ujságíró -az egész ország Bálint Gazdája.

Bálint György 1919. július 28-án Gyöngyösön született, kertészmérnöki oklevelét a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián 1941-ben kapta meg, majd 1949-ben a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát is szerzett. Dolgozott főagronómusként és főkertészként, agrártankönyveket írt, különböző kertészeti szaklapokat szerkesztett és több újságban rendszeresen publikált is.

A magyarországi egészségügyi rendszer egységessége különösen előnyös válsághelyzetben – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a koronavírus-járvány okozta válság kezelésének egy másik fontos tapasztalata, hogy az egységes egészségügyi készletkezelésre szükség van, ehhez kellett a kórházparancsnoki rendszer. Hozzátette: ilyen helyzetben a tárcák közötti koordinációra is szükség van, erre megfelelő keretet nyújtott az operatív törzs. Kitért arra is, a kormány az elmúlt 9 évben sokkal nagyobb mértékben emelte a béreket az egészségügyben, mint más munkakörökben. Ugyanakkor Nyugat-Európához képest még mindig van elmaradás ezen a területen, ezért további emelésekre van szükség – mondta. Hozzáfűzte, hogy az orvosi kamara felvetése alapján a további béremelések mellett a hálapénzt meg kell szüntetni, erről is beszélni kell. 

 

Bár Magyarországon lezajlott a koronavírus-járvány első szakasza, nem szabad hátradőlni, mert továbbra is jelen van a kórokozó, tart a világjárvány – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A tisztifőorvos hangsúlyozta, Magyarországon a nagyon sikeres járványkezelésnek köszönhetően a többi országgal összehasonlítva viszonylag kevés megbetegedés és haláleset volt a koronavírus miatt. Ugyanakkor a vírus nem tűnt el az országból, hiszen még kórházban is ápolnak koronavírusos betegeket – fűzte hozzá. „Nagyon ébernek kell maradnunk, pontosan követnünk a változásokat, főképpen a nyitással és a felszabadító járványügyi intézkedésekkel” – hangsúlyozta. Az úgynevezett járványügyi egység feladata ezért éppen az lesz, hogy azonnal reagáljon, ha szükséges – tette hozzá. Az egységben népegészségügyi szakemberek, illetve a rendvédelmi szervek, az Állami Egészségügyi Központ, valamint a mentőszolgálat, a kórházparancsnoki rendszerben dolgozók és a fertőtlenítéseket végző honvédek vesznek részt – mondta.

 

Több száz ember vett részt Karácsony Gergely vasárnap délelőttre szervezett kötetlen   beszélgetésén, amit majdnem teljes titokban, Messengeren szervezett a főpolgármester. 

Az eseményen kint volt több másik fővárosi politikus is, például Kerpel-Fronius Gábor és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, valamint Soproni Tamás terézvárosi polgármester is.

A rendezvényen Karácsony Gergely azt mondta, meg kell mutatni, hogy a főváros nem az ország fejős tehene, hogy Budapest egy büszke város, és fel kell szólalni a tervezett „Budapest-adó” ellen:

Miközben Budapest rengeteg fontos közfeladatot ellát, azt is elvárja a kormány, hogy mindezek mellett még be is fizessen a központi költségvetésbe, ami aztán ki tudja, hova és kiknek a zsebébe vándorol. Ez a költségvetési javaslat Budapestnek és minden magyar önkormányzatnak egy súlyos megszorító csomag. 

 

A kormány elkötelezett a családok erősítése mellett, a családpolitikai intézkedések ezen közösségek megerősítéséért születtek – erről a családpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt. Beneda Attila a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) apák napi rendezvényén kiemelte, az intézkedések meghozatalakor igyekeznek minden családtípusra figyelemmel lenni, a különböző családtámogatásokat az apák is igénybe vehetik. Azt mondta, a koronavírus-járvány okozta helyzet megmutatta, milyen fontos a család, hogy fontosak az apai és anyai szerepek, amelyek sok tekintetben „csereszabatosak”. A családon belül egyenlőek vagyunk, de nem egyformák – fogalmazott. Apának lenni életre szóló hivatás, feladat, öröm és felelősség, aminek megfelelni nem mindig könnyű, de nagyon szép feladat – mondta.

 

Hajdúnánáson építik meg a magyarországi MotoGP-pályát, jelentették be a városban szombaton tartott sajtótájékoztatón. A motorverseny-pálya 2023-ra készül el, összesen 65 milliárd forintot szán rá a kormány, az elkészülte után pedig legalább nyolc évig rendeznek majd rajta világbajnoki futamot a MotoGP szervezőivel, a Dorna Sportsszal kötött megállapodás alapján.

A 2023-as első MotoGP-futam rendezésének feltétele, hogy 2022 végén, legkésőbb 2023 elején tesztversenyt tartsanak rajta, ekkora készen kell lennie a pályához kapcsolódó szállodáknak, konferencia-központnak, oktatóközpontnak is, mondta el a szombati bejelentésen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki szerint a MotoGP-futam egy Forma-1-es nagydíj megrendezésével egyenértékű marketingszempontból.

 

Külföld:

 

Nem zárta ki a 2024-es elnökválasztáson való indulásának lehetőségét Vlagyimir Putyin orosz államfő. „Még semmit sem döntöttem el. Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy jelöltessem magamat, ha ez (a lehetőség) megjelenik az alkotmányban. Meglátjuk, hogy mi lesz akkor” – mondta Putyin. A hatályos orosz alkotmány kizárja annak lehetőségét, hogy egy orosz elnök két egymást követő ciklus letöltése után ismét versenybe szálljon a tisztségért. A módosított alaptörvény azonban, amelyről július 1-jén országos szavazást tartanak majd, megerősítése esetén lenullázza a hivatalban lévő államfő eddigi mandátumait. A 67 éves Vlagyimir Putyin kormányfői vagy elnöki minőségben két évtizede vezeti Oroszországot. Az interjúban értésre adta, hogy ha nem kapná meg az újrázás lehetőségét, akkor meglátása szerint idő előtt megkezdődne a harc az utódlásáért.

 

Terrorcselekménynek minősítette vasárnap a rendőrség a dél-angliai Reading városában előző este elkövetett késeléses támadást, amelyben hárman meghaltak, hárman megsérültek. Brit médiaértesülés szerint ugyanakkor a hatóságok az elfogott gyanúsított elmeállapotát is az incidens jelentős tényezőjének tartják. Az országos terrorizmusellenes rendőri hálózat területileg illetékes parancsnoksága  közölte, hogy átvette a támadás hátterének felderítését célzó nyomozás irányítását. A  késelés gyanúsítottja, egy 25 éves férfi, akit a helyszínen elfogtak, továbbra is rendőrségi őrizetben van. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka rövid vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a rendőrség az ügyben nem keres más gyanúsítottat.   Az első, vasárnap hajnali hivatalos tájékoztatás még arról szólt, hogy a rendőrség nem terrorcselekményként kezeli az incidenst, és a vizsgálat gyilkossági ügyben indult.

 

Zavargások voltak szombat éjjel a németországi Stuttgart belvárosában, az órákig tartó utcai harcban több rendőr megsebesült. A Baden-Württemberg tartományi főváros rendőrségének vasárnapi közleménye szerint az indulatok egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt tartott igazoltatás után szabadultak el. A kisebb csoportokba szerveződött támadók „rendkívüli agresszivitással” rontottak rá a rendőrökre, a burkolatból kiszakított utcakövekkel, építési területekről összeszedett rudakkal és egyéb tárgyakkal megrongáltak rendőrautókat is, és bezúztak kirakatokat. A helyi erők nem bírtak a randalírozókkal, megfékezésükre több mint 200 rendőrt vontak össze Stuttgart környékéről. A művelethez egy helikoptert is bevetettek. „Órák múltával lett csak nyugodtabb a helyzet” – áll a közleményben, amely szerint az összecsapásokban legkevesebb 12 rendőr sebesült meg, és 20 embert őrizetbe vettek.

 

Az Irán támogatását élvező libanoni Hezbollah terrorszervezet megosztott egy videót, azzal fenyegetve, hogy precíziós irányítású rakétákat küld Izrael nagyobb városaira. A közösségi médiában közzétett videoklipben izraeli célpontok koordinátái jelennek, miközben a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah azzal fenyeget, hogy rakétaesőt zúdít rájuk. „Ma már nem csak, hogy el tudjuk érni Tel-Avivot, de, Isten akaratával és segítségével, nagyon konkrét célpontokat is elérhetünk Tel-Avivon belül”, mondta Naszrallah. „A megszállt Palesztinában bárhol lecsaphatunk”. A klip végén megjelenik egy szöveg héberül és arabul: „Bármit is teszel, hogy megakadályozd az utunkat – vége, befellegzett.” A videót megosztották az Iránhoz és meghatalmazottjaihoz köthető közösségi médiaoldalakon. YouTube-ra is feltöltötték, de mivel megsértette a videómegosztó irányelveit, eltávolították.

 

A Fehér Ház hamarosan napirendre tűzi annak megvitatását, hogy nyíltan támogassa-e az izraeli szuverenitás kiterjesztését Júdeára és Somronra.  Amerikai és izraeli források szerint a héten megbeszélések és tárgyalások sorozata indul a fehér házban, hogy az adminisztráció támogassa-e az izraeli kormány annexiós tervét .  A megbeszéléseken részt vesz Jared Kushner, a Trump béketerv tervezője, Mike Pompeo külügyminiszter, valamint Washingtonba utazik David Friedman nagykövet is. A héten Izraelbe utazott volna Avi Berkowitz az elnök helyettes-tanácsadója és Jared Kushner jobbkeze, azonban a hírek szerint ő is Washingtonban marad, hogy részt vegyen a megbeszéléseken. Várhatóan Donald Trump fogja meghozni a végső döntést. David Friedman nagykövet támogatja, hogy Amerika áldását adja Netanjahu júliusi annektálási tervére, azonban az adminisztráció több tagja óvatosabban kezeli a kérdést. Mike Pompeo múlt hónapban Izraelben járt, és aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lehet az egyoldalú lépés a regionális helyzetre valamint amiatt, hogy láthatóan az izraeli kabineten belül sincs egyetértés a kérdéssel kapcsolatban.

 

Gazdaság:

 

Az elkövetkező években 5 ezer munkahelyet szüntet meg hannoveri központi üzemében a Volkswagen konszern haszongépjármű-gyártó részlege, és Lengyelországba helyezi át a termelés egy részét – jelentette be az vállalat vezérigazgatója az Automobilwoche lapnak adott interjúban. A Volkswagen haszongépjármű gyártásért felelős   vezérigazgatója közölte: a költségcsökkentési program keretében a természetes fluktuáció kihasználásával az elkövetkező években 15 ezerről 10 ezer alkalmazottra csökkentik a hannoveri központi üzemben a dolgozók számát. Elmondása szerint a haszongépjárművek gyártása Lengyelországba és a konszern új partneréhez, a Fordhoz kerül át. Hannoverben marad viszont a magas árfekvésű prémium kategóriás furgonok gyártása, valamint ott készül majd a teljesen elektromos, ID Buzz furgon is.

 

Időjárás:

 

Hétfőn szeles, borongós, hűvös idő lesz. Délután szakadozhat kissé a felhőzet. Eső az ország keleti, délkeleti felén esik, míg a Dunántúlon számottevő csapadéktól mentesen telik a nap. A Tiszántúlon zivatarok is előfordulnak.

Országszerte erős, gyakran viharos É-ÉNY-i szél fúj. A Balaton térségében várhatóak a legerősebb széllökések, melyek elérhetik a 80-100 km/órát is! Délután is csak alig veszít erejéből a szél.

Éjszaka, északnyugaton csökken a felhőzet, másutt erősen felhős marad az ég. A zivatarok, heves esők elgyengülnek, de elszórtan kisebb eső, zápor hajnalban is előfordulhat. Erős, nyugaton és keleten gyakran viharos lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj.

A jellemző hőmérséklet átlaga  hétfő reggel 13 – 17,  hétfő délután 21 – 26,  kedd reggel  25  fok körül alakul.