Szükség van a regionális központokra

Szükség van a regionális központokra

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Debrecenről, mint egy határokon átnyúló regionális központról, de szóba kerültek még az ellenzéki vezetésű önkormányzatok is.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az Országgyűlés tárgyalja a jövő évi költségvetést, de már az idei évre vonatkozóan is van egy költségvetési módosítás, amire járványügyi védekezés, valamint a gazdaság védelmét megerősítő intézkedések miatt van szükség. Most egy olyan költségvetést kel elfogadni, ami egy nagyon sok bizonytalansággal terhelt időszakban születik, de egyértelmű céllal, ez pedig a magyar gazdaság talpra állítása – jegyezte meg a politikus, majd azt is hozzátette, valószínűleg kemény tárgyalások után születik majd végleges döntés.

Az államtitkár a napokban aláírt Debrecen 2030 Programról azt mondta, ez egy több szempontból is nehéz kérdés, ami összefügg a trianoni békediktátummal. Tudniillik azért, mert a száz évvel ezelőtti döntés következtében Magyarország egyfejűvé vált, Budapesttel a főszerepben, megszűntek a korábbi regionális központok, pedig ezekre nagy szükség van. Debrecen városa éppen azon igyekszik, hogy egy valódi, a határokon is átnyúló regionális központtá váljon, az elmúlt tíz év fejlesztései ezt segítették elő. A mostani megállapodásnak köszönhetően a város képes lesz egy olyan pályát bejárni, ami valóban egy regionális központtá teszi, aminek nem csak a régióban, de Európában is komoly szerepe lesz. A fejlesztéseknek, a jelentősebb beruházásoknak az lesz a következménye, hogy akik a térségben élnek és munkát keresnek, azok mindegyike képes legyen elhelyezkedni. Magyarországnak kifejezetten olyan központokra van szüksége, mint Debrecen, ahol a határokon átnyúló gravitációs erőt lehet kihasználni.

Ugyanakkor arra is szükség van, hogy a magyar áruk, a magyar termékek eljussanak a hazai közönséghez, fogyasztókhoz, például a mezőgazdasági termékek esetében. A koronavírus-járvány alatt is megmutatkozott a magyar agrárium jó teljesítménye, sőt az is megmutatkozott a járvány alatt, hogy azok az országok, amelyek képesek voltak az önellátásra, lényegesen jobb pozícióban vannak a járvány lecsendesedése után, mint az importra szoruló országok.

Orbán Balázs beszélt még a koronavírus-járvány elleni magyar lépésekről, amelyek megmutatták, hasznos volt időben lépni, hasznos volt a számos európai országhoz képest nagyobb szigorúság.  A kormány arra is figyel, hogy a járványügyi szakemberek javaslatait összhangba hozza a magyarországi kultúrával, az emberek viselkedésformájával. Szerencsére a magyar emberek egységesek voltak, betartották a járványügyi szabályokat, amiket a kormány fenntart a továbbiakban is – tette hozzá a politikus.

Több ellenzéki polgármester is nehezményezte a kormány lépéseit a járvány elleni védekezés kapcsán, Újbuda vezetője feljelentést is kíván tenni, mert véleménye szerint pont nem az önkormányzatoknak, hanem az államnak, a kormánynak kellett volna a szükséges védőeszközöket biztosítani. Orbán Balázs erre reagálva azt mondta el, ha valóban így lett volna, akkor a többi településvezető is megtette volna a feljelentését, ezért inkább ezt a lépést is egy ellenzéki pártpolitikai aktusnak véli. Mint hozzátette, az a baj, hogy az ellenzék által vezetett településekre úgy gondolnak, hogy azok egy a kormány ellensúlyaként megjelenő egységek, ám ezzel ellentétben a kormányzat nem így gondolkodik, az elmúlt tíz év is bebizonyította, mindig is együtt akar a kormány működni az önkormányzatokkal. Fontos lenne az is, hogy ezt Budapest vezetése is így gondolná.