Egy társadalom, egy közösség számára nagyon fontos a történelem ismerete

Egy társadalom, egy közösség számára nagyon fontos a történelem ismerete

Gaal Gergely, a KDNP kommunikációs igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában a hit megéléséről, valamint a Nemzeti Összetartozás napjáról beszélt.

 

A politikus elmondta, Pünkösd vasárnapján már személyesen vehetett részt a szentmisén, ahol egyben a Hősök Napjára is emlékeztek, de az is igaz, hogy a karantén időszaka is lehetett valamilyen online felületen csatlakozni az imákhoz, azaz ez az időszak sem tántorította el az embereket a hitük gyakorlásától, sőt ezzel a módszerrel talán többen is lehettek az istentiszteleteken, így összességében elmondható, ennek az időszaknak akár jótékony hatásai is lehettek.

Gaal Gergely arra a felvetésre, hogy a kisgyerekeknek, így akár az övéinek is miként lehet átadni egészen kis korban a hit fontosságát úgy felelt, a családnak kell példát mutatni, amire a gyerekek később alapozhatnak, amikor a saját világnézetük kialakul. A gyerekek először bölcsődébe, majd óvodába járnak, ezen intézményeknél még nem olyan kiemelten fontos, hogy ott is foglalkozzanak a hittel, persze elsősorban akkor, ha a családban a gyerekek ezt megkapják.  Az iskolánál már fontos, hogy megjelenjen a világnézet a nevelésben, hiszen így már nem csak a szűk családdal tudja a gyerek megélni a hitét.

Gaal Gergely a Hősök Napjáról elmondta, az ország történelmében sok háború, küzdelem, szabadságharcok voltak, amelyek során rengetegszer kellett megvédenie magát a nemzetnek, de olyan is volt, amikor a magyarok védték Európát. Azok az emberek, akik ezekben a küzdelmekben vállaltak szerepet, mind hősök voltak, rájuk is emlékeztek ezen a napon. Hozzátette, egy társadalom, egy közösség számára nagyon fontos a történelem ismerete, csak a múltra emlékezve lehet a jövőt építeni.

A politikus különösen fontosnak tartotta beszélni június 4-ről, a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról. Ezen döntés értelmében közel hárommillió ember került más országokba, az ország pedig elveszítette még területének a kétharmadát. Mint megjegyezte, az elcsatolt területeken élők, így a magyarajkú zsidóság rengeteget tett a magyar zsidó kultúra megőrzéséért. A területek elvesztése mindenkinek tragédia volt, ezért is erkölcsi kötelessége a mindenkori magyar államnak segítenie a határontúli magyarokat, hogy érezzék az együvé tartozást.