Soproni Tamás :az önkormányzatok eddig is erejükön felül léptek fel a járvánnyal szemben

Az önkormányzatok eddig is erejükön felül léptek fel a járvánnyal szemben

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a HetiTv Pirkadat című műsorában beszélt az önkormányzatokat sújtó kormányzati intézkedésekről, a kerületi vendéglátóhelyekről.

Terézváros polgármestere felháborodásának adott hangot azon kormányzati vélemények okán, amelyek arról szólnak, hogy most az önkormányzatoknak is részt kell vállalniuk a gazdaság újraindításából, a válság okozta terhekből. Mint kijelentette, a kormány azokat az önkormányzatokat sarcolja meg, amelyek eddig is erejükön felül léptek fel a járvánnyal szemben. Példaként hozta fel az általa vezetett kerületet, ahol elmondása szerint 300 millióból hoztak létre például egy alapot, amivel a terézvárosi szegényeket segítik, de sok más módon is igyekeztek enyhíteni a járvány és a válság okozta helyzeten. Hozzátette, a fővárosban megtermelt adóbevételek 97 százalékát veszi el a kormány, a fennmaradó részből várják el, hogy tartsák el a várost, legyen felújítva a Lánchíd. Mindezek mellett most elveszik a településektől a gépjárműadót, megemelik a szolidaritási hozzájárulást.

Ami Terézvárost és a koronavírus-járványt illeti Soproni Tamás elmondta, ez a helyzet megmutatja a kerületben élőknek, milyen is egy szociálisan érzékeny vezetés, ami képes lenne nem csak egy városban, hanem az egész országban is így tenni.  A VI. kerület, az azt irányító koalíció megmutatta, mit kell tenni, amikor álláskeresési támogatást, krízistámogatást, albérleti díjtámogatást adnak. Mindezek természetesen komoly forrásokat igényelnek és most, amikor az önkormányzatok kevesebb bevétellel számolhatnak, akkor nincs más út, mint egyes kiadások visszafogása, a fejlesztések lassítása. Például a Hunyadi téri csarnok felújításába csak jövőre vágnak bele. De számos más program megvalósul, például ősztől kezdve a terézvárosiak számára az önkormányzat este 6 és reggel hét között a kerületi parkolóhelyek egyharmadát lefoglalja.

A járvány lecsengésével Terézvárosban is beindul a vendéglátás, de a polgármester szerint ezeknek a helyeknek a tulajdonosai már megszokták, hogy itt szigorúbbak a szabályok, mint például a VII. kerületben. De az is igaz, a vendéglátósok iszonyatos nagy veszteségeket szenvedtek el az elmúlt hónapokban, ezért például aqz önkormányzat nyitott az olyan ügyekben, mint a nagyobb teraszok létesítése, de abban továbbra sem, hogy ezek a helyek éjfél után is nyitva legyenek.

A politikus beszélt pártjáról, a momentumról, ahol a véleménye szerint olyan emberek politizálnak a különböző önkormányzatokban, akik a legközelebb vannak az emberekhez, mindezt nagy munkával végzik.

A kerületi terveket illetően Soproni tamás elmondta, az Andrássy út szervizútjait a Kodály körönd és az Oktogon között lezárják, ott egyfajta korzót hozva létre. A politikus a fővárosi biciklisávokról is beszélt, megjegyezve, ez egy európai tendencia része, de azt is tudni kell, most egy tesztidőszak van, az ősszel eldől a folytatás.

Szükség van erre, ahogy a Teréz- és Erzsébetvárosban az átmenő forgalom csökkentésére, mert minden embernek joga van az egészséges élethez és ehhez bizony kevesebb autó ke4ll.