Alapelv, hogy a terhek viselésében mindenkinek szerepet kell vállalnia

Alapelv, hogy a terhek viselésében mindenkinek szerepet kell vállalnia

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a jövő évi költségvetés fontosabb adatairól, a fővárossal történő párbeszédről is beszélt.

Az államtitkár megerősítette korábbi szavait, mely szerint nagyon sok közéleti szereplőnek illene bocsánatot kérnie Magyarországtól, a magyar kormánytól azok után, hogy mindennek elmondták a magyar demokráciát az elmúlt hónapokban, arról nem is beszélve, hogy rövidesen sor kerül a rendkívüli veszélyhelyzet visszavonására. 

Mindeközben a pénzügyminiszter benyújtotta a Parlamentnek az ország következő évi költségvetését, amelyet több ellenzéki politikus is erősen kritizált, a főpolgármester szerint ezzel a tervezettel több évre is halálra vannak ítélve az önkormányzatok, hiszen jelentős forrásokat von el tőlük az állam. Dömötör Csaba ezzel kapcsolatban elmondta, Karácsony Gergely felvetése egy fontos alapelvet érint, mégpedig azt, hogy a költségvetésnek igenis tükröznie kell azt a helyzetet, amiben van az ország. Jelen pillanatban is a legfontosabb az emberi élet védelme, de közben a járvány okozta gazdasági károkat is kezelni kell. Ezt tükrözi a költségvetés, amihez csatolódik az alapelv, amely szerint a terhek viselésében mindenkinek szerepet kell vállalnia. Hozzátette azt is, a kormány vállalja a legnagyobb szerepet, de a multinacionális cégek, a bankok, valamint az önkormányzatok sem maradhatnak ki ebből. Az államtitkár szerint a kormány úgy látja, mintha a baloldali vezetésű önkormányzatok nem akarnának szerepet vállalni ebből a közös teherviselésből. A főpolgármester minden aggodalma ellenére a budapesti fejlesztések például továbbra is támogatást élveznek a kormánynál, ám ehhez szükség lenne a fővárosi vezetés partnerségére.

A fejlesztések kapcsán említette példaként a Lánchidat is a politikus, hozzátéve, volt egy megállapodás a főváros és a kormány között, ebben szerepelt is egy összeg, amennyit a kormány jelölt meg a híd felújítására. Az előző főpolgármester azt nyilatkozta, ő képes megoldani a felújítást ebből az összegből, ami hatmilliárd forint. A mostani vezetés szerint ez az összeg a munkálatok negyedére sem lesz elegendő. Dömötör Csaba hozzátette, csak remélni lehet, hogy az összeg emelkedése nem a sokféle érdekcsoport helyzetbe hozása miatt következett be. Kijelentette, a kormány és Budapest közös érdeke, hogy a Lánchíd felújítása minél hamarabb bekövetkezzen.

A jövő évi költségvetés kapcsán arra a kérdésre, hogy mennyire van a kormány felkészülve arra, hogy a koronavírus-járvány a későbbiek során visszatérhet, az államtitkár úgy felelt, való igaz a szakértők szerint, hogy a vírus újból megjelenhet. Ezért is hozott létre a kormány a jövő évi büdzsében két alapot, az egyik a gazdaság erősítését, a munkahelyek védelmét szolgálja, míg a másik a járványügyi védekezést segíti. Ennek kapcsán azt is tudni kell, bár a rendkívüli veszélyhelyzet visszavonásra kerül, de azokat az intézkedéseket, amelyek például a távolságtartást szolgálják, fenn kell tartani, ezt egyébként az egészségügyi szakemberek javasolták.

Az egészségügy helyzete is fontos ebben a pillanatban, ehhez nagy szükség van az olyan programokra, mint például arra, amelyik a Nyugaton dolgozó szakemberek hazahívását támogatja, ám ez nem elegendő – jelentette ki Dömötör Csaba, szükség van még béremelésre is az ágazatban. 2010-hez képest már jelentősen növekedett a szakorvosok bére, de ugyanilyen fontos az ápolók béremelése is. Mindezek több hullámban indultak el, aminek a mostani részében 2018-2022 között 72 százalékos bérnövekedésre kerül sor, de a kormány ígérete szerint idén a rendkívüli helyzet miatt az egészségügyi dolgozók kapnak egy fejenkénti félmillió forintos juttatást is. Több ellenzéki politikus ezzel szemben azt mondta, hogy a veszélyhelyzet alatt kevesebb fizetést kaptak az egészségügyiek, erre az államtitkár úgy felelt, ez egy szándékos félrevezetés, mert a János Kórházban volt egy megállapodás arról, hogy a megnövekedett feladatok miatt a dolgozók emelt bért kapnak, de annak volt egy technikai módja, hogy ezt mikor fizetik ki nekik, azaz mindenki hozzájut a pénzekhez.

Dömötör Csaba a trianoni békeszerződés századik évfordulója kapcsán azt mondta el, bízik abban, hogy Magyarország méltóképpen tud emlékezni erre a tragikus eseményre, úgy, hogy ne kerüljön konfliktusba a szomszédos országokkal, amelyek másként gondolnak a száz évvel ezelőtti megállapodásra. Itthon emlékezni kell – tette hozzá, de van ennek az évfordulónak egy ünnepi része, mégpedig az, hogy annyi történelmi viszontagság után még mindig van magyar nemzet, hogy ki lehet jelenteni, a magyarok legszebb időszaka még előttünk van, azaz az be is fog következni. Nagy tragédia volt Trianon, rengeteg magyar került át a határok másik oldalára, de a mai határontúli magyaroknak tudnia kell, az anyaország védő keze mindig is a fejük felett lesz, a magyar kormányra minden esetben számíthatnak.  A nemzeti összefogás megvalósulni látszik már azzal is, hogy 2010 óta egymillió magyar állampolgár tehette le az esküt.