Erzsébetváros a kijárások korlátozások feloldása utáni életet tervezi

Erzsébetváros a kijárások korlátozások feloldása utáni életet tervezi

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármester a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kijárási korlátozások utáni feladatokról.

 

A polgármester elmondta, a kerület vezetésének azzal telt a hétvégéje, hogy átbeszélték a teendőket a miniszterelnök szombati bejelentését követően, ahol a fővárosi korlátozások feloldását jelentette be. A kormányfő szavait követően a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely részletezte a budapesti döntéseket. Arra a kérdésre, hogy a mostani változásokban volt-e szerepük a kerületi polgármestereknek, Niedermüller Péter elmondta, a főpolgármester már egy ideje nagyon határozottan a nyitás mellett emelt szót, ahogy az ellenzéki polgármesterek jelentős része is, köztük persze voltak óvatosabbak, ahogy Erzsébetváros első embere is. Mint hozzátette, szívesen vette volna, ha a feloldásokkal még vártak volna legalább egy hetet, de elfogadta a többi városvezető érvelését, mely szerint már nem lehetett tovább fenntartani a szigorításokat. Egyrészt azért, mert ezeket az emberek már kezdték semmibe venni, másrészt pedig a lakóházakban, kisebb lakásokban élők egészen másként viszonyulnak az elzártsághoz, mint azok, akik kertes házban laknak.

Az erzsébetvárosi önkormányzat a karantén időszakban kifejezett hangsúlyt fektetet az utcák, terek tisztaságára, a polgármester szerint ez nem áll le, sőt fokozottan folytatni fogják, hiszen most többen lesznek majd az utcákon. Ez különösen fontos a megszorítások ellenére is, amire most kényszerül a kerület. Mindezek mellett természetesen folytatják azt a segítségnyújtást, amit az időseknek nyújtottak a bevásárlások megszervezésével, a rászorulóknak az ingyen élelemmel.

Ami Erzsébetváros gazdasági helyzetét illeti, a polgármester elmondta, igen megviselte őket a veszélyhelyzet adta döntések sorozata, olyannyira, hogy a mostani héten egy új költségvetést kell készíteni, ami azt is jelenti, egyes területektől forrásokat kell elvenni. Az is igaz, hogy ez nem csak gazdasági kérdés, hanem zajlik egy politikai vita is a kerület irányításáért felelős koalícióban a súlypontokat illetően. Kérdésre válaszolva a politikus megerősítette, továbbra is végre kívánja hajtani a terveit, amikkel megválasztották, maximum egy másik ütemben tudja ezeket megvalósítani. Példaként elmondta, ígéretet tettek 100 önkormányzati lakás felújítására, ez a terv továbbra is marad, de előfordulhat, hogy közben kiderül, csupán 90-et tudnak felújítani. Ám a héten kihirdetésre kerülő lakáspályázaton olyan bérlakásokat hirdet meg a kerület, amelyeket a lelendő bérlőknek kell felújítani, a pályázaton kerületi lakosok indulhatnak el.

A korlátozások feloldása után vendéglátó teraszok nyílhatnak, Niedermüller Péter megbízta alpolgármesterét, Újvári-Kövér Mónikát, hogy ezek ügyében kezdeményezzen egyeztetéseket Budapesttel, hiszen a fővárosnak is vannak elképzelései ezekről. Olyan rendet szeretne a kerület kialakítani, ami nem okoz problémát a kerületben élőknek.

Niedermüller Péter végezetül megjegyezte, minden vita ellenére a koalíció jól működik, ezekre a szakmai vitákra szükség van.