Az emberek is elkezdték azt értékelni, ami közelről, itthonról jön

Az emberek is elkezdték azt értékelni, ami közelről, itthonról jön

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlamenti frakció szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai Parlamentben történt meghallgatásról, valamint a koronavírus-járvány kapcsán az önellátás fontosságáról.

A politikus beszélt a tegnapi vitáról, ami Magyarországról szól az Európai Parlamentben, mint megjegyezte, folyamatosan visszatér témaként az ország, legelőször akkor, amikor a migrációs politika került szóba, amikor a kormány kijelentette, nem akarnak az emberek bevándorlókat Magyarországon. Akkor is az történt, hogy az országot több európai fórum elé citálták, ahogy ez történt akkor is, amikor megépült a határkerítés, azt is látni kell, ugyanazok a politikai erők léptek fel Magyarországgal szemben ezekben az esetekben, ahogy most is ez történt a rendkívüli kormányzás megítélése kapcsán. Tették ezt annak ellenére, hogy az Európai Bizottság kijelentett, nincs ok semmiféle eljárás megindítására, hiszen a veszélyhelyzeti törvény minden jogi elvárásnak megfelel. Ám minden észrevétel ellenére mégis megcsinálták ezek az ellenséges politikai erők ezt a tegnapi cirkuszt – mondta el Halász János, de még azt sem engedték meg, hogy a magyar kormány képviselője felszólaljon.

A képviselő hozzátette, minden ilyen támadás ellenére a kormány, a kormánypártok azon dolgoznak, hogy a vírushelyzetben megvédjék az országot, a gazdaságot és természetesen az embereket. Mindenki a maga helyén teszi a dolgát, a miniszterelnök is, aki pont ezért sem tudott tegnap az EP vitán megjelenni.

Halász János beszélt a vírus utáni világról, ahol – a véleménye szerint – fel fog értékelődni egy ország önellátása, már csak azért is, mert az új helyzetben a határok zártsága miatt is sok ország magára volt utalva. A hazai mezőgazdaságnak köszönhetően Magyarországon minden megvan, ami azt is jelenti, az ország képes ellátni saját magát, ez az elképzelés nagyon is felértékelődött. A járvány alatt azt is lehetett tapasztalni, hogy az emberek is elkezdték azt értékelni, ami közelről, itthonról jön, ellenőrzött területekről. Magyarországon az agrárminisztérium már korábban is több ilyen akciót indított el, most ezt az emberek is egyre inkább értékelik. A hazai agrárium képes remek teljesítményre, erről a fogyasztók is így vélekednek, hiszen mindenki tudja, hogy például a magyar epernek, paprikának, paradicsomnak egészen különleges íze van.

Arra a felvetésre, hogy a magyar kormány mit gondol a német kancellár gondolatáról, mely szerint újra kell indítani a szabad határátlépést a schengeni övezetben, Halász János úgy vélekedett, ezeknek a határoknak a léte, a szabad mozgás a közösségen belül, egy óriási vívmánya az EU-nak, ezt a magyar emberek is kihasználják. Ezt a helyzetet a járványhelyzet átalakította, de az is igaz, már korábban is lehetett erről beszélni, a migráció okán. Ezek a kérdések a járvány után újra fel fognak vetődni – tette hozzá a politikus, hiszen a migrációs probléma még mindig Európa előtt áll.

A héten Debrecenben, a politikus választókörzetében tartott tájékoztatót Kasler Miklós miniszter a debreceni Egyetem rektorával egy nemzeti oltóanyaggyár kapcsán. A képviselő szerint ez nem hat az újdonság erejével, hiszen a városban, az egyetemen már régóta foglalkoznak ilyen kérdésekkel, hiszen korábban is több sikeres gyógyszerkutatási projektnek volt kulcsszereplője a Debreceni Egyetem.

Debrecen egy fontos gazdasági központ, több nagy gyár is található itt, ez azt is jelenti, hogy mint az ország második legnagyobb városában, az egyik legjelentősebb egyetemi városban is érzékelhető az az ingatlanboom, amit a fővárosban is lehetett érzékelni.  Arról nem beszélve, hogy a BMW gyár építése is is jelentősen felnyomta az ingatlanárakat a városban.

A városi repülőtér jelenleg nem működik, a járvány előtt 600 ezer utas fordult meg itt, már készültek a fejlesztések, ám mindezt keresztülhúzta a járvány. Most már lassan újraindul az élet, a városban abban bíznak, hogy ez érinteni fogja Debrecen repülőterét.