Ennek az egész kérdésnek a napirendre vétele egy elhibázott lépés

Ennek az egész kérdésnek a napirendre vétele egy elhibázott lépés

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Európai Parlamentben zajló meghallgatásról beszélt, de szóba került még Nagy-Britannia és a Közel-Kelet is.

 

A politikus a mai EU-s meghallgatást, ahol Magyarországról kívánnak tárgyalni a cirkusz kategóriájába sorolta, véleménye szerint az teljesen elfogadhatatlan, a Lisszaboni Szerződéssel teljesen szembemegy, hogy úgy fognak ma az Európai parlamentben vitát folytatni, hogy az a fél, akiről a vita szól, nem tudja képviseltetni magát. Az EP a veszélyhelyzet miatti kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban úgy emelt kifogást, hogy többek között az Európai Bizottság alelnöke is azt mondta, minden rendben van a magyar törvénnyel. A magyar miniszterelnök azt kérte, hogy a járvány elleni küzdelem okán a kormányt Varga Judit igazságügyi miniszter képviselhesse, miután ő maga nem tud megjelenni. Ám erre az EP nem adott lehetőséget, pedig az uniós szabályozásban sehol nem szerepel az, hogy egy miniszterelnököt nem képviselhet adott esetben egy miniszter, államtitkár, így a magyar kormány feje felett fognak vitatkozni. Úgy fog erről a témáról vitatkozni az Európai Parlament, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemben közben az Európai Uniós semmit nem tett, a tagállamokra bízták ezt a feladatot, ezért is tartja a képviselő elfogadhatatlannak és minősíthetetlennek ezt az eljárást.

Juhász Hajnalka kijelentette, lehet vitázni bármiről, de csak akkor, ha Európa, a világ már túlhaladt a járványon, de akkor nem csak azt kell majd megvizsgálni, hogy Magyarország mit tett, hanem a többi tagállam milyen törvényeket hozott a veszélyhelyzetben. A magyar kormány már a rendkívüli kormányzásról szóló törvény vitájában kijelentette, igenis van határideje ennek az időszaknak, ez pedig maga a veszélyhelyzet megszűnése. Szerencsére az is látható, a járvány elleni védekezésben nagyon hatékonyan lépett fel Magyarország, ezért is gondolja azt a politikus, hogy ennek az egész kérdésnek a napirendre vétele egy elhibázott lépés, ráadásul a már meglévő szkepticizmust, amit az uniós intézményrendszerekkel szemben lehet érezni, egy ilyen döntés csak megerősíti.

Juhász Hajnalka beszélt az Egyesült Királyságról is, amelyik nemrégiben vált ki az EU-ból, ahol nemrégiben adta át Londonban megbízólevelét az új magyar nagykövet. Mint megjegyezte, egy teljesen új attitűdöt fog folytatni Nagy-Britannia, most fognak visszatérni a splendid isolation politikához. Persze legelőször meg kell kössék az új alapokra helyezett gazdasági és politikai megállapodásokat az EU-val, amennyiben ez megtörténik, utána például az új politikának köszönhetően fajsúlyosabb lesz London szerepe a Közel-Keleten is, ahol önálló szerepe kapcsán hatékonyabban fog fellépni. Mellette a brit miniszterelnök mindenhol hangoztatja, hogy igenis legyenek büszkék az elért eredményekre, ez legyen példa a magyarok számára is – emelte ki a képviselő. Példa lehetne nagy-Britannia abban is, hogy ott minden vita ellenére működik az egységes nemzet mentalitása, ez Izraelre is jellemző, ahol ráadásul most született meg egy egységkormány is, ami persze nem könnyen született meg. Izrael kapcsán az is fontos – jegyezte meg Juhász Hajnalka, hogy az Egyesült Államok által előkészített béketerv, amit az EU el akart ítélni, de többek között a magyar álláspont ezt megakadályozta. Ez a béketerv több fontos pontot is tartalmaz, így a ciszjordániai területen lévő zsidó telepek elismerését, Jeruzsálem egy és oszthatatlan fővárosként való szerepeltetését, de ugyanilyen fontos része a tervnek a Jordán-völgyének a kérdése is. Az izraeli miniszterelnök Netanjahu előnyben van, hiszen van mögötte egy jelentős politikai egység, most az a legfontosabb célja, hogy Izrael Államot elismerjék a palesztinok is. Bár eddig elutasították ezt, de komoly kérdés, hogy az amerikai elnök, Trump mennyire tudja bevetni befolyását.