Csütörtök estéről vasárnapra halasztották az új izraeli kormány bejelentését és eskütételét  .

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.15.-reggelén

Nyugvó szakaszba érkeztünk, a járvány mérséklődik – mondta az országos tisztifőorvos.  Müller Cecília hozzátette: a vidéki nyitás eddig nem eredményezett többletfertőződést, de ki kell várni a 14 napos lappangási időt, hogy ezt nyugodtan ki lehessen jelenteni. Csökken a kórházban ápoltak száma, az igazolt fertőzöttek 23 százaléka pedig idősotthon lakója – mondta a tisztifőorvos.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Gulyás Gergely közölte, a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják az egész országban. A vidéki enyhítések között említtette, hogy a megyékben a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett; az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, valamint a védőtávolság betartására. Közölte, hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket – mondta. Jelezte, a védőtávolság betartásáról a nap folyamán várhatóan megjelenő rendelet rendelkezik.

Gulyás Gergely azt mondta, a kormány lehetségesnek látja a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti korlátozások enyhítését is. Elmondta, a kormány azt kérte a főpolgármestertől és a kerületi polgármesterektől, hogy csütörtök délután 3 óráig nyilvánítsanak véleményét arról, milyen döntést hozzon a kormány. Ezt követően a kormány virológusokkal egyeztet, majd az operatív törzs dönt arról, milyen új szabályok lépjenek életbe a fővárosban – ismertette. Hozzátette: sok fővárosi polgármester egyértelműen véleményt nyilvánított; Karácsony Gergely főpolgármester levelét megkapták és „túllépve annak sajátos stílusán”, azt látják, a főpolgármesternek nincs határozott álláspontja. A döntés felelősségét a kormány vállalja – rögzítette. Megjegyezte, Tarlós István volt főpolgármester esetében nehéz lett volna elképzelni, hogy egy eldöntendő kérdésnél ne nyilvánítson kellő egyértelműséggel véleményt.

 

Gulyás Gergely hangsúlyozta: boszorkányüldözés, koncepciós eljárás zajlik Magyarország ellen az Európai Parlamentben (EP). Már előre megírták az ítéletet és még az igazságügyi miniszter beszédét is betiltották – emelte ki. Példátlan, hogy miközben az EU soros elnökségét egy államtitkár képviseli, a magyar kormány tagjának nem adnak lehetőséget a megszólalásra – fogalmazott. Hozzátette: „ez a legrosszabb időket idézi”, de még a kommunista koncepciós eljárásokban sem tekintettek el a vádlott védekezésének elmondástól. Úgy vélte, ezek az eljárások csak arra jók, hogy az EU megítélését rontsák, a közös intézményekbe vetett bizalmat meggyengítsék „Ez az eljárás tűrhetetlen és elfogadhatatlan, sem a jogállamhoz, sem az EU alapvető értékeihez nincs köze” – jelentette ki.

A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester. Budapest újranyitása érdekében, a kiindulópontként meghozandó intézkedések célja, hogy a zsúfoltságot a lehető legkisebbre csökkentsék, és ennek megfelelően már ezen a hétvégén elkezdik megvalósítani a Budapest Restart program egyik fontos elemét, azaz átadják a hétvégére a gyalogosoknak a rakpartot – mondta a főpolgármester megjegyezve, hogy a Margitsziget és az Óbudai-sziget is az előző hétvégéhez hasonlóan látogatható lesz. Hangsúlyozta: el kell indítani a nyitást Budapesten, megfelelő óvatossággal, lépcsőzetesen. Kérdésre válaszolva közölte, napirenden van a játszóterek és sportpályák megnyitása is, folyik az egyeztetés a kerületi polgármesterekkel.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy újabb forgalomcsökkentő akcióról, de szóba került a koronavírus-járvány és a bulinegyed jövője is.

A polgármester elmondta, a múlt hétvégén nem rendelt el forgalomkorlátozó intézkedéseket, eddig csak egyszer, próbaszerűen tartottak ilyet a május 1-i hétvégén, most azért sem lehetet ezt megtenni, mert már a kormány nem adott felhatalmazást a városvezetőknek az egyéni korlátozó intézkedések bevezetésére. Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a május 15-tel kezdődő hétvégén egy a múltkorinál nagyobb szabású, az V-től a IX. kerületig tartó forgalomkorlátozást rendel el Budapest, ezt is csak kísérleti jelleggel és csak a hétvégére. Ezzel kapcsolatban a főváros vezetése már elkezdte az egyeztetéseket a kerületekkel.

A koronavírus-járvány felülírta a kerület elképzeléseit a bulinegyeddel kapcsolatban is, de ettől függetlenül a helyzet megoldására létrejött bizottság, amelyik már kidolgozott egy koncepciót, most is dolgozik, folyamatosak az egyeztetések. Niedermüller Péter a múlt héten tárgyalt a vendéglátósok képviselőivel, a megbeszélésen már nem az önkormányzat által elfogadott kritériumrendszerről beszéltek, mert az már él. A kérdés az eredeti elképzelés szerint hatvannapos átmeneti időről szól, hiszen ennek bevezetését írta felül a járvány. Most azt kell eldönteni, hogy mikortól indul ez az átmeneti időszak.

 

Külföld:

A menedékkérőknek vagy kiutasítási határozat hatálya alatt álló harmadik országbeli állampolgároknak a röszkei tranzitzónában való elhelyezése őrizetnek minősül – hozta meg döntését az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága. Az ítélet értelmében, ha megállapítást nyer, hogy az érintett személyeket érvényes ok nélkül vették őrizetbe, az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat. A bíróság úgy foglalt állást, hogy a tranzitzónában történt elhelyezések körülményei a szabadságelvonáshoz hasonlóak, többek között azért, mert az érdekeltek semmilyen irányban nem hagyhatták el önkéntesen, a kijelölt zónát. Emlékeztetett továbbá, hogy az uniós eljárási irányelv értelmében a tagállamok ugyan őrizetbe vehetik a határaikra érkező menekültstátuszt kérelmezőket, ez azonban nem haladhatja meg, a kérelem benyújtásának időpontjától számított négy hetet.

Nemhogy jelen van, de egyre súlyosabb a migráció jelentette fenyegetettség – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán megosztott videóban, miután egyeztetett a máltai miniszterelnökség vezetőjével. A tárcavezető megjegyezte, a világjárvány miatt kevesebb politikai vita szól a migrációról, pedig a máltai miniszterelnökség vezetője szerint hozzájuk csak idén az első két hónapban már több illegális migráns érkezett, mint az egész tavalyi évben. Táboraik megteltek, s a migránsokat a partjaikhoz szállító hajók is komoly problémát jelentenek.  Most a máltaiak a saját bőrükön érzik annak a rendkívül képmutató és káros európai migrációs politikának a hatását, amellyel szemben mi az elmúlt öt évben nagyon határozottan léptünk fel” – hangsúlyozta.

Az európai uniós tagállamok között a koronavírus-járvány következtében elrendelt határzárás kétoldalú megállapodással elhatározott oldása ellen emelte fel szavát Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.  A kormányfő szerint ez az EU-t alapját képző közös piac felszámolását jelenti. Giuseppe Conte szerda késő esti nyilatkozatában kijelentette, Olaszország elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes európai tagállamok kétoldalú megállapodással újranyitják egymás közötti határaikat „kiváltságos idegenforgalmi útvonalak” biztosítására. Ez a közös piac felszámolását jelentené – hangoztatta a római kormányfő. Olaszország így mintegy kimaradna az Európai Unióból, amit nem engedhetünk meg magunknak – jegyezte meg. Giuseppe Conte tisztázást sürgetett az EU-n belül, és elmondta, hogy telefonon máris egyeztetett Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével.

 

Romániában a miniszterelnök veszi át a koronavírus-járvány miatt alakult országos vészhelyzeti operatív törzs vezetését: ennek érdekében módosítják a veszélyhelyzetek kezeléséről szóló, 2004-ben kiadott 21-es számú sürgősségi kormányrendeletet – jelentette be Ludovic Orban kormányfő. A miniszterelnök szerint erre a testület tekintélyének növelése érdekében van szükség. Megerősítette: az operatív törzs péntektől kihirdeti a veszélyhelyzetet, amely a csütörtökön éjfélkor véget érő rendkívüli állapotot váltja fel, lehetővé téve, hogy a hatóságok meghozzanak minden szükséges intézkedést a járvány terjedésének megfékezése érdekében. A veszélyhelyzet idején bevezetendő intézkedések kötelező érvényűek – szögezte le Orban.

Csütörtök estéről vasárnapra halasztották az új izraeli kormány bejelentését és eskütételét  .

A késés oka, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek nem sikerült a kitűzött csütörtök esti időpontig elosztani a Likud párt politikusai között a miniszteri és miniszterhelyettesi tisztségeket. Izrael történetének legnagyobb kormányában 36 miniszter és 16 miniszterhelyettes lesz. A Beni Ganzzal, a centrista Kék-fehér párt elnökével közösen létrehozott kabinetben a tárcák fele fölött rendelkezik Netanjahu, akinek saját jobboldali Likud pártja mellett jelentős feladatokat át kellett adnia a vele szövetséges vallásos pártoknak is.

A tévé értesülései szerint a Likud politikusainak nagy része elégedetlen a nekik szánt miniszteri székekkel, és a kormányfőnek ezért további időre van szüksége ahhoz, hogy számukra elfogadható feladatot találjon.

 

Időjárás:

 

Pénteken reggel, északon még lehet gyengülő, megszűnő zápor, szemerkélés. Délelőtt nagyrészt felszakadozik a felhőzet, általában kisüt a nap. Északnyugaton maradhat borongósabb az ég, ott záporeső is egész nap előfordulhat.  A déli óráktól, az északi országrészben, a délután folyamán a középső és déli országrészben is erőteljes gomolyfelhő képződés várható. Elszórtan, de országszerte kialakulhatnak záporok, zivatargócok.   Délkeleten helyenként a 30 fokot is elérheti délután a hőmérséklet, míg északon csak a 20 fokot. Északnyugaton lesz a leghűvösebb, ott kicsi az esélye napsütésnek.   Estére már egy hidegfront éri el hazánkat, előtte megerősödő DNY-i, majd a front érkezésénél viharossá fokozódó ÉNY-i széllel.

A jellemző hőmérséklet átlaga csütörtök délután északon +18 – +22, délen +23 – +26, péntek reggel +6 – +12, péntek délután északon +14 – +19, délen +20 – +28 fok körül alakul.