Karácsony Gergely főpolgármester tegye egyértelművé az álláspontját a koronavírus-járvánnyal összefüggésben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020,05.08. reggelén

A kormány azt várja Karácsony Gergely főpolgármestertől, tegye egyértelművé az álláspontját a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a főváros életének újraindítása ügyében – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a tájékoztatón a koronavírus-járvány lelassulásáról, az új fertőzöttek számának csökkenéséről számolt be.  A Miniszterelnökség vezetője továbbra is arra kért mindenkit, tartsa be a védelmi intézkedéseket, köztük a maszkviselés szabályait, mert ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az élet úgy haladhasson ismét a „normálisabb” kerékvágásban, hogy közben a fertőzések száma ne nőjön drámai módon. Az önkormányzati együttműködést is megköszönte, közölve: Fürjes Balázs, a főváros és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkár szerdán a főpolgármester helyettesével egyeztetett, és abban állapodtak meg, hogy vagy még májusban, vagy legkésőbb júniusban újra ülésezhet a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. Gulyás Gergely megjegyezte, ő is találkozott több polgármesterrel, köztük Szita Károly kaposvári polgármesterrel, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, továbbá Debrecen, Székesfehérvár, Nyíregyháza és Zalaegerszeg polgármesterével.   Arról is beszélt, a kijárási korlátozásokról szóló rendelet értelmében nincs lezárás a főváros és Pest megye, illetve a vidék között, de az a kormány kérése a budapestiekhez és a Pest megyeiekhez, hogy a központi régiót elhagyva is tartsák be a védelmi intézkedéseket.  Gulyás Gergely elmondta azt is: a gazdaságvédelmi akcióterv keretében elindultak a támogatási programok, eddig 3 ezer cég 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát. A tárcavezető úgy vélte, ez egy hét alatt komoly eredmény, azt mutatja, a vállalkozások számítottak ezekre a támogatásokra, igénybe veszik ezeket, cserébe pedig garanciát vállalnak, hogy a munkahelyeket megőrzik. Jelenleg az a legfontosabb a magyar gazdaságban, hogy a munkahelyeket meg tudják tartani, és ha szükséges, újakat hozzanak létre – magyarázta. Kifejtette: az EU lehetővé tette a kormányoknak, hogy beruházásösztönző támogatásokat nyújtsanak 800 ezer eurós felső küszöbbel, és legalább ilyen összegben a cégeknek is részt kell vállalniuk a beruházásokban. Az erre szánt 50 milliárd forintos keretet máris túljegyezték, a kormány dönteni fog ennek a keretnek a megemeléséről – közölte. Hozzáfűzte: az új beruházások munkahelyeket teremtenek, ami lehetőséget biztosít arra, hogy teljesíthessék azt a vállalást, miszerint annyi új munkahelyet hoznak létre, amennyit a járvány tönkretesz.

Már több napja jelentősen csökken a fertőződések száma – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte: az elmúlt 24 órában 39 új esetet regisztráltak, tízzel nőtt a halálos áldozatok száma, a 3150 igazolt esetből 1966 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, akiknek mintegy felét kórházban kezelik. Jelentősen – 801-re – emelkedett a gyógyultak száma – tette hozzá. Az országos tisztifőorvos értékelése szerint ez bizakodásra ad okot, az előzetes modellszámítások és járványügyi becslések beigazolódni látszanak. „Úgy tűnik, hogy elindult a megbetegedések és fertőződések számának csökkenése” – mondta. Müller Cecília szólt arról is, hogy a vidéki strandok és fürdőhelyek szabadtéri részei megnyithattak. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hatósági engedély és helyszíni szemle birtokában lehet a strandokat és a természetes fürdőhelyeket újranyitni. Hangsúlyozta: ezeken a helyeken is be kell tartani a személyi távolságot, a medencéknél ez egy emberre négy négyzetméter vízfelületet jelent. A meghatározott számú fürdővendég beengedéséről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia – emelte ki.

Nem egészségügyi problémaként, hanem „egy újabb politikai lehetőségként tekint Orbán Viktor a koronavírus-járványra” – jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője. Szerinte jól látszik ez a kormányoldal által az ellenzék, annak pártjai, politikusai és az általuk vezetett önkormányzatok elleni „támadássorozatban” és abban is, ahogyan a helyzet kezeléséhez, az emberek sorsának alakulásához állnak. Példaként hozta fel Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, aki elmondása szerint „szórakoztató történetnek nevezte” hétfőn a parlamentben a frakciótársa, Bangóné Borbély Ildikó által felsorolt eseteket.

A koronavírus okozta világjárvány közepette különösen fontos az összefogás, egymás támogatása, segítése, az együvé tartozás kifejezése. Nagyon sokan vannak olyanok, akik a „frontvonalban” mindent megtesznek a betegek gyógyításáért, az idősek, rászorulók ellátásáért. Az ő támogatásukra a Debreceni Zsidó Hitközség külön pénzügyi alapot hozott létre Horovitz Tamás kezdeményezésére, melyet az egészségügyi dolgozók élelmezésére fordít. A zsidósághoz elválaszthatatlanul hozzátartozik az adakozás jótette.

A Debreceni Zsidó Hitközség nevében 2020. május 7-én Horovitz Tamás elnök 200 adag sóletet adott át a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórháza egészségügyi dolgozói részére, kifejezve a közösség köszönetét és elismerését, az embert próbáló erőfeszítésért.

A hitközségünk konyháján készült kóser sóletet és a  barcheszt (kis kalács) a kórház vezetése nevében, Irinyi Beáta élelmezés vezető vette át. Nagyon megható pillanatok voltak számunkra, amikor az osztályok képviselői nagy örömmel, és köszönettel vitték fel kollégáknak a kuriózumnak számító ebédet.

 

Külföld:

Hamarosan jelentősen nőhet a migrációs nyomás a koronavírus miatt lezárt határokon – figyelmeztetett António Vitorino, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója Genfben.  Vitorino óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy túl hosszú időre berekesszék a legális migráció különféle formáit. Az igazgató szerint ebben az esetben jelentősen nőne a nyomás az illegális migrációs útvonalakon, amit az embercsempészek kihasználnának. A koronavírus-járvány miatt világszerte migránsok ezrei kerültek nehéz helyzetbe. Egyes határrégiókban – például az afrikai Száhel övezetben – már észrevehetők a nyugtalanság jelei – mutatott rá Vitorino. Afrikai fegyveres csoportok a migránsok kétségbeesését kihasználva próbálnak katonákat toborozni közöttük – tette hozzá.

 

A lengyel elnökválasztás elhalasztása lehetőséget ad arra, hogy a korábbi aggodalmakat eloszlatva szabad és tisztességes választásokat tartsanak Lengyelországban – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) jogi bizottságának ülésén. Az EP szakbizottsága az uniós tagállamok a koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozására hozott rendkívüli intézkedéseinek az európai igazságszolgáltatási rendszerek működésére gyakorolt hatásairól vitáztak az Európai Bizottság igazságügyi biztosának részvételével.  Reynders a korábban vasárnapra meghirdetett lengyel elnökválasztással összefüggésben azt mondta, az uniós bizottság tudomásul veszi a választás elhalasztását. Kiemelte azonban, hogy a testület a továbbiakban is szorosan figyelemmel kíséri a választások megszervezését és a körülötte kialakult széles társadalmi vitát. Kijelentette, az Európai Bizottság folytatja valamennyi uniós tagország által a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett rendkívüli intézkedéseinek vizsgálatát a jogállamiság és az emberi jogok szempontjából, ugyanis könnyen alááshatják az igazságszolgáltatás függetlenségét és veszélyt jelenthetnek a jogállamiságra.

Az ellenzéki többségű francia szenátus elfogadta első olvasatban a koronavírus-járvány miatt kihirdetett egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását előíró törvényjavaslatot, de jelentősen módosította a kormány által benyújtott tervezetet, nagyobb hatáskört ruházva a polgármesterekre. A szenátorok közül 240-en támogatták, 25-en viszont elutasították a március 24-én kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását. A kormány javaslatában július 24-ig tartó hosszabbítás szerepelt, ezt a felsőház július 10-re módosította. A hét cikkelyből álló szöveg megerősíti a rendkívüli állapotot és törvényi kereteket biztosít a kormánynak ahhoz, hogy rendeleteket hozzon a járvány megfékezése érdekében, illetve, hogy az általános karantén május 11-től tervezett fokozatos feloldása után is biztosítsa a megfelelő óvintézkedéseket – jelezte Olivier Véran egészségügyi miniszter.

A Knesszet jóváhagyta a koalíciós kormányt, miután a Legfelsőbb Bíróság nem talált semmi kivetnivalót Benjamin Netanjahu miniszterelnök és legfőbb riválisa, Beni Ganz megállapodásában. Ha a Knesszet jóváhagyása megtörténik, május 13-án véget érhet a hosszú ideje tartó politikai fiaskó és megalakulhat az új kormány. A jobboldali és a centrális politikai erők közötti megállapodás egy hosszú ideje tartó időszaknak vet véget, amelyben három választás is volt, először Izrael történelmében. A mostani, a legfelsőbb bíróság jóváhagyását igénylő procedúra amiatt volt szükséges, mert a bírósághoz olyan beadványok érkeztek, amelyek sérelmeztek a koalíciós megállapodásban szereplő néhány kérdést, azokat, melyek nagyívű törvényváltoztatásokkal járnak. A beadványok azt is nehezményezték, hogy a büntetőeljárás alatt álló Netanjahu kormányfő lehet – írja a The Times of Israel. A Legfelsőbb Bíróság szerdán egyhangúlag elutasította a beadványokat, zöld utat adva a kormányalakításhoz. Este 11 órakor a 11 bíróból álló testület nem látta jogi akadályát annak, hogy Netanjahu kormányfő lehessen, annak ellenére, hogy a három vádpontból álló eljárás bírósági meghallgatásai már május 24-én megkezdődnek.

 

Gazdaság:

 

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, amikor egyes szövetségi államokban már enyhíteni kezdtek a koronavírus miatt bevezetett szigorú előírásokon, és a boltok egy része ismét kinyitott. A washingtoni munkaügyi minisztérium azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 3 millió 169 ezer volt a május 2-án zárult héten, ami 677 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 3 millió 846 ezernél.   Elemzők ennél jobb adatra, 3 millió segélykérelemre számítottak. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 861 ezer 500-zal, 4 millió 173 ezer 500-ra csökkent. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

 

Időjárás:

 

Pénteken változó vastagságú fátyolfelhőzet szűri időnként és helyenként a napsugarakat, de alapvetően napos és kellemes, melegedő időben lesz részünk, csapadék nélkül. A légmozgás gyenge, és délnyugati irányú lesz. Északon, északkeleten ígérkezik hűvösebb, délnyugaton a legmelegebb.

Az éjszakai órákban vastagszik felettünk a felhőzet, de csapadék nem hullik. A jellemző hőmérséklet átlaga  csütörtök délután nyugaton +20, északkeleten +16, péntek reggel  +2 – +6, péntek délután délnyugaton +24, északon +18, szombat reggel +5 – +10fok körül alakul.