Tilos lesz a szabadtéri tűzgyújtás Lág Báomerkor

Tilos lesz a szabadtéri tűzgyújtás Lág BáomerkorAz izraeli  kormány  jóváhagyott számos korlátozást a koronavírus újbóli kitörésének megakadályozása érdekében a jövő hétre eső Lág Báomer-ünnepre vonatkozóan, többek között betiltva az ilyenkor hagyományos tábortűz gyújtást  Izrael országszerte.

A szabadtéri tűzgyújtás tilalma május 7-13. között lesz érvényben. Az ünnep május 11 napnyugtától május 12 napnyugtáig tart.

Az egyetlen kivétel a meron-hegyi tábortűz, ahol Simon bár Jocháj rabbi, a Misna egyik kiemelkedő bölcsének sírja található. Ezekre a tábortüzekre szigorú korlátozások mellett kerül sor.

A héten tilos a Meron-hegyen tartózkodni, kivételt képeznek, az ott élők vagy dolgozók. Következésképpen a vendégházakban nem adhatók ki szobák a külsős látogatók számára.

Május 14 . és május 17. között fokozott korlátozási tilalom lesz érvényben. Tilos lesz a látogatás Meronba és bár Jocháj rabbi sírjához – amely ebben az időszakban hagyományos zarándokhely – és a vendégházak sem adhatnak ki szobákat a közösségen kívüli látogatók számára.

Három tábortűz megengedett bár Jocháj sírja közelében, mindegyik különböző időpontokban. Azonban a részvétel 50 főre korlátozódik.

Ezenkívül ezen a három napon nem lesz tömegközlekedés a Meron-hegyre, kivéve a környék lakosai és az azok számára, akik engedélyt kaptak a tábortűzeken való részvételre.

A Nemzetbiztonsági Tanács azt javasolta a kormánynak, hogy rendeljen el országos zárlatot Lág Báomer idejére, de kemény ellenállásba ütközött Arije Deri belügyminiszterés Gilád Erdán közbiztonsági miniszter (Likud) részéről.