A magyar állam hűséges a magyar állampolgárokhoz – mondta Orbán Viktor

Fontos friss hírek

x

Azt kell bizonyítani ebben a válságban, hogy a magyar állam hűséges a magyar állampolgárokhoz – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.. Ha baj van, akkor nem hagyja őket magára, egyetlen magyar sincs egyedül! – hangsúlyozta a kormányfő. Szólt arról is, hogy annyi munkahelyeket hoznak létre, amennyit a vírus elpusztít. Ma készen állunk arra, hogy 200 ezer közfoglalkoztatottat ellásunk. Rengeteg embert tudunk fogadni. A hadsereg és az állami cégek is készen állnak – tette hozzá.  Akkor leszek elégedett ha megöltük a vírust de ez vakcina nélkül nem megy ami egyelőre nincs – mondta Orbán Viktor. Miközben az élet újraindításában szép eredményt értünk el, aközben nem szabad átesnünk a ló másik oldalára, és úgy tenni, mintha a járvány megszűnt volna –közölte a kormányfő. – Ők hazudnak, és mi igazat mondunk. Mi ismerjük a valóságot, de az európai vádlóink nem ismerik – mondta Orbán Viktor, aki szerint egyre nehezebb megbízható híreket begyűjteni egy másik országról a médián keresztül. A kormányfő kifejtette, hogy nagy csata zajlik Európában és a konfliktusok ezen keresztül érthetők meg. A kérdés az: birodalom lesz-e Európából vagy megmaradnak a nemzetállamok. A magyarok úgy gondolják, a világ legszebb országa a miénk, és nem akarnak feloldódni egy birodalomban –mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint, akik Európában birodalmat akarnak építeni, bele akarják törni egy birodalmi rendbe a nemzetállamokat, amelyet elegánsan Európai Egyesült Államoknak hívnak.

Óriási hajrával az interneten is összegyűlt az egymillió aláírás a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés támogatására. Az aláírásgyűjtés honlapján megjelenő adatok szerint csütörtök éjfélig, a határidő lejártáig 1 008 966-an írták alá az interneten a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezést. Az egymilliomodik online aláírás a határidő lejárta előtti utolsó órában született. A kezdeményezők további 220 ezer papíron gyűjtött aláírásról tudnak, de emellett még aláírási ívek ezrei lehetnek az aláírásgyűjtőknél, amelyeket a koronavírus-járvány és az ezzel kapcsolatos kijárási korlátozások miatt mindeddig nem sikerült összesíteni.  A számok azt jelzik, hogy sikerült teljesíteni az EU által támasztott első feltételt, a több mint egymillió aláírás összegyűjtését. Az aláírások országok közötti eloszlására vonatkozó kritérium azonban egyelőre nem teljesült, így az aláírásgyűjtés egyelőre nem érvényes. A polgári kezdeményezés online aláírási lapján megjelenő adatok szerint a szükséges hét ország helyett csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült átlépni az országos küszöböt. Az internetes gyűjtés során Magyarországon több mint 786 ezer, Romániában több mint 169 ezer, Szlovákiában pedig csaknem 29 ezer aláírás gyűlt össze. Svédországban a 15 ezres küszöb 23 százalékát, Ausztriában a 13 500-as küszöb 17 százalékát, Németországban a 72 ezres küszöb 14 százalékát, Írországban a 8250-es küszöb kilenc százalékát sikerült teljesíteni.

Eddig nagyjából az adósok negyven százaléka vállalta, hogy a válságban is törleszt, a többieknél viszont akár kétezermilliárd forintot is hagyhat idén a márciusban bevezetett hitelmoratórium – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese. A kormány március közepén, a gazdaságvédelmi intézkedések első ütemében vezette be a hiteltörlesztési moratóriumot, és ennek nyomán idén nem kell fizetni sem a kamatot, sem a tőkét, sem a díjat. Tállai András kiemelte, hogy a jelenlegi adatok szerint a lakossági ügyfelek negyven százaléka továbbra is törleszt, a vállalati hiteleknél az ügyfelek nagyjából ötven százaléka fizet. Elmondta: ha a moratórium lehetőségével minden adós élne, akkor 3600 milliárd forint maradna idén a háztartásoknál és a vállalatoknál. A jelenlegi számok alapján akár kétezermilliárd forintot is hagyhat idén az intézkedés az adósoknál – tette hozzá.

Visszavonulásra szólította fel Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét Tara Reade, az őt szexuális zaklatással vádoló nő. Az 56 éves nő Megyn Kelly újságírónőnek adott interjút. Kelly korábban az NBC tévécsatorna, azt megelőzően pedig a Fox televízió sztárja volt, nemrégiben azonban Daily TV címmel saját médiavállalkozást indított. Reade eddig többször is nyilatkozott az amerikai sajtónak, televíziós interjút azonban még nem adott. „Kérem, lépjen hátra és vállalja a felelősséget” – üzent Joe Bidennek az interjúban, majd hozzátette, hogy „ilyen jellemmel nem szabad indulnia az Egyesült Államok elnökségéért”. Az interjúban részletezte azt is, hogy mi történt vele 1993-ban. Akkor már második éve dolgozott a szenátusban, Biden munkatársaként, aki Delaware állam szenátora volt a washingtoni kongresszusban. Elmondta: Biden a szenátus folyosóján a falhoz szorította őt, s az ujjaival belé hatolt, közben a nyakát csókolta és azt lihegte, hogy szexelni akar vele. A visszautasításra Biden döbbenten azt mondta neki: „mi az ördög, ember, azt hallottam, hogy tetszem magának!”. Majd – Reade elmondása szerint – dühös lett és azt kiáltotta: „maga semmit nem jelent nekem, maga egy semmi!”. Tara Reade-et az incidens után menesztették a munkahelyéről. Az újságírónő kérdésére, hogy szeretné-e, ha Biden visszalépne az elnökjelöltségtől, Tara Reade igennel felelt, de úgy fogalmazott: „ez úgysem fog megtörténni”.  Reade, aki Kaliforniában él és jogászként különleges igényű gyermekekkel foglalkozik, kitért arra is, hogy amióta nyilatkozott az amerikai sajtóban, többször is megfenyegették, a közösségi médiában mindennek lehordták, halálos fenyegetéseket is kapott. Mint mondta, még azzal is megvádolták, hogy az oroszok ügynöke.