A segítségnek nincsen ideológiája

A segítségnek nincsen ideológiája

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a koronavírus-járvány elleni küzdelemről, a kormányzati tevékenységről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában, de szóba került még az országnak nyújtott segítség, valamint az EU-val történő viták kérdése is.

A politikus elmondta, a mostani Húsvét más volt, mint az eddigiek, hiszen a szélesebb családtól, a barátoktól, a hagyományoktól is távolságot kellett tartani, de ettől függetlenül a magyar Országgyűlés folyamatosan dolgozik, a múlt héten is 16 törvényjavaslat vitáját kezdték meg, a jövő héten is egy tucat javaslat kerül a képviselők elé. Ezeknek a jelentős része nincsen szoros összefüggésben a koronavírus-járvánnyal, mert már most fel kell készülni a veszélyhelyzet utáni világra, hiszen a cél egy olyan környezet megteremtése Magyarországon, amire lehet támaszkodni, amiből lehet újraépítkezni. Ugyanakkor mindezek mellett a képviselők folyamatosan tájékoztatást kapnak a járvány elleni védekezés állapotáról, tegnap a külügyminiszter szólt ezekről, részletezve, hogy eddig mik és mekkora mennyiségben érkeztek hazánkba. Mint azt a miniszter felsorolta, az elmúlt héten majdnem 30 repülőgép érkezett védőfelszerelésekkel, ebben nem lehet eléggé köszönetet mondani azoknak, akik megszervezik a repülőgépek megtöltését, az áru hazai kipakolását, a logisztika megszervezését – emelte ki a képviselő. Példaként hozta fel, hogy az országnak majdnem 150 millió maszkra van szerződése, ennek közel a harmada már meg is érkezett, ahogy a múlt héten bejött több mint száz lélegeztetőgép. Fontos, hogy jól működik a kínai légihíd, amit sikerült kiépíteni, a beszerzések folyamatosak, így készül fel az ország a nehezebb időkre.  Nacsa Lőrinc szerint mindezek az eredmények azt mutatják, bevált az a külpolitika, amit sikerült felépíteni, ami a kölcsönös tiszteleten alapul. Bárhonnan jön most segítség, azt meg kell köszönni, a segítségnek nincsen ideológiája, így például a kínai támogatáson kívül a Türk tanácstól érkezettet is megköszöni a kormányzat. Így tennének a Nyugatról érkezettel is, de most éppen onnan kevésbé érkezik ilyen. Ám nem az a fontos, hogy honnan érkezik a segítség, hanem sokkal inkább az, hogy az van. Például Kína összesen négy országnak adott abból a gyógyszerből, ami akár segíthet is a koronavírusban szenvedőkön, ezen országok egyike éppen Magyarország, hiszen 400 ezer darabot sikerült kapni belőle.

Arra a kérdésre, hogy milyen világ következik majd be a vírus után, a politikus elmondta, először is odáig kibírni sem lesz egyszerű egyénileg, családként, a közösség tagjaként. Amennyiben megtörténik a kívánt összefogás, akkor együttes erővel le lehet győzni a vírust, ami után mindenképpen egy újjáépítési folyamat következik. Annak mindenképpen lehet örülni, hogy ez a válság jóval felkészültebb állapotában érte Magyarországot – tette hozzá a képviselő, ettől függetlenül nehéz lesz az újjáépítési folyamat, de van miből építkezni. Ha sikerül mindezeken túllenni, akkor például a kormány hajlandó lesz minden a tevékenységét érintő vitát lefolytatni az EU-n belül, de azt sokszor kihangsúlyozták, ezek ugyan fontosak, de most nincsen rájuk idő. A járvány legyőzése után nem csak ezeket kell megvitatni, hanem az olyan kérdéseket is, hogy mennyire volt tettrekész és határozott az Európai Unió, mennyire kerültek előtérbe a tagállami megoldások, hiszen eddig azt lehetett látni, a nemzetállamok csak magukra, vagy különböző kétoldalú megállapodások esetén egymásra számíthattak. Mindezeket ki kell beszélni, ahogy azt is, ez a helyzet miként érinti a globális világrendet, de mindezek mellett arra is választ kell találni, miként képes a világ felkészülni egy következő pandémiára.

Nacsa Lőrinc hozzátette, a magyar kormány, a kormánypártok már egy ideje azt hangoztatják, az EU-nak egy egymást elismerő, egymást tiszteletben tartó, versenyben lévő nemzetállamok laza, de persze mégis erős szövetségének kell lennie. Az alapító atyák is így képzelték egykoron a brüsszeli birodalom és a folyamatos kioktatás helyett. Talán a járvány elleni küzdelem mutatja meg, hogy mi a közösség jövője, hiszen Magyarország is elsősorban a szomszédsági politikájának köszönheti, hogy képes volt védőfelszereléseket juttatni több közép-európai államnak. Ebben a térségben az államok egymásra vannak utalva, ezért is fontos, hogy ezen országok is erősebb állapotban vészeljék át a mostani válságot.

Visszatérve a kritikákra, különös tekintettel a volt Európai Bizottsági elnök szavaira, Nacsa Lőrinc azt mondta el, egyrészt boldog nyugdíjas éveket kívánnak Juncker úrnak, de minden jogállamisági vitát akaró politikusnak is elsősorban a járvány ellen kellene küzdenie, mert most ez az elsődleges, most leginkább cselekedni kell.