A mostani járványnak az egyik legrosszabb része a kiszámíthatatlanság

A mostani járványnak az egyik legrosszabb része a kiszámíthatatlanság

Gálvölgyi Dorka, a Hatszín Teátrum vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a félbeszakadt évadról, arról, hogy mit jelent ez a helyzet a szakmának.

 

Mint azt Gálvölgyi Dorka elmondta, a mostani bezártságot már egyre nehezebben viseli, annak ellenére, hogy ahol lakik, ott van kert, tehát nincs teljes bezártságban, de a színház már egyre jobban hiányzik neki.

A mostani járványnak az egyik legrosszabb része a kiszámíthatatlanság, hogy nem lehet most megmondani a végét. A Hatszín Teátrumnak is volt műsorterve erre az évadra, már azt lehet tudni, hogy a mostani helyzetben két bemutatójuk elmarad, de már készültek a jövő évadra is, szeptemberben is egy premierrel, ám azt még nem lehet tudni, meddig tart a veszélyhelyzet. Mindez természetesen komoly gazdasági következményekkel is jár, bár az szerencse, hogy a Hatszín Teátrum elsősorban befogadó színház, azaz egy kis állandó apparátussal dolgoznak, ám mindezek mellett a színház rezsijét, a bérleti díjat, a dolgozók fizetését és sok más költséget állni kell. A darabokban játszó színészek közül sokan kerültek nehéz helyzetbe, hiszen nem rendelkeznek tartalékokkal, most pedig semmilyen jövedelmük nincs. Ezek a színészek erre a szakmára tették fel az életüket, szinte csak ehhez értenek, de most mégis sokan közülük kénytelenek valamilyen más területen megállni, megélni.

Ebben a helyzetben a Hatszín Teátrum is arra törekszik, hogy a különböző közösségi felületein folyamatosan kapcsolatban legyen a nézőkkel, kisebb produkciókat megosztani. Vannak olyan oldalak, ahol egyébként lehet színházi előadásokat is nézni, de ezek elsősorban olyan darabok, amik már egy ideje nincsenek a színpadon, hiszen a futó előadások levetítésének sok-sok jogi vonzata van. Arról nem beszélve, hogy a színház is azt közvetíti a nézők felé, hogy maradjanak otthon, ezért a színészeiktől sem lehet elvárni, hogy egy-egy előadás kedvéért az akár üres színházba menjenek be lejátszani egy előadást. Arra már volt példa, hogy az előadók otthon, a saját lakásukból adtak elő valamilyen darabrészletet, verset.