Talán megértették az emberek, a mostani helyzet nem játék

Talán megértették az emberek, a mostani helyzet nem játék

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármester a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kerület feladatairól, az idős-ellátás problémáiról, a Terézvárossal történő összefogásról.

A polgármester elmondta, nem kellett a kormány által a kijárási korlátozás meghosszabbításakor megkapott településvezetői szigorításokkal élni, hiszen Erzsébetvárosnak nincsenek olyan nagy zöldfelületei, ahová kirándulnának az emberek, a meglévő parkokat, játszótereket már korábban lezárták.  Ugyanakkor a kerületi rendészeti igazgatóságot felkérték arra, hogy a frekventáltabb helyeket gyakrabban ellenőrizzék, különösen Húsvéthétfő napján.

Erzsébetvárosban is van két idősotthon, a politikus elmondta, nagyon is aggódik az emberekért, de szerencsére a dolgozók egészen kiválóan végzik el a feladataikat, szerencsére eddig nem érkezett olyan jelzés, ami aggodalomra adhatott volna okot. Mindezek mellett az önkormányzat sikeresen szerzett be 2500 tesztet, amik a napokban érkeznek meg, amennyiben ez megtörténik, legelőször ezekben az idősotthonokban végzik el a teszteléseket, hiszen azon vannak, hogy az esélyét se adják meg annak, hogy a vírus betegye a lábát ide. Niedermüller Péter hozzátette, folyamatosan figyeli a nemzetközi példákat, azt, hogy sok országban igyekeznek a legminimálisabbra korlátozni a ki-be mozgást ezekben az otthonokban, ami a dolgozókra is igaz. Mellette az önkormányzat a lehető legrövidebb időn belül döntést hoz arról, hogy – elkerülve a Pesti úton és a Rózsa utcában történteket – megtiltják az otthonokba való visszavételét az időseknek a koronavírus teszt végrehajtása előtt. De egyeztetni kívánnak az idősotthonok vezetőivel a dolgozók ideiglenes bentlakásának megszervezése kapcsán. Az idősotthonokban rendelkeznek védőfelszerelésekkel, persze ha sokkal több lenne, az jobb lenne, de azt mindenki tudja, ezeknek a beszerzése komoly, szinte hihetetlen nehézségekbe ütközik.

Arra a felvetésre, hogy folyamatosan érkeznek a repülőgépek, amelyekben rengeteg védőfelszerelés van, a polgármester úgy felelt, meg kellene kérdezni, hogy ezek az eszközök egyáltalán hogyan kerülnek elosztásra, mert például valahol van 40 ezer maszk, aminek már lassan két hete meg kellett volna érkeznie Erzsébetvárosba. Folyamatosan lehet hallani, hogy milyen sok maszk és védőfelszerelés érkezett az országba, de eddig a kerületbe ebből lényegében semmi nem érkezett.

A járvány ellenére az önkormányzat, a kerület működik, dolgozik, mindehhez persze szükség van arra, hogy az önkormányzati dolgozók emberfeletti teljesítményt nyújtanak, hiszen most kevesebben vannak bent, viszont sokkal több és összetettebb feladatot kell végrehajtani. Niedermüller Péter kiemelte, büszke a munkatársaira, akik rengeteget dolgoznak, komoly áldozatokat vállalnak.

A politikus elmondta, bár sok minden akadozik, de közben gondoskodni kell a közterületek tisztaságáról, fertőtlenítéséről, ez utóbbiról megjegyezte, nem szeretnének abba a hibába beleesni, ami több kerületben is előfordult, hogy olyan fertőtlenítőszert használtak, ami a füvet, bokrokat tönkretette.

Niedermüller Péter szerint azzal, hogy jóval kevesebben vannak az utcákon, talán megértették az emberek, a mostani helyzet nem játék, az összes korlátozás az mindenkinek a védelmét szolgálja. Minden szigorú szabályt be kell tartani, még akkor is, ha ez tényleg nehéz, mert csak így lehet elérni, hogy az ősz, a tél, a következő évi Húsvét másmilyen legyen, mint most.

A kerületi járóbeteg-ellátásban igyekeznek szétválasztani azokat, akik a „szokásos” betegségben szenvedőket azoktól, akiknek valamilyen légúti panaszai vannak, mindezt Terézvárossal közösen végzik, már kialakították a különböző ellátási pontokat. Hozzátette, most az is kitűnik, hogy a kerületek együttműködésének nincs alternatívája.

A járványhelyzet okozta bezártság kapcsán viszont arról is kell beszélni – emelte ki Niedermüller Péter, hogy ez az állapot azt is magában hordozza, hogy nő az emberekben az agresszió, erre világszerte vannak példák, amivel meg sajnálatosan jár együtt a családon belüli erőszak. Az önkormányzatnak az ilyen esetekre is fel kell készülni, hogy az áldozatok számára nyújtsanak valamilyen kiutat. Mindehhez is szükség van arra, hogy a kerület integrál ellátóintézményét, a Bischitz Johanna Integrált Humán Központot is átalakítsák.