Őseinknek az egyiptomi rabságból megszabadulása- Maradj Otthon, hogy jövőre Jeruzsálemben lehess! 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.08.- reggelén.

Őseinknek az egyiptomi rabságból való megszabadulása emlékeztessen minket arra, hogy a legnehezebb élethelyzetből is kínálkozik kivezető út, amin közösen, együtt, csak egymást támogatva mehetünk végig. 

Ma ránk köszönt a  pészáh a Szabadság ünnepe 

legyünk hűek hagyományainkhoz, hiszen egyek vagyunk múltunkkal, s egyek vagyunk gyermekeinkkel, akik az általunk kitaposott úton mennek tovább.

Mindenkinek boldog pészachot kívánunk! a HetiTV munkatársai
MaradjOtthon, hogy jövőre Jeruzsálemben lehess! 

Pészáh szaméáh  Gut Jantev 

 

Palkovics László a munkaadók védelmében vállalati likviditást segítő hitelgarancia- és tőkeprogramokat hirdetett. A támogatások – tette hozzá – nem csak a gazdasági visszaeséstől, hanem a külföldi felvásárlásoktól is megvédhetik a magyar tulajdonú vállalatokat. A kedvező kamatozású vállalati hitelek összege csaknem 2 ezer milliárd forint, 500 milliárd forintos állami garanciavállalással. Meghosszabbodnak a gyermekek otthongondozási díjához (GYOD) kapcsolódó határidők, valamint a tartósan beteg gyermeket nevelő szülők jogosultságai a magasabb összegű családi pótlékra. A tanév vége helyett a vészhelyzet végéhez igazodik az idei jogosultság családi pótlékra. Kedvezően módosulnak a nyugdíj és a nyugdíjszerű ellátások szabályai és határidői is – tette hozzá.

 

  • A magyar miniszterelnök a koronavírus elleni védekezés huszonhetedik napján ellátogatott az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, ahol a kórház parancsnoka fogadta. Az eseményről rövid videó is látható, Orbán Viktor közösségi oldalán. A felvételen az is látszik, hogy megmérték az egészségügyi intézménybe belépő kormányfő testhőmérsékletét, ez a szűrővizsgálat is igazolta, hogy a magyar miniszterelnök egészséges. Orbán Viktor a tüdőgyógyász helyzetértékelésére is kíváncsi volt, aki azt válaszolta a kormányfőnek: valamikor nekünk, magyaroknak is lehet szerencsénk. Orbán Viktor a kórház személyzetétől megtudta, hogy a négy hotelépület közül kettőben koronavírus miatt kezelt betegek vannak és 70 ágyat kell biztosítania az intézménynek, de szükség esetén bővíteni is tudják a kapacitásokat.  

 

Budapest góccá válhat, ha nem tartják be a korlátozásokat – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a koronavírus-fertőzöttek számának növekedésével egyre nagyobb veszélyben van mindenki, egyre nagyobb az esély, hogy bárki megfertőződjön. Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet a szociális intézmények dolgozóinak, fenntartóinak felelősségére, s kérte a szigorított korlátozások fokozott betartását. Hozzátette: az idősotthonokban korábban elrendelt intézkedések – látogatási és kijárási tilalom, felvételi zárlat – ellenére sem tudták megakadályozni, hogy a vírus bejusson ezekbe az intézményekbe. Jelezte, ezen otthonokra vonatkozóan új eljárásrend született, amelyek segítenek megakadályozni a fertőzés terjedését. Ennek része, hogy ki kell jelölni egy felelőst, vagy munkacsoportot, aki, amely kizárólag a beteg emberek ellátásáért felel. Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy az ezen intézményekben dolgozók munkába járásukhoz lehetőség szerint kevésbé vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket, és a 24 órás munkarend 48 órás pihenőidővel is a napi mozgások csökkentését hivatott csökkenteni.

Meghívták a kormány szerdai ülésére Karácsony Gergely főpolgármestert és a megyei jogú városok képviseletében Szita Károly kaposvári polgármestert, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökét – nyilatkozta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: szombaton járnak le a koronavírus-járvány miatt két hétre bevezetett kijárási korlátozások, és a szerdai kormányülésen kell dönteni arról, hogy milyen intézkedéseket tartanak fenn, illetve milyen további döntésekre van szükség a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében. Ebben a kormány szeretné a helyhatóságok vezetőinek – különösen a főváros és a nagyobb városok vezetőinek – a véleményét ismerni, ezért hívták meg az ülésre a főpolgármestert és az MJVSZ elnökét – mondta Gulyás Gergely.

Az MSZP szerint a kormány folyamatosan 2-3 hetes késéssel reagál a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra, ami miatt már mintegy 100 ezer magyar munkavállaló vesztette el állását. Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke kifejtette, a kormány nem ad segítséget az árbevételüket elvesztő vállalkozásoknak és a munkájukból elbocsátott munkavállalóknak. Hangsúlyozta, az MSZP továbbra is követeli, hogy a jelenlegi három hónapról hosszabbítsák kilenc hónapra az álláskeresési járadék folyósítását, annak legkisebb összegét pedig állapítsák meg 100 ezer forintban. A szocialista politikus szólt arról is, kevésnek tartják a járvány elleni védekezési csomagban található forrásokat, mivel abba szerintük csak az „önkormányzatok megsarcolása” és a különadók kerültek a már meglévő tartalékok mellé.

 

Külföld:

Az Európai Bizottság új stratégiát terjeszt elő a romák társadalmi egyenlősége és befogadása érdekében – olvasható Vera Jourova európai értékért és Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos közös nyilatkozatában, amelyet a nemzetközi romanap alkalmából. Utaltak arra, hogy a romák kisebbségként hozzájárultak Európa sokszínűségéhez, és évszázadokon keresztül gazdagították az európai kulturális örökséget.  Felhívták a figyelmet ugyanakkor, hogy legtöbbjüknek még mindig cigányellenességgel, diszkriminációval és gazdasági-társadalmi kirekesztéssel kell szembenézniük. Hangsúlyozták: a koronavírus-járvány alatt ezek negatív tendenciák felerősödtek.

Olaszországban a legfrissebb adatok szerint 136 675 regisztrált fertőzött van, 3599-cel több mint hétfőn. Az áldozatok száma 636-tal 16 523-ra, a gyógyultaké 1019-cel 22 837-re emelkedett.  Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül Romániából és Norvégiából érkezett orvosok és ápolók csoportját küldte a koronavírus-járvány által leginkább érintett Milánóba és Bergamóba, hogy segítsék az olasz orvosokat. Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos Brüsszelben, online sajtótájékoztatóján kiemelte, az EU vészhelyzeti központja a nap 24 órájában, az összes tagállammal együttműködik azért, hogy a segítség oda kerüljön, ahol leginkább szükség van rá. Olaszország kérte a földmegfigyelő műholdakról származó adatokat szolgáltató, Kopernikusz nevű uniós rendszer adatait  az egészségügyi létesítmények környéke, illetve a közterületek ellenőrzése céljából.

Belátható időn belül nem fog az az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról dönteni. A koronavírus nemcsak fizikailag teszi lehetetlenné, hogy több száz fő összegyűljön a politikai közgyűlésre, hanem ennél sürgetőbb feladatok is állnak az európai politikusok előtt – fogalmaznak szakértők.  A múlt héten a Néppárt 13 tagpártja kérte a pártcsalád elnökétől, Donald Tusktól, hogy vegye újra napirendre a Fidesz kizárását, ugyanis „felhatalmazási” törvény „végképp meggyőzte őket arról, hogy a Fidesz nem maradhat a politikai ernyőszervezet tagja.”Az Európai Néppárt politikai gyűlése dönthet egy tagpárt kizárásáról vagy felfüggesztéséről, de a testület csak a koronavírus miatt bevezetett kijárási és utazási korlátozások feloldása után fog összeülni – válaszolta Donald Tusk  kommunikációs stábja ujságírók  kérdésére. Tusk irodája még csak találgatásokba sem bocsátkozott azzal kapcsolatban, hogy a néppárti vezetők mikor gyűlhetnek össze legközelebb.

Hét prefektúrában – köztük Tokióban és Oszakában – rendkívüli állapotot hirdetett ki Abe Sindzó japán miniszterelnök, hogy megfékezze az új koronavírus terjedését. A rendelet szerdán lép életbe, és május 6-ig lesz érvényben Tokióban, Csibában, Kanagavában, Szaitmában, Oszakában, Hjogóban és Fukuokában. A rendkívüli állapotra hivatkozva a kormányzók kijárási korlátozásokat vezethetnek be, és szabályozhatják az oktatási intézmények működését. A japán törvények nem teszik lehetővé, hogy a tokiói kormány az európai országokban vagy Kínában látott óvintézkedésekhez hasonlókat léptessen életbe. Az állampolgárokat nem lehet büntetni a korlátozások megszegéséért, és a cégeket sem kényszeríthetik bezárásra.

Enyhe javulást hozott a járvány miatt jelentősen meggyengült belföldi turizmusban a kínai halottak napja miatti hosszú hétvége Kínában – írja internetes oldalán a China Daily kínai pártlap. A mozgó dátumú, idén április 4-ére eső csingming miatt szombattól hétfőig munkaszünetet tartottak Kínában, ahol az új koronavírus-járvány immár több mint egy hónapja lecsengőben van. Az utazási irodák és más, turisztikai cégek március közepétől kezdték meg fokozatosan újraindítani a tevékenységüket, a hosszú hétvége pedig segítetette a forgalom beindulását, jóllehet még így is jelentős visszaesés történt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kabinet jóváhagyta a módosított országos zárlatra valamint a széder esti kijárási tilalomra vonatkozó rendeletet, melynek célja a koronavírus terjedésének megfékezése Pészach idején. A zárlat kedden este 7-órától péntek reggel 6 óráig lesz érvényben, megtiltva a lakosságnak a városok közötti, valamint a körzetekre felosztott Jeruzsálem területei közötti utazást. A kijárási tilalom szerdán délután 3 órától csütörtök reggel 7 óráig lesz érvényben, a polgárok 100 méternél távolabb nem merészkedhetnek otthonuktól. A szupermarketek a kijárási tilalomig nyitva maradnak. A tömegközlekedés kedd este 8-tól vasárnap reggel 8 óráig szünetel. Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója szerint április 12-től (vasárnap) kezdve kötelező lesz minden izraelinek maszkot hordani.

 

Gazdaság:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa összesen 3000 milliárd forint új forrást biztosít a pénzügyi rendszer védelmére, ez az idei várható GDP 6 százaléka – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök. Elmondta, hogy a pénzügyi stabilitás érdekében több intézkedésről is döntöttek. Az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot, NHP Hajrá néven, amelyhez 1000 milliárd forint új forrást rendelnek, és ideteszik a meglévő NHP Fix keretei között működő 500 milliárd forintos forrást.   Matolcsy György ismertette, hogy a bankoknak plusz 4 százalékos kamattámogatást biztosítanak, nullára csökkentik a bankok kötelező tartalékát, ezzel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel. Hozzátette, a bankoknak kéthetes hitelelbírálási időt írnak elő. A Növekedési Kötvényprogram fejlesztéséről is beszélt a jegybankelnök, 10 helyett 20 év lesz a futamidő és az MNB részvétele 20 helyett 50 milliárd forint lehet egy-egy kibocsátásban.

 

Időjárás:

Szerdán folytatódik a derült, felhőtlen időjárás. Gyorsan emelkedik a hőmérséklet, már többnyire +20 fok köré várható a napi maximum érték. Gyenge légmozgás lesz jellemző, északnyugaton olykor kissé meg-megélénkülő D-ies légmozgással.  Éjjel is marad az eseménytelen, csillagfényes, szélcsendes időjárás. Hűvös lesz a hajnal, de fagy már általában nem lesz jellemző.

A jellemző hőmérséklet átlaga szerda reggel -1 – +4, szerda délután+18 – +20,    csütörtök reggel+1 – +4 fok körül alakul.