A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.07.-reggelén 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.07.-reggelén 

A kormány által kidolgozott gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a koronavírus tönkretesz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Hangsúlyozta: egyetlen magyar sincs egyedül. Bejelentett továbbá egy bértámogatási programot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását, valamint azt, hogy több mint 2000 milliárd forint értékben biztosítanak támogatott hitelt vállalatok finanszírozására.  Az akcióterv három szakasza mindösszesen a nemzeti össztermék, a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által megindított programokat is – közölte a kormányfő, aki bejelentette: a 2020-as költségvetéstől a megváltozott helyzet miatt el kell térni – az erről szóló rendelet hétfőn megjelenik -, a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik.

A hétfőn induló szakasz öt programból áll. Az első a munkahelymegőrzésről szól: rövidített munkavégzés esetén készen állnak arra, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét, ez a bértámogatásnak egy speciális magyar formája – mondta. A család- és nyugdíjasvédelem nevű program részeként visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, négy részletben, 2021 februári kezdéssel – jelentette be.Az egyik programpontban az olyan kiemelt nemzetgazdasági ágazatok szerepelnek, amelyeket újra kell most indítani. Ezek közé sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést, valamint a film- és kreatív ipart. A munkahelyteremtés érdekében pedig beruházásokat fognak támogatni mintegy 450 milliárd forint értékben – közölte Orbán Viktor.

Az önkormányzatok hozzájárulása a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet kezeléséhez a költségvetésük 3-4 százalékát érinti átlagosan, vagyis a lehető legkevesebb a várható gazdasági visszaeséshez képest – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés ülésén. A miniszter úgy értékelt: nem mérik fel a helyzet komolyságát azok az ellenzéki nyilatkozatok, amelyek az önkormányzati szerepvállalással kapcsolatban elhangzottak. Emlékeztetett: a helyhatóságok költségvetése az utolsó, szocialisták által kormányzott évben, vagyis 2010-ben mintegy 1800 milliárd forint volt. Most is ehhez közelít az érték, holott a kormány átvette az egészségügy és az oktatás feladatát, és mintegy 1400 milliárd forintnyi adósságtól szabadította meg az önkormányzatokat.

Az operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy tartsák be a kijárási korlátozás szabályait, mert ez „közös ügyünk” a járvány lassítása érdekében – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert hozzátette: a jó idő beköszöntével a fővárosiak egyre nagyobb számban szegik meg a kijárási korlátozás szabályait. Elmondta, szombathoz képest vasárnap a duplájára emelkedett az ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések száma. A rendőröknek a járvány kezelése alatt több szolgálatot kell ellátniuk, egy hétfőtől hatályos kormányrendelet részletesen szabályozza a rendvédelemben és honvédelemben dolgozók „szolgálatteljesítésére vonatkozó eltérő szabályokat” – közölte Kiss Róbert. A kormányrendelet azt is előírja, hogy a szabálysértési eljárásokat telekommunikációs eszközökkel folytassák le, azokban az ügyekben is, amelyekben korábban személyes jelenlétet írtak elő. Amennyiben ez technikailag nem biztosított, úgy az eljárást három hónapra felfüggesztik – mondta.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kerület helyzetéről, a koronavírus-járvány elleni küzdelemről, a kormányzati döntésekre adott válaszokról.    A polgármester értékelte a miniszterelnök hétvégi bejelentését, mely szerint kormányrendeletben tették ingyenessé a közterületi parkolást az egész országban. Niedermüller Péter szerint ez mindenképpen egy rossz és szükségtelen döntés volt, elsősorban azért, mert ezzel a kormányzat kifejezetten arra buzdítja az embereket, hogy ne maradjanak otthon, nyugodtan induljanak meg. Mindezek mellett ez a rendelkezés bevételkiesést jelent az önkormányzatoknak, ami egy pár nappal ezelőtti bejelentés mellett még súlyosabb, hiszen határoztak arról is, hogy az idei évi gépjárműadó nem a településekhez, hanem a központi költségvetésbe folyik be. Erzsébetváros esetében ez több százmillió forintos veszteséget jelent.    Arra a kérdésre, hogy honnan fogják pótolni a kieső bevételeket, a városvezető azt mondta, jelenleg még nem ezt tudják, ma kezdenek el arról egyeztetni, hogy milyen idei tervezett projektjeiket kell feladni.  Hozzátette, persze lehet cserébe kérni valamit a kormánytól, de emlékeztetet arra, korábban már kértek egymilliárd forintot a bulinegyedben élő erzsébetvárosiak számára a lakások megfelelő szigetelésére, de válaszként csak annyi érkezett, hogy a főváros fejlesztéséért felelős miniszteri biztoshoz forduljanak. Niedermüller Péter kijelentette, nem arra van szükségük, hogy az egyik kormánytag a másikhoz küldje őket, hanem arra, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, a kormány igenis segítsenek a lakóknak.

 

Külföld:

Húsvét után kinyithatnak a kisebb üzletek Ausztriában – jelentette be Sebastian Kurz kancellár. „Ausztriában gyorsabban és határozottabban reagáltunk, mint más országok, így lehetőségünk van arra, hogy gyorsabban kilábaljunk a válságból” – szögezte le Kurz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a húsvét hete döntő lesz abból a szempontból, hogy azt követően fokozatosan visszatérhet-e az élet a normális kerékvágásba. A kancellár kifejtette: a tervek szerint nyolc nap múlva, április 14-étől ismét kinyitnak a kisebb, 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, a barkácsáruházak és a szabadtéri piacok; szájmaszkot azonban továbbra is viselni kell, és csak meghatározott számú vásárló tartózkodhat azonos időpontban egy üzlethelyiségben. Május elsejétől valamennyi üzlet kinyithat Ausztriában, így a bevásárlóközpontok és a fodrászüzletek is, ugyancsak az óvintézkedések betartásával – tette hozzá Kurz.

 

Svédország kormánya szélesebb felhatalmazást szeretne kapni három hónapra szólón, hogy a koronavírus-járvány terjedése ellen parlamenti jóváhagyás nélkül joga legyen egyebek közt lezárni repülőtereket, vasúti pályaudvarokat – adta hírül a Reuters hírügynökség. Svédországban eddig alig hoztak korlátozó intézkedéseket: a felsőoktatásban áttértek a táv módra, lezárták az idősotthonokat a látogatók elől, és tilosak az ötven főnél népesebb összejövetelek, viszont az általános és középiskolák nyitva vannak, akárcsak a vendéglők vagy az edzőtermek, pedig már mintegy négyszázan meghaltak a járvány miatt a skandináv országban. A szociáldemokraták vezette koalíciós kormány most kellő törvényi felhatalmazást kér, hogy gyorsan tudjon cselekedni a járvány ellen.

Az intenzív osztályra vitték Boris Johnsont, mert súlyosbodtak a tünetei. A hírt a miniszterelnöki hivatal jelentette be. Boris Johnson Dominic Raab külügyminisztert kérte fel a helyettesítésére. Az 55 éves miniszterelnököt vasárnap vasárnap vitték kórházba, mert nem múlt el a magas láza és a köhögése.

Három hete nem volt ilyen kevés új fertőzött Olaszországban, mint hétfőn. Tovább csökkent a lélegeztetőgépen tartottak száma is.Az olasz polgári védelem bejelentése szerint 3599 fertőzöttet találtak, 636-an haltak meg. 1022 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Utoljára március 17-én volt ennél kevesebb új fertőzött Olaszországban.

Az amerikai halálesetek csaknem fele New Yorkban történt – közölte Andrew Cuomo, New York állam kormányzója  sajtókonferenciáján. A kormányzó ugyanakkor hozzátette: először fordult elő, hogy kevesebb halálesetet jelentettek, és reményei szerint ez azt jelentheti, hogy a vírus terjedése lassulhat. Bár azt is hozzátette: ezt még korai lenne kimondani. Az Egyesült Államokban – a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint – helyi idő szerint vasárnap délelőtt több mint 321 ezer diagnosztizált fertőzöttet és több mint 9100,a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytat tartottak számon. Vasárnapra erőteljesen megnőtt a vírusfertőzöttek száma New Jerseyben és Louisiana államban is. Louisianában több mint 12 ezer új fertőzöttet regisztráltak és 409 ember halt bele a vírus okozta kórba.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfő este a TV-ben sugárzott beszédében bejelentette, hogy az országban tilos lesz a városok közötti utazás kedd délután 4-től péntek reggel 7 óráig. A miniszterelnök szerint az elkövetkező napok sorsdöntőek lesznek Izrael számára a koronavírus elleni küzdelem szempontjából. Bár a szituáció Izraelben világ viszonylatban jobb, Netanjahu hangsúlyozta a közösségi távolságtartásra vonatkozó rendeletek betartásának fontosságát.  Az általános zárlat kedden délután 4 órakor lép érvénybe, amihez kijárási tilalom társul széder estére (szerda este 6-tól másnap reggel 7 óráig). A rendeletet még a kabinetnek jóvá kell hagynia. Amennyiben a megszorító intézkedések eredményesnek bizonyulnak, Pészach után elkezdődhet a fokozatos feloldásuk. Hétfőn többek között karantén alá helyezték Tiberiaszt, Askelont, és Bét Semest is, valamint a jeruzsálemi ultraortodox negyedeket, és várhatóan Bnei Brak lezárását is meghosszabbítják.   A vallásos negyedek karanténjára azért van szükség, mert több közösség nem fogadta meg a kormányzat távolságtartási tanácsait, és ezért sokan megbetegedtek.

 

Gazdaság:

 

A gazdasági kamarák, vállalkozói szervezetek javaslatai is beépültek a gazdaság újraindítását szolgáló kormányzati lépésekbe – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a gazdasági élet felsővezetőivel tartott videókonferencián. A tárcavezető szavai szerint az új gazdaságvédelmi akcióterv nem növeli Magyarország külső kitettségét, és nem lépi túl a költségvetésben 2019-ben lefektetett kereteket, hanem a források átcsoportosításával szolgálja a vállalkozások és a munkahelyek védelmét.  A megbeszélés elsődleges feladata annak áttekintése volt, hogy miként tudnak a gazdasági élet szereplői felkészülni az újraindulásra, és minél gyorsabban reagálni a kormányzati intézkedésekkel megnyíló új lehetőségekre.

 

Időjárás:

Kedden sem érkezik változás, folytatódik a derült, csapadékmentes, napkeltét követően gyorsan melegedő idő, pár fokkal már az évszakos átlag feletti maximum hőmérsékletekkel. A Dunántúl térségében még olykor megélénkülhet a DK-i szél, de többnyire gyenge légmozgás, szélcsend lesz jellemző. Éjjel csillagfényes, szélcsendes, eseménytelen időben gyorsan hűl a levegő, de fagy már csak elvétve, az északi fagyzugokban fordulhat elő. A jellemző hőmérséklet átlaga (oC): kedd reggel 0 – +9, kedd délután  +17 és +20, szerda reggel 0 – +9fok körül alakul.