A kijárási korlátozás be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket,

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.03.31.-reggelén 

 

  •     A fertőzések számának emelkedése ellenére sem következett be a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése, ebben nagy szerepe van annak, hogy az emberek betartják a kijárási korlátozást – jelentette ki az országos tisztifőorvos  az Operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta: a kijárási korlátozás be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket, “a járvány terjedésének megakadályozását”. Müller Cecília országos tisztifőorvos rögzítette, 447 fő a regisztrált fertőzöttek száma, 34-en gyógyultan távoztak a kórházból, de ketten meghaltak hétfőre virradóra, mindketten krónikus betegek és  igen idősek voltak. Nagyjából egyenletesen oszlik el az országban a fertőzöttek száma Magyarországon – jelentette be, de gócpont nincsen. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, kérte, mindenki tartsa be az utasításokat. Megerősítette, egy fertőzött 2-3 másik ember megfertőzéséért lehet felelős, ha nem tartja be a szabályokat. 

 

Elfogadta a parlament a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt.  Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében – sürgősséggel – szavazta meg az Országgyűlés.  A kormány a veszélyhelyzetben – a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl – az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkörét – szükséges és arányos mértékben – a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja – rögzíti a most elfogadott jogszabály.  Áder János államfő még tegnap este aláírta a törvényt.

A válságkezelés és a gazdaság újraindítása érdekében az idei költségvetés radikális átalakítására van szükség – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a kormány és a gazdasági kamarák vezetőivel tartott videokonferencián úgy fogalmazott, hozzá kell igazítani az idei költségvetést a jelenlegi helyzethez és az év végéig előrejelzett változásokhoz. A kormányfő  kifejtette, jelenleg nincs értelme új költségvetést készíteni, hiszen nem tudni, mi fog történni a közeljövőben, és lehet, hogy két hónap múlva egy újabb büdzsét kellene összeállítani. Hozzátette: a jogszabályok azonban lehetőséget adnak az eltérésre az elfogadott költségvetéstől. Nem lenne helyes lépés az egyes költségvetési tételek automatikus megvágása – mutatott rá Orbán Viktor. Szavai szerint azoknak a forrásoknak kell megmaradniuk a minisztériumok költségvetésében, melyekre ott feltétlenül szükség van, a felszabadítható összegekből pedig egy-egy alapot kell létrehoznia válságkezelésre, illetve a gazdaság újraindítása érdekében.

Senkit nem hagyunk magára, a Magyarországon élőket megvédjük, a külföldön rekedt magyarokat hazahozzuk, a gazdaságot pedig újraindítjuk – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában.  Kifejtette: Magyarországra érkezik több mint tízmillió maszk, több mint 2,5 millió gyorsteszt, százezer védőruha és arcvédő, 300 ezer pár kesztyű, valamint kétezernél is több lélegeztetőgép. Mindez annak érdekében történik, hogy a megfelelő védekezési munkákat el tudják látni és az egészségügyi dolgozóknak biztosítsák a védőfelszereléseket az eredményes és biztonságos munkához – mutatott rá. Arról is beszélt, hogy „a modern kor legnagyobb magyar repatriálási akciója zajlik”, a légi közlekedésben életbe léptetett rendkívül szigorú korlátozások miatt több ezer magyar rekedt külföldön. Eddig 5583 magyar állampolgárnak segítettek hazatérni a világ különböző pontjairól, és további 2026 magyar állampolgár hazahozatalán dolgoznak.

Fővárosi kampuszba költözik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai része – írja az MTI.

Az Országgyűlés március 30-i, hétfői plenáris ülésének első napirendi pontjában arról a kormányzati előterjesztésről nyílt másodjára vita, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) piliscsabai részének budapesti kampuszba költözését tenné lehetővé. A most megszavazott javaslat szerint új, józsefvárosi  ( a Palotanegyedben lévő ) épületeket kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) az államtól, cserébe az állam pedig ingyen megkapja az egyetem piliscsabai kampuszát.

 

Külföld:

A koronavírus-világjárvány elleni küzdelemről és az olajpiaci helyzetről folytatott telefonon hosszas megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata. A moszkvai tájékoztatás szerint az amerikai kezdeményezésre létrejött eszmecsere során a felek komoly aggodalmuknak adtak hangot a koronavírus globális elterjedtségével kapcsolatban. Tájékoztatták egymást az Oroszországban, illetve az Egyesült Államokban a fenyegetéssel szemben megtett ellenintézkedésekről A két vezető eszmecserét folytatott az olajpiaci helyzetről is, és megállapodott arról, hogy ez ügyben a két ország energiaügyi minisztere konzultálni fog egymással. Putyin és Trump szót ejtett még a kétoldalú viszony több más, a Kreml által nem részletezett kérdéséről, és megegyezett a személyes kapcsolattartás folytatásáról.

Több mint nyolcszázzal emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 11 591-re nőtt – közölte az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont csak 1648-cal emelkedett az egy nappal korábbi majdnem négyezerhez képest. Az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma vasárnap 3851, szombaton 3651 volt. A gyógyultak száma az utóbbi egy napban 1590-nel emelkedett, ami a legtöbbnek számít a járvány február 20-i kezdete óta Olaszországban. A halottak száma 812 volt az egy nappal korábbi 756-hoz képest. A járványgörbe fokozatos lefele ívelést mutat a gócpont Lombardiában is, ahol a halottak száma egy nap alatt 458-cal nőtt a korábbi 416-hoz képest, a diagnosztizált fertőzöttek száma viszont 1154-gyel emelkedett a huszonnégy órával korábbi 1592-höz képest.

Spanyolországban is  meghaladta a 85 ezret a fertőzöttek száma, de a járvány terjedésének üteme már napok óta lassul. Míg a szükségállapot és a szigorú lakhelyelhagyási korlátozások bevezetését követő első tíz napban átlagosan 20 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma naponta, az elmúlt öt napban a növekedés átlagosan 12 százalékra mérséklődött. Az elhunytak száma egy nap alatt 812-vel emelkedett, a fertőzésbe összesen 7340-en haltak bele.

 

Csehország dél-morvaországi területén hétfőn elkezdték az úgynevezett intelligens karantén rendszerének próbaüzemét, a rendszer alkalmazását országos szinten húsvéttól tervezik. Az új rendszer lényege, hogy az újonnan talált fertőzötteknél minél gyorsabban kinyomozzák, kivel találkozott az előző öt napban, hogy ezeket a személyeket szintén tesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján fogják megállapítani. Csehországban hétfő estére 2896-re emelkedett az új koronavírussal fertőzött személyek száma. Vasárnap 168 új fertőzöttet regisztráltak, a napi növekedés üteme 10% alá csökkent, a halálos áldozatok száma 17.

Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu karanténba vonult, miután egyik tanácsadójának pozitív lett az eredménye, amikor koronavírusra vizsgálták.     Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ultraortodox közösségek ügyében eljáró tanácsadója, Rivka Feluch megfertőződött a koronavírussal. A kormányfő legutóbb csütörtökön találkozott vele, és noha a biztonsági óvintézkedéseket betartva értekeztek, ismét tesztelni fogják Netanjahut. A teszteredmények, valamint az epidemiológiai vizsgálat befejezéséig a miniszterelnök és tanácsadói elkülönítették magukat környezetüktől.    Izraelben hétfőre 4347-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ami vasárnaphoz képest 482 új beteget jelent. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a halálos áldozatok száma 15-re nőtt. Az izraeli belpolitika aktív időszakát éli, Netanjahunak sikerült elhalasztania a büntetőperét, miután bezáratta a törvényhozást és kiegyezett egyik legnagyobb politikai ellenfelével, Beni Ganz-cal, akivel közösen próbálnak kormányt alakítani. Utóbbi lesz a törvényhozás elnöke.

 

Gazdaság:

 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a COVID-19 járványra tekintettel 2020. március 19-20-án átfésülte a vírusellenesnek hirdetett termékeket, valamint védőmaszkokat kínáló webshopokat és több kifogásolható gyakorlatot azonosított.

Több webáruház például “vírusölő”, “vírusellenes”, „járványok idején javasolt”,“tüdőgyulladás ellen hatékony”, „egészségügyi dolgozók részére készült” jelzővel illette termékeit, vagy különös hatékonyságra utalt . Valószínűsíthető azonban,.hogy ezen állítások nincsenek megfelelő kutatásokkal alátámasztva, élelmiszernek minősülő termékeknél pedig a gyógyhatás állítása tilos.

A GVH felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzetben e termékeknél és szolgáltatásoknál fokozott elvárás a fogyasztók tisztességes tájékoztatása. A GVH ezért azt kéri az online áruházak, illetve az érintett termékeket értékesítő egyéb oldalak üzemeltetőitől, hogy az oldalak és tartalmak tekintetében legyenek különös figyelemmel a korábban közzétett javaslatokra, és kerüljék a fent azonosított magatartásokat.

 

Időjárás:

Kedden országszerte kisüt a nap, de hideg időre kell készülni. A délelőtti zavartalanabb napsütést délután időszakos, mérsékelt felhősödések bárhol megzavarhatják. Északon és nyugaton egy-egy futó hózápor is kialakulhat. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható. A Tiszántúl térségében, délelőtt még erős ÉK-i szél fúj, másutt mérsékelt vagy gyenge légmozgás ígérkezik.

Éjjel országszerte kitisztul az ég, legyengül a légmozgás. Gyorsan hűl a levegő, hajnalban országszerte több fokos fagy várható. Az ismert fagyzugokban erős, északon néhol -10 fokot is megközelítő fagy is előfordulhat, de nem ez lesz a jellemző.

A jellemző hőmérséklet átlaga  kedd reggel délen -1, északon -5, (fagyzugokban ez alatt),

kedd délután +6 – +9, szerda regge-5 – -1 fok körül, (fagyzugokban ez alatt) alakul.