A BreuerPress és aHetiTV hírei 2020.03.30.-reggelén 

 

Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni – jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs. Müller Cecília azt mondta, hogy egyre több laboratóriumi vizsgálatot végeznek, hiszen még mindig zajlik a kontaktuskutatás. Eddig 12 148 mintavétel történt. Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az eddigi ismeretek alapján a fertőzöttek jelentős részénél, több mint 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik le a betegség. Felhívta a figyelmet ara, hogy aki a fertőzésre utaló tüneteket észlel – ilyen a láz, a száraz köhögés, végtag- és izomfájdalom, néha gyomor és bélrendszeri panasz -, azonnal értesítse a háziorvosát telefonon. A mentők minden gyanús esetben a beteg otthonában elvégzik a mintavételt, amennyiben pedig szükséges kórházba viszik a beteget. Úgy vélekedett, hogy néhány napon, héten belül a tömeges szakaszba léphet a fertőzés terjedése, ezért egyre komolyabban kell vennie a lakosságnak az előírásokat. Szerinte a magyarországi halálozási arány, a többi érintett országhoz képest a lakosságszámhoz arányítva nem kiugróan magas. Az összehasonlítgatásnak annál is inkább nincs értelme, mert minden ország másképp kezeli a helyzetet – tette hozzá. Az elhunytak alapbetegsége egyébként megfelel a magyar mortalitási adatoknak. Vagyis, mintegy 50 százalékuk szív és érrendszeri, egynegyedük pedig daganatos megbetegedésben szenvedett. Az átlagéletkoruk 69 év – mondta.

Halmosi Zsolt országos főparancsnok átadta a megbízóleveleket a kórházparancsnokoknak – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.  Lakatos Tibor kiemelte: a kórházparancsnokok feladata, hogy segítsék, támogassák a kórházak tevékenységét a járvány kezelésében. Orvosszakmai kérdésekben nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntést – szögezte le, hozzátéve: a készletgazdálkodás, az információáramlás és az objtektumvédelem területén lesz feladatuk. Ezzel  hatékonyan tudjákmajd támogatni a kórházak tevékenységét, illetve tehermentesítik a kórházi dolgozókat a különböző statisztikai adatszolgáltatásoktól, hogy idejük jelentős részét a kórházi ápolásra tudják fordítani – mondta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy kijárási korlátozás bizonyos mozgási lehetőséget biztosít, de nem jelenti azt, hogy mindenki szabadon gyülekezhet, használhatja a közösségi területeket. A szigorú szabályok arra teremtenek lehetőséget, hogy mindenki megoldja a saját és családja ellátását, ne a négy fal közt kelljen tölteni az időt, ugyanakkor a cél továbbra is az, hogy a szociális távolság megtartásával csökkentsék a vírus terjedésének sebességét és ezzel segítsék az eredményes védekezést – mondta.

Az Országgyűlés hétfőn meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kormány vezetett be a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében és lehetővé teheti, hogy a kabinet további, a törvényektől eltérő rendeleteket alkosson a veszélyhelyzet ideje alatt. A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament egynapos ülése hétfőn 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.    Döntenek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról, amely a veszélyhelyzet idejére lehetővé tenné, hogy a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Az indítvány elfogadása garantálja, hogy a kabinet koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak. Az előterjesztés elfogadásához a jelen lévő képviselők legalább kétharmadának támogatására van szükség.

Az LMP szerint a kormány visszaél hatalmával, ha nem teremt politikai konszenzust a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban – mondta az ellenzéki párt társelnöke.    Schmuck Erzsébet kifejtette, az LMP az egyetértésre törekedve három módosító javaslatot nyújtott be a rendkívüli jogrend meghosszabbítását és a büntető törvénykönyv (Btk.) változtatását tartalmazó kormányzati előterjesztéshez, amelyről hétfőn szavaz az Országgyűlés.

Hat hónapos határidő meghosszabbítást kért a kormánytól a krónikus betegek és fogyatékosok szakorvosi véleményeinek érvényességére, valamint a közgyógyellátáshoz és gyógyászati segédeszközhöz való hozzáférésre az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke. Korózs Lajos köszönetet mondott azoknak, akik a járvány idején a „hátukon viszik az országot”: az egészségügyi és szociális dolgozóknak, a kamionosoknak, a sofőröknek, a kereskedőknek és a köztisztaságban dolgozóknak. Kiemelte: a legkiszolgáltatottabb helyzetben azok az emberek vannak, akik tartós betegséggel küszködnek, hajléktalanok vagy krónikus betegek. Ezért azt javasolta, hogy a krónikus betegek és fogyatékosok szakorvosi véleményeinek érvényességét a kormány hosszabbítsa meg hat hónappal, és ők egyszerre háromhavi gyógyszert válthassanak ki. Ezzel csökkenthető lenne a patikába járás mennyisége is – tette hozzá.

 

Külföld:

Spanyolországban a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma egy nap alatt ismét több mint nyolcszázzal emelkedett – tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium. A szaktárca adatai szerint az elmúlt egy nap során 838-an hunytak el. A járvány következtében eddig összesen 6528-an haltak meg. Az eddig azonosított fertőzöttek száma 78 ezer felett van, 6500-zal több mint szombaton. Ugyanakkor a vírus terjedésében lassulás figyelhető meg, mivel az esetszám napi növekedése mintegy kétezerrel kevesebb mint két napja. A minisztérium több mint 14 ezer gyógyult páciensről adott hírt, az elmúlt 24 órában 2424-en hagyhatták el az egészségügyi intézményeket. Az eddig kórházi ápolásra szorulók száma meghaladja a 43 ezret, egy nap alatt több mint 2700 új esetet kezeltek. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedés miatt intenzív osztályra több mint 4907-en kerültek, 332-en szombat óta. A legsúlyosabban érintett Olaszországban vasárnap 756-tal emelkedett a halálos áldozatok száma, s így összesen 10 779-re nőtt, de már második napja csökken a halálozási szám. Valamelyest mérséklődött az új fertőződések száma is, de így is több mint ötezren kapták el egy nap alatt a vírust. Összesen 97 689 fertőzöttet regisztráltak, közülük 13 030-an már felépültek, és 3906 ember van intenzív osztályon a fertőzés miatt.

Az Egyesült Államokban Anthony Fauci, a Fehér Ház koronavírus elleni munkacsoportjának orvos szakértője, az amerikai allergológiai és epidemiológiai hatóság vezetője arról beszélt a CNN hírtelevízióban vasárnap, hogy az országban várhatóan több millióan fertőződhetnek meg, és a Covid-19 100-200 ezer halálos áldozatot is követelhet, bár hozzátette, hogy ezek a modellek továbbra is hipotéziseken alapulnak. A fertőzöttek száma vasárnapra 120 ezer fölé emelkedett az Egyesült Államokban, a halálos áldozatok száma pedig 2200-hoz közelít.

Enyhítettek a közlekedési korlátozásokon a közép-kínai Vuhanban a hét végén, miután az új koronavírus terjedésének kiindulóhelyén az utóbbi tíz napban csupán egyetlen újabb fertőzöttet regisztráltak – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A 11 milliós városban vasárnaptól ismét közlekedhetnek egyes buszjáratok, míg a földalatti- és vasúti közlekedés szombaton indult újra. A Zsenmin Zsipao című kínai pártlap vasárnapi tudósítása szerint több mint 60 ezer utas érkezett Vuhanba szombaton, amikor a 260-at is meghaladta a városba vagy rajta keresztül közlekedő vonatok száma. Hupej tartomány kormányzata emellett vasárnap közölte, hogy Vuhanban másnaptól újra kinyithatnak egyes bevásárlóközpontok, illetve a vásárlóutcákban működő üzletek.

A  Netanjahu – Gánc-Askenázi egyeztetés  után Netanjahu miniszterelnök azt nyilatkozta, vasárnap aláírják a koalíciós szerződést. Beni Gánc részéről csak azt tudni, hogy jelentős előrelépések történtek ugyan, de még mindig nem sikerült minden miniszteri és a házelnöki pozícióban végleg megállapodást kötni. Beni Gánc állítólag megegyezett abban a miniszterelnökkel, hogy a korábbi Likudos házelnök Juli Edelstein, azok után, hogy feloszlatta a Kneszetet és nyilvánosan megtagadta a Legfelsőbb Bíróság döntését nem ülhet vissza Beni Gánc leváltását követően, a házelnöki székbe. Netanjahu jobboldali blokkja pedig ígéretet tett, hogy megszavazza Gánc jelölését, a Kék Fehérek korábbi jelöltje Meir Cohen helyett a Kneszet elnöki posztjára.  A Kék Fehér szövetség kiiktatásával elhárultak az akadályok az “egységkormány” megalakítása elől, amelyhez Beni Gánc, még megmaradt szűkös Hoszen Leiszráel pártjának legfeljebb 15 mandátumával tud érdemben hozzájárulni.

 

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap meghalt Krzysztof Penderecki

( ejtsd : Kzsistof  Penderecki)   neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja – közölte a lengyel média. A több mint 120, műfajában a komolyzenei avantgardtól a tonális zenealkotásig terjedő mű  alkotójának, karmesternek, zenepedagógusnak a nemzetközi ismertséget a hirosimai atomtámadás áldozatainak emléket állító Gyászének hozta meg 1959-ben. Penderecki Magyarországon többször is vezényelt műveinek előadásán.

 

Gazdaság:

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a járvány korábbi szakaszában a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Hozzátette: két hete, körülbelül amikor a tartós élelmiszereket vásárolták fel az emberek, a készpénzfelvétel is a szokásos mennyiség mintegy háromszorosára nőtt, de nem volt fennakadás. Egyébként Magyarországon minden bankbetét 100 ezer euróig, azaz, mintegy 35 millió forintig biztosítva van. A szakember költségvetés készítését javasolta azoknak a családoknak, ahol jövedelemkiesést okozott a járvány, hogy a megmaradt pénzt minél jobban be tudják osztani. De akiknek nem okozott veszteséget a járvány, azoknak is takarékosságot javasolt Kovács Levente. Mint mondta, aki teheti, annak általában érdemes jövedelme 10 százalékát félretenni. A cégvezetők figyelmét arra hívta fel a szakember, hogy minden vállalat felelős a munkatársakért, manapság pedig különösen értékes a munkahely megmentése.

 

Időjárás:

Hétfőn alapvetően borongós, hideg, sokfelé szeles idő várható. Csupán a Duna-Tisza közén marad mérsékeltebb a légmozgás, és főként ott fordulhat elő kisebb eső, szemerkélő havas eső, estefele kisebb hóesés is.

Az éjszakai órákban, a középső országrészben, illetve a Dunántúl keleti és déli részein is előfordulhat kevés hó, havas eső. Jelentős mennyiségű, megmaradó hónak nincs számottevő esélye, foltokban, rövid életű lepel kialakulhat. Zömmel borult marad az ég, de hajnalra, északon már csökkenni kezd a felhőzet. Élénk, a Tiszántúlon még erős É-i szél fúj.

A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő  reggel-1 – +6, hétfő délután  északon +5, délen +10,

kedd reggel  északon -5, délen +1  fok körül alakul.