Most nem pártpolitikai huzakodásról van szó

Most nem pártpolitikai huzakodásról van szó

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kerületben élő idősebbekről, arról, hogy miben tudnak segíteni a koronavírus-járványban.

A polgármester beszámolt arról, hogy a Magyarországot is sújtó koronavírus-járvány, valamint a kormányzati és az önkormányzati intézkedések megtették a hatásukat Belső-Erzsébetvárosban is, hiszen a vendéglátóipari egységek bezártak már. Mellette azt is lehet látni, hogy megszűnt a turizmus. Mindezek is hozzájárultak ahhoz, hogy most például a bulinegyedben csend van. Az önkormányzat azon kíván dolgozni, hogy a járvány végeztével a nyugalom, a csend és tisztaság meg is maradjon.

A kerület vezetése most az interneten, a közösségi oldalakon is aktívan kommunikálnak, de mint azt Niedermüller Péter hozzáfűzte, azzal tisztában vannak, hogy az itt élő idősebb korosztálynak nem igazán van kapcsolata az online világgal, ezért velük minden lehetséges módon megpróbálnak más eszközökkel is kommunikálni. A Bischitz Johanna központon keresztül telefonon hívják őket, részükre segítséget felkínálni, de az internetet használókat is megkérik, keressék meg a házukban élő segítségre szorulókat. Az önkormányzat azon van, hogy a lehetőségekhez képest senkit se hagyjanak egyedül. Persze nem csak az idősebb korosztályra kell gondolni a mostani időszakban, hanem a családosokra, ahol a gyerekek is otthon vannak. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, minden nehézség ellenére is mindenki maradjon otthon, mert jelenleg nincs más alternatíva.

A helyzet könnyítése érdekében a kerületi önkéntesek a gyógyszerkiváltásban is igyekeznek segítséget nyújtani, hogy az időseknek, a kisgyerekeseknek ne kelljen az utcán álldogálni a patikák előtt, de a postai ügyintézésben, a csekkek befizetésében is igyekeznek segítséget nyújtani. A városvezető arra biztatott mindenkit, hogy igenis éljen ezzel a lehetőséggel.

A mostani helyzetben is kiviláglik az a probléma – emelte ki a politikus, hogy az embereknek egyszerűen elfogy a pénzük, nem tudnak tartalékot képezni, a kis- és középvállalkozások is most anyagi nehézségekbe ütköznek. Az önkormányzat vezetése azt igyekszik megtervezni, hogy valamekkora tartalékot képezzen, hogy a lehetetlen helyzetbe kerülőknek valamilyen támogatást nyújtson. Arra a felvetésre, hogy nem túl kései ez, Niedermüller Péter úgy felelt, lehetséges, de legalább a város elkezdte ezt megcsinálni, mert most, aki elveszíti a munkáját például, az csak több héten át tartó ügyintézés után tud bármiféle munkakeresési támogatáshoz jutni és bizony addig is kell számára valamilyen bevételt biztosítani. Mellette tervezik azt is, hogy az erre a célra félretett alapból fertőtlenítőszereket vásároljanak a kerületben élőknek, amiket persze el is juttatnak hozzájuk. Mindezeken túlmenően egy szórólapot is szeretnének megcsinálni, amit minden egyes háztartásba eljuttatnak, benne a legfontosabb járványügyi és önkormányzati információkkal.

A polgármester kérdésre válaszolva elmondta, a mostani időszakban is a legtökéletesebben működik a várost irányító koalíció, de most még az ellenzéki képviselőkkel is kiválóan szót tudnak érteni, hiszen most nem pártpolitikai huzakodásról van szó, hanem arról, hogy miként tudnak az Erzsébetvárosban élőknek segíteni.