diagnosztizált izraeliek száma átlépte az ezret

A koronavírussal diagnosztizált izraeliek száma átlépte az ezret

התפשטות הקורונה: מניין הנדבקים בישראל עלה ל-1,071, נבחנת הארכת שעון החורףמספר החולים בארץ חצה את רף האלף, בהם 18 במצב קשה. דרעי הודיע על קידום חקיקה לדחיית שעון הקיץ בחודש. הר הבית נסגר לעליית מתפללים כדי למנוע הדבקה בנגיף. טראמפ אמר כי הציע סיוע לאיראן וצפון קוריאה, ובסעודיה הוכרז עוצר לילי. עדכונים שוטפים x
A koronavírussal diagnosztizált izraeliek száma átlépte az ezret

 

Az Egészségügyi Minisztérium vasárnap este közölt friss adatai szerint összesen 1071 izraeli tesztje bizonyult pozitívnak a koronavírusra.

18 személy súlyos, 30 közepesen súlyos állapotban van, a felgyógyultak száma 37.

A vírusnak Izraelben eddig egy halálos áldozata van. A 88 éves Arije Even péntek éjszaka hunyt el.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök irodája szerint az Izraelben naponta elvégzendő koronavírus-tesztek száma annak képességétől függ, hogy a megfelelő tesztkészletek előállításra és beszerzésre kerüljenek, hozzátéve, hogy a napi tesztek számáról nem a miniszterelnök dönt.

Netanjahu azonban elrendelte, hogy két héten belül napi 14 000 tesztre növeljék. Ezzel Izrael a vezető országok közé kerülne a naponta végzett koronavírus-tesztek tekintetében.

Összecsapásokra került sor vasárnap Mea Searimban az ultraortodox lakosság és a rendőrség között, amikor utóbbi az Egészségügyi Minisztérium rendeleteitnek értelmében bezáratta a boltokat a közösségben.

קבלת פנים בשכונת ‘מאה שערים’ לכוחות המשטרה שבאו לאכוף את סגירת בתי העסק

 

 

Az intézkedés közben többen kövekkel dobálták a rendőröket, akik letartóztattak három személyt.

A rendőrség vasárnap kiadott közleménye szerint, 18 vállalkozás bezárását rendelték el, 126 nyomozást indítottak a karanténrendelet megszegésének gyanújával és 19 nyomozást indítottak álhírek terjesztése miatt.

A rendőrség a hétvégén 2369 otthoni karanténban tartózkodó személyt látogatott meg, hogy megbizonyosodjon arról, hogy követik az Egészségügyi Minisztérium utasításait.

Motti Cohen, megbízott rendőrfőkapitány jóváhagyta a speciális rendőri tevékenységek elindításáról szóló rendeletet, mely teljes zárlat alá vonás végrehajtását takarja, ha a politikai vezetés úgy dönt, hogy elrendeli, a koronavírus megfékezése érdekében.

A Waqf vasárnap bejelentette, hogy bezárja a Templom-hegyet a muszlim hívek előtt a koronavírus miatt.

Waqfos források szerint Izrael elkötelezett amellett, hogy nem enged be a szent helyre zsidókat és turistákat.

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.

Mohammad Stajje palesztin miniszterelnök vasárnap új szigorú rendeleteket hirdetett ki a koronavírus terjedésének megakadályozására, korlátozva a mozgását minden lakosnak Júdea és Szamária Palesztin Hatóság irányítása alá tartozó területén este 10 órától kezdve.

A palesztinok a vészhelyzeti eseteket leszámítva nem hagyhatják el otthonaikat, kivéve az orvosi létesítmények, gyógyszertárak, pékségek és élelmiszerboltok látogatását. A rendeletek azt is előírják, hogy a külföldről érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulni egy egészségügyi intézményben. A bankok vészhelyzeti üzemmódban fognak működni, és a palesztinok számára tilos a belépés az izraeli telepekre.

Izrael és a Palesztin Hatóság közös erőfeszítéseinek a koronavírus elleni harcban, a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), mely Izrael katonai összekötőjeként funkciónál a palesztinokkal, szakmai képzést tartott a palesztin orvosi személyzet számára.

A képzés részeként Balia Dalia, a polgári közigazgatás egészségügyi koordinátora technikákat és módszereket osztott meg a vírussal megfertőződhetett emberek vizsgálatához, és észrevételeit arról, hogyan lehet megvédeni az orvosokat, akik érintkezésbe kerülnek a megerősített vagy feltételezett betegekkel.

Elhanan Bar-On professzor, izraeli koronavírus-szakértő, pedig tanácsokkal szolgált a palesztin orvosoknak, hogyan irányítsák a kórházak karantén osztályait, és hogyan akadályozzák meg, hogy az ezeken az osztályokon dolgozó orvosi személyzet elkapja a vírust.

Ezen felül mintegy 1000 védőfelszerelés-készletet és több mint 100 koronavírus-tesztkészletet szállítottak a Palesztin Hatóság számára a hétvégén.

A 13-as csatorna szerint Mose Kahlon megbízott pénzügyminiszter csütörtökön aláírt egy rendeletet 120 millió sékel átutalására a Palesztin Hatóság számára.