A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.03.20. reggelén

 

A hitelek törlesztésének idei évre szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik – mondta a Miniszterelnökség vezetője. Elhangzott az is: új, az önkéntes felajánlásokat koordináló akciócsoport alakul, és szükség van a veszélyhezet meghosszabbítására. Gulyás Gergely miniszter ismertette: a babavárókölcsönnél a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg. A moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre nem vonatkozik – jegyezte meg. A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban azt mondta, arra számítanak, a jelenlegi helyzetben megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy ezeknél a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot. A munkaviszonyokról, a munkaügyi szabályoktól való eltérés engedélyezéséről Gulyás Gergely azt közölte: a munkaadó és a munkavállaló szabad megállapodásának tárgya, miként módosítják a munkaviszonyt. Azt várják, hogy lesznek kreatív megoldások, amelyek adott esetben együtt járhatnak ugyan jövedelemcsökkenéssel is ebben a rendkívüli helyzetben, de a legfontosabb a munkahelymegtartás – emelte ki. Megerősítette továbbá: az azonnali segítségre szoruló turizmusban, vendéglátó-, szórakoztató- és filmiparban, továbbá a szerencsejáték-, előadóművészi, rendezvényszervezői és sportszolgáltatást nyújtó ágazatban speciális szabályokat hoztak. Esetükben a nem lakás céljára szolgáló bérleti helyiségek bérleti szerződését június 30-ig nem lehet felmondani. Ezekben az ágazatokban márciusra, áprilisra, májusra és júniusra vonatkozóan a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül pedig kizárólag az egészségbiztosítási járulékot kell megfizetni 7710 forintos legmagasabb összegben.

 

Hat súlyos állapotban lévő embert kezelnek intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt – közölte az országos tisztifőorvos. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília megerősítette, jelenleg 73 fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon. Hozzátette: az országban mindenhol vannak megbetegedések. Mint mondta, a csoportos megbetegedések szakaszában „vagyunk, hogy mikor lépünk be” a tömeges megbetegedések időszakába, azt nem tudni. Hangsúlyozta: minden ember felelős viselkedése kell ahhoz, hogy ezt a lehető leginkább késleltetni tudják. A tisztifőorvos kitért arra is: Magyarország a kezdetektől az EgészséMüller Cecília hangsúlyozta, az intézkedések mindegyikének célja, hogy minimalizálják a járvány terjedését azért, hogy „ellaposodott járványgörbe” alakuljon ki Magyarországon. gügyi Világszervezet (WHO) eljárásrendje szerint végzi el a gyanús esetek kivizsgálását.

Az országos tisztifőorvos kiemelten kéri az emberektől, hogy legyenek fegyelmezettek, tartsák be a szabályokat és felelősen viselkedjenek.  A fiataloktól azt kérte: ne rendezzenek házibulikat, ne menjenek olyan helyre, ahol sokan vannak.
Mindenkitől azt kérte, gyakran és alaposan mosson kezet, akik pedig külföldről tértek haza, vonuljanak önként házi karanténba.

 

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője az önként vállalt karanténban nyilatkozott a Heti Tv Pirkadat című műsorának.

Bajkai István a miniszterelnök tegnapi bejelentéséről, ahol Orbán Viktor a gazdasági életet megkönnyítő intézkedéseket jelentett be elmondta, a polgári kormány mindig is azt hangsúlyozta, hogy a munkahelyek megteremtése és megőrzése jelenti a valódi biztonságot, ennek megfelelően Magyarország először a világon hozott olyan döntéseket, amelyek pont ezt a célt szolgálják a válság közepette. A munkahelyeket megőrzik a járulékok részbeni eltörlésével, részbeni csökkentésével, amivel mind a munkaadók, mind a munkavállalók helyzetét könnyítik meg.

Volt olyan ellenzéki politikus, aki egyfelől támogatta a kormányfő elképzelését, másfelől viszont a nyugdíjasok számára több támogatást kért. Ennek kapcsán a képviselő megjegyezte, a magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően vannak tartalékok, az idősebb korosztályt eddig is komoly figyelem övezte, a nyugdíjak megőrzése egy alapvető szempont most is, ahogy az is, megfelelő támogatásban részesüljenek a rászorulók, ehhez a szolgáltató rendszerek stabilan állnak. Most a járvány kapcsán különösen figyelni kell az idősebbekre, akik jobban ki vannak téve a veszélyeknek. Ezért is jelentette ki a kormány a mostani legelső határozatában azt, hogy az önkormányzatoknak kötelessége az idősebbekre figyelni, róluk gondoskodni. Erre képesnek kell lenniük, hiszen mindegyik önkormányzat elegendő tartalékkal rendelkezik – tette hozzá a politikus, példaként hozva fel Teréz- és Erzsébetvárost, a két kerületben összesen közel húszmilliárd forinttal rendelkeznek.

 

Külföld:

 

Sorozatos koronavírus-fertőzéseket jelentenek spanyolországi idősotthonokból, ahol a betegség szempontjából a legveszélyeztetettebbek élnek – közölte a spanyol sajtó. A spanyol közszolgálati televízió (TVE) információi szerint az otthonok lakói között már legkevesebb 79 halálos áldozata van a koronavírusnak. Például a madridi Monte Hermoso idősotthonból 17 áldozatról és 75 fertőzöttről, a Ciudad Realban található Elder en Tomellos otthonból 15 elhunytról és 34 fertőzöttről adtak hírt. A dél-európai országban egy nap alatt 25 százalékkal nőtt a koronavírussal fertőzöttek aránya, 3400 új esetet igazoltak a vizsgálatok. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján elmondta: az országban eddig feltárt megbetegedések száma 17147. A betegek közül 939-et kezelnek intenzív osztályon. A gyógyultak száma 1107, a halálos áldozatoké 767.

 

A brit belügyminisztérium friss adatai szerint meghaladta a 3,3 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz, és több mint 3 millióan már megkapták a határidő nélküli tartózkodási jogosultságot. A magyarok közül eddig 90 ezernél többen kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt. Nagy-Britannia január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen laknak az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk. A londoni belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül február 29-ig 3 343 700-an tették meg, és a múlt hónap utolsó napjáig 2 998 300-an meg is kapták a tartós letelepedési engedélyt. A február 29-i állapotot mutató hivatalos lista élén – ugyanúgy, ahogy az összes eddigi statisztikában – a lengyelek állnak 639 200 beadott folyamodvánnyal. Őket a románok követik 543 200 benyújtott kérvénnyel. A magyarok közül 94 ezren kértek tartós letelepedési engedélyt a múlt hónap végéig.

 

Iránban minden tízedik percben meghal egy ember, akit az új koronavírus betegített meg – közölte a teheráni egészségügyi minisztérium szóvivője. A Közel-Keleten a járvány által legsúlyosabban érintett országban a halálos áldozatok száma 1284-re emelkedett, miután az utóbbi 24 órában újabb 149 fertőzött vesztette életét. Iránban már 18 ezer fölött van az új koronavírusos esetek száma. A járványellenes kampányt vezető Ali Reza Zali által közölt adatok azt mutatják: ugyan az egy nap alatt elhunytak száma emelkedett, a 24 óra alatt észlelt új fertőzések száma némi lassulást mutat. Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint azonban így is óránként 50 újabb ember fertőződik meg.

 

Csakis a feltétlenül szükséges esetekben, munkahelyre történő utazásnál, élelmiszer és gyógyszervásárlásnál, orvosi vizsgálatokhoz hagyhatják el otthonaikat az izraeliek az egészségügyi minisztérium legújabb rendelete szerint. Tilos csoportosan parkokba, játszóterekre, a tengerpartra vagy más nyilvános helyekre menni, csakis  gyermekekkel, családtagokkal, vagy háziállatokkal egyedül lehet elhagyni a lakást. Tilos tanórákat és szakköröket tartani, és a sporttevékenységeket is legfeljebb öt fős csoportban lehet tartani azzal a feltétellel, hogy a részt vevők között figyelni kell a két méter távolságra. Kerülni kell a barátok és családtagok vendégül látását.  Az idős embereknek és a krónikus betegségben szenvedőknek – ha csak lehetséges – egyáltalán nem szabad elhagyni otthonukat, és őket sem szabad látogatni. Segítséget kell kérniük a barátoktól és a családtagoktól ellátásukhoz. Izraelben jelenleg háromszázhuszonnégy fertőzöttről tudnak. Közülük öten súlyos állapotban vannak, viszont tizenegyen kigyógyultak a betegségből.

 

Gazdaság:

 

A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére helyszíni ellenőrzést végeztek a budapesti Lehel és Fővám téri piacokon 2020. március 18-án. A szaktárca közleményében arról tájékoztatott, hogy a vizsgálat tapasztalatai szerint a napokban a közösségi oldalakon elterjedt fényképeken látható csirkehús árak kirívónak tekinthetőek, más üzletekben hasonló mértékű árakra nem volt egyetlen példa sem. A fogyasztóvédelmi ellenőrzés idején egyébként már a fotókon szereplő hentesüzlet is az elhíresült összegeknél jelentősen kedvezőbb áron kínálta a csirkehúst – jegyezték meg, hozzátéve: a csontos csirkemellet például 900 forinttal olcsóbban árusította a kereskedő. A fogyasztóvédelem az elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel kiemelten ellenőrzi elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében – emlékeztet közleményben az ITM.

 

Időjárás:

 

Pénteken is alapvetően napos, kissé fátyol- és gomolyfelhős, szélcsendes, eseménytelen időjárás várható. Az északi határvidék térségében kis eséllyel kialakulhat futó zápor is a délután folyamán, de ennek egészen kicsi az esélye. Sokfelé eléri, a nyugati és déli országrészben néhány fokkal meg is haladhatja a +20 fokot a hőmérséklet.

Éjszaka vékony, szakadozott, eleinte áttetsző, majd hajnaltól fokozatosan vastagodó felhőtakaró húzódhat az ország fölé nyugat felől. Eső reggelig nem valószínű, bár az északkeleti határvidék térségében elvétve nem kizárt egy-egy zápor előfordulása sem.

A jellemző hőmérséklet átlaga péntek reggel  +3 – +6, péntek délután +19 – +21, szombat reggel +5 – +8  fok körül alakul.