Izraelben kormányalakítás és a járvány közben sem áll le az élet

Izraelben kormányalakítás és a járvány közben sem áll le az élet

Vadász Éva, az Új Kelet című magyar nyelvű izraeli lap főszerkesztője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt arról, miként is él a közel-keleti ország a járványhelyzetben, miközben új kormány is alakul.

 

Vadász Éva elmondta, az izraeli járványügyi helyzet ott tart, hogy szállodákat alakítottak már át karanténná több városban is. Az említett luxusszállodákat az izraeli katonaság vette át, hiszen a közel-keleti országban, most a hadsereg veszi át a járványügyi feladatok jelentős részét. Mindezek ellenére az élet nem áll meg, így az Új Kelet új lapszáma is készülőben van – tette hozzá a főszerkesztő, ami még jobb lesz, mint az eddigiek, hiszen végre van idő a lap alapos elkészítésére, miután az összes munkatárs teljes mértékben önkéntes alapon, a szabadidejében írja és szerkeszti az újságot. Azok közül, akik az Új Keletet csinálják most éppen nem tudnak dolgozni, hiszen nem kevesen a turizmusból élnek, ami jelenleg Izraelben sem létezik. Vadász Éva azért azt megjegyezte, szerencse, hogy az állam – főleg a mostani helyzetben – sokat tesz a gazdaságba, például nemrégiben a kis- és középvállalkozások megsegítésére hoztak létre egy 10 milliárd sékeles alapot.

Mindeközben a belpolitikai élet is zajlik, hiszen gyors egymásután háromszor is választott Izrael, most úgy néz ki, hogy a Kék-fehér koalíciónak megvan a többsége, ezért az izraeli elnök Beni Gantzot bízta meg a kormányalakítással.

Ami a jelenlegi járványhelyzetet illeti, Vadász Éva elmondta, Izraelben még nincs kijárási tilalom, lehet az utcákon jönni-menni. A mai állapotok szerint 50 ezer ember van karanténban, 302 fertőzött van, közülük 21 egészségügyi dolgozó. Az élelmiszeráruházak nyitva vannak, kínálat van, az éttermek házhozszállítást vállalnak.

A nagyobb cégek támogatásával üres nézőterek előtt az interneten keresztül több koncertet szerveztek már eddig is, de lesznek még ilyen programok.

A politika is megszólalt a mostani helyzetben az ügyvezető kormány tartalékosok ezreit hívta be, a megbízott, leendő miniszterelnök meg úgy nyilatkozott, hogy most a vírus ellen kell elsősorban harcolni, de amit még ki kell irtani az országból, az nem más, mint a gyűlölet.

Az új kormányt illetően a főszerkesztő elmondta, mindenféle képviselő bejutott a Kneszetbe, érdekes fejlemények várhatóak Izraelben, az új miniszterelnök előtt nagy feladatok állnak, egyébként azt is megjegyezte Vadász Éva, hogy Beni Gantz folyékonyan beszél magyarul.