Most gyorsan kell lépni

Most gyorsan kell lépni

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a miniszterelnökkel folytatott négyszemközti megbeszéléséről, valamint szóba került még a koronavírus-járvány elleni védekezés fontossága is.

A politikus beszámolt arról a megbeszélésről, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz vezetőjével folytatott le. Hozzátette, a kormányfő-pártelnök mind a 106 választókerületi elnökkel egyenként tárgyalt, így került sor a mostani megbeszélésre is, ahol Bajkai István mint Budapest 5-ös számú választókerületének Fidesz elnöke vett részt. Beszámolója szerint áttekintették a választókerület politikai, gazdasági helyzetét, történetét, Teréz- és Erzsébetváros jelenlegi helyzetét a fővároson belül. Ezen kívül a 2022-ig tartó feladatokat tekintették át, a képviselő szerint nagyon tartalmas volt a megbeszélés, amely során kiderült, továbbra is élvezi a pártelnök bizalmát, így a választókerületi vezetői munkáját a továbbiakban is folytatja, hogy a lehető legtöbbet megtegye a két került polgáraiért, a városrész jövőjéért.

Ezen a megbeszélésen a két politikus a kilencvenes évekre visszamenőleg tekintette át a választási eredményeket, mint az országgyűlésiket, mind pedig az önkormányzatikat, hogy a megfelelő következtetéseket lehessen a jövőre levonni.

A képviselő elmondta, az idei Nőnap azért is volt számára különleges, mert nem csak a feleségét köszöntötte, akinek a névnapját is megünnepelték, hanem a kislányát is.

Bajkai István elmondta, hogy a nevéhez kötődik az a javaslat, hogy a Magyar Rádió ma már üresen álló belvárosi épületeit, a Bródy Sándor utcában, a Pollack téren, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapja meg. Hozzátette, az Orbán kormány már 2010-ben kijelentette, hogy az egyházak tevékenységére kiemelten számít, így a felsőoktatásban is. Jelenleg a Pázmánynak három különböző campusa van, mind az egyetemnek, mind a hallgatóknak, mind pedig a társadalomnak fontos lenne, ha sikerülne ezeket egyesíteni, egy helyre tenni. Amennyiben ez sikerül, akkor a Rádió ma már üresen álló épületeinek a történelmi múltját a Pázmány tudja folytatni sikeresen. A képviselő elárulta, a beterjesztett törvényjavaslathoz már a szónoki beszédét is előkészítette, amit rövidesen el is fog majd mondani az Országgyűlésben.

A képviselő megemlítette azt a videókonferenciát, amelyet az izraeli miniszterelnök hívott össze Európa több jelentős vezetője, így a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor társaságában, hogy a koronavírus-járvány kapcsán egyeztessenek. Hozzátette, ez a megbeszélés is arra mutatott rá, hogy az Európai Unió vezetőinek, illetékes szerveinek gyorsan kellene lépnie, mert most a járvány kapcsán egy válsághelyzet van kialakulóban. Ám addig, amíg ez meg nem történik, a nemzetállamok vezetőinek is kell egyeztetéseket tartaniuk, mint ahogy azt most is tették Netanjahu miniszterelnök kezdeményezésére.

A képviselő jogászként arról is beszélt, hogy mennyire egyeztethető össze a biztonság kérdése az egyének jogaival. megjegyezte, az Alaptörvény is arról rendelkezik, hogy csak rendkívüli esetekben lehet az egyének alapjogait korlátozni, és csak ideiglenesen. Amennyiben a mások életéről, biztonságáról van szó, mint a mostani járvány esetén is, akkor a közösség érdekében kell cselekedni, ez azt is jelenti, hogy az állampolgároknak is megfelelő belátással kell rendelkezni. Amennyiben úgy érzik, érintettek a járvány kapcsán, akkor nem szabad továbbadniuk a betegséget. Ezért vannak biztonsági intézkedések, amelyek az egész közösséget szolgálják.

Magyarországon is az idősebb korosztály számára jelenthet veszélyt a mostani járvány. Amennyiben szükség van a segítségre, úgy a magyar ellátórendszer kellő létszámban tud fellépni az érdekükben – emelte ki Bajkai István, majd hozzátette, ebben nagy szerep hárul az önkormányzatokra és azt államra egyaránt. A kormány által létrehozott operatív törzs szinte állandóan ülésezik, folyamatosan vizsgálják a járvány helyzetét és h szükséges, akkor erőforrásokat is biztosítanak.