A BreuerPress és a HetiTV hírei  2020.03.09.-reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei  2020.03.09.-reggelén

Belföld:

Hétre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a szombat esti eredmények szerint – derült ki a koronavirus.gov.hu adataiból. A Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló egyik iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). A koronavírus.gov.hu információi szerint mindketten a már korábban új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktkutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. Velük együtt Magyarországon 7 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 4 iráni, 1 brit, és 2 magyar állampolgár. A hatodik fertőzött egy 22 éves iráni férfi, a SE Egészségtudományi Kar hallgatója, aki a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt február 28-án. Az ő esetében már az első laboratóriumi vizsgálat pozitívnak bizonyult. A 7. beteg annak a brit férfinak az 59 éves magyar felesége, aki Milánóban fertőződött meg és jelenleg a debreceni Kenézy Gyula Kórházban részesül kórházi ellátásban. A nőbetegnél csak a második laboratóriumi vizsgálat igazolta az új koronavírus okozta fertőzést. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban.

A nemzetközi nőnap alkalmából köszöntötte a nőket Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán. A kormányfő videóüzenetében Margaret Thatcher korábbi brit miniszterelnököt idézve azt mondta: „ha azt akarod, hogy egy dologról sokat beszéljenek, akkor bízd egy férfira, ha azt akarod, hogy elintézzék, akkor bízd egy nőre”.

Mára általános európai állásponttá vált az a meggyőződés, amelyet Magyarország már 2015-ben hangoztatott, amikor az első migrációs hullám elérte Európát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az Európai Unió külügyminisztereinek tanácskozásán Zágrábban olyan dokumentumot fogadtak el a résztvevők, amely szerint meg kell védeni a külső határokat, teljes szolidaritásról kell biztosítani Görögországot, továbbá a felek nem tolerálják az illegális határátlépéseket – ismertette a miniszter. „Mi 2015-ben is pontosan szó szerint ezt mondtuk, akkor ezért a XX. század legsötétebb korszakának diktatúráival hasonlítottak össze minket” – jegyezte meg, hozzátéve: hogy „ma pedig gyakorlatilag az Európai Unió pontosan ezt mondja, mára mainstream európai állásponttá vált”. Szijjártó Péter elmondta, hogy most az Európai Unió azonnali segítségről döntött Görögország számára, amit Magyarország is támogat. Magyarország támogatja azt is, hogy Törökország támogatást kapjon az uniótól, de – mint megjegyezte – Magyarország soha semmilyen támogatást nem kapott az uniótól, amióta megépítette a határkerítését, „amióta rendőrök és katonák százai, ezrei szolgáltak a határon, és mindez jóval több mint 1 milliárd euróba került most már”.

Közel kétszázezer aláírás gyűlt már össze online a nemzeti régiók védelme érdekében – mondta a Rákóczi Szövetség elnöke. Csáky Csongor hangsúlyozta: az elektronikus lehetőség mellett papír alapon is támogatható a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése, a szövetség az ívek összegyűjtésében is segítséget nyújt. Elmondta: az ívek a szövetség honlapjáról is letölthetők – egy ívre három aláírás vezethető fel – és azokat a 1255 Budapest, Pf. 23 címükre is visszaküldhetik. Az ide érkező íveket a Rákóczi Szövetség az aláírásgyűjtés május 7-ei befejeztével átadja a szervezőknek – tette hozzá. A szövetség elnöke sikertörténetnek nevezte a 2018-ban indult Minority SafePack kezdeményezést, ami mellett az érvényességi küszöböt meghaladó, egymillió kétszázezer aláírás gyűlt össze. Ez alapvetően az EU területén több mint ötvenmillió embert jelentő őshonos nemzeti kisebbségek védelmére hívja fel az EU döntéshozóinak figyelmét – mondta.

Esterházy János  felvidéki politikus öröksége egyszerre egyetemes és nemzeti, mindenütt és mindenkitől főhajtás illeti, ahol és akinek megkérdőjelezhetetlen érték a szabadság és az emberi méltóság – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mártír sorsú politikus emlékére rendezett ünnepségen az Országház felsőházi termében. Gulyás Gergely kiemelte: Esterházy János politikája racionális számítások szerint kudarcra volt ítélve a kommunizmus idején. „Ő azonban nem a sikeresség, hanem tetteinek örök mérce szerinti helyessége alapján cselekedett ” – mondta. Vállalta sorsát, így élete rövid, életigazsága azonban örök lett. A szabadságára és életére törő diktatúrák és eszmék azóta megbuktak, Esterházy János öröksége azonban múlhatatlan példa, „a nemzete mellett határoktól, korszellemtől és sorscsapásoktól függetlenül kiálló bátor hazafi példája” – fogalmazott a tárcavezető.

A migráció, valamint a koronavírus fertőzés és annak terjedése közti kapcsolatot vizsgálni kell – mondta Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője. Lomnici Zoltán azt mondta: a nehéz körülmények között, adott esetben a higiéniai feltételek minimális megvolta nélkül laknak, közlekednek azok a migránsok, akik olyan országokból érkeznek, mint például Irán, ahol drámai helyzet van a koronavírus-fertőzöttség szempontjából.   Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint egy globális járvány esetén népességmozgásoknál sem hagyhatók el a szűrővizsgálatok. Emellett a magyar egészségügyi törvény is kimondja, hogy bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésénél az országos tisztifőorvosnak többletjogosultságai vannak a menedékkérőkkel szemben – mondta.

Sokat változtak az otthoni szerepek, a fiatal édesapák is egyre jobban szeretnék kivenni részüket a gyermekgondozásból – mondta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke. Ujvári Enikő hangsúlyozta: egyre több férfi szeretne aktív édesapaként jelen lenni a családban. Ezt azért is hasznosnak nevezte, mert azok a gyermekek, akiknek jó kapcsolatuk van édesapjukkal, sokkal védettebbek később a rossz befolyásokkal szemben és jobbak a tanulmányi eredményeik is. Ha pedig az édesapák segítenek az otthoni teendőkben, a nők is sokkal sikeresebben tudnak visszaintegrálódni a munka világába – tette hozzá. Rámutatott: a munka és a család sikeres menedzselését segíti, hogy nem minden feladat az édesanyára hárul, hanem a férfiak is egyre többet átvállalnak. Emellett munkáltatók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az emberközpontú, családbarát működésre, a jogalkotók pedig számos intézkedéssel – például azzal, hogy az édesapák vagy a nagyszülők is otthon maradhatnak a gyermekkel – segítik a családokat.

Külföld:

Vasárnapra virradóra már 101 országban jelent meg az új típusú koronavírus – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője. Fadela Chaib hozzátette, hogy összesen 105 427 fertőzöttet jelentettek világszerte, akik közül 3583 meghalt. A legtöbb megbetegedést és elhalálozást Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Olaszországból jelentették. A hét végén négy újabb országban, Bangladesben, Bulgáriában, Moldovában és Paraguayban jelent meg a fertőzés. Vasárnap Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Twitter-üzenetben méltatta Olaszországnak a járvány megfékezése érdekében tett „bátor lépéseit”, amelyeket igazi áldozathozatalnak nevezett. Leszögezte egyúttal: a WHO szolidáris Olaszországgal, és támogatja.

A Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman Facebookon közzétette feltételeit, amelyek alapként szolgálnak bármely koalícióhoz való csatlakozásához. A párt 7 mandátumot nyert a hétfői egy éven belüli harmadik választásokon, és nélkülük egyik politikai oldalnak sincs meg a 61 képviselőből álló minimális többsége. A feltételek elsősorban vallás és állam kérdéseire vonatkoznak. – az időskorúak és nyugdíjasok havi jövedelmének garantált összege a minimálbér legalább 70 százaléka kell legyen, a szombati tömegközlekedés ügyét a helyi önkormányzatokra kell bízni, a Liberman által 2018-ban benyújtott ultraortodox tanulókra vonatkozó besorozási törvényjavaslat elfogadása, a polgári házasság bevezetése, a betérési folyamatok megreformálása, lehetővé téve minden rabbinátusi felhatalmazással rendelkező önkormányzati rabbi számára, hogy felállítsa saját rabbinikus bíróságát. „Rendben. Tovább kell lépnünk”, reagált a Kék-Fehér vezetője, Beni Gánc Twitteren. Az ultraortox zsidók körülbelül 10 százalékát képezik Izrael népességének, a zsidó törvények szigorú értelmezésének betartása szerint élik életüket. Sokuk a katonai szolgálatot a fiatalok elcsábításának tekinti, amivel elhagyják az imádkozás és vallási tanulmányok zárt világát.

Az Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy további négy izraeli tesztje lett pozitív a koronavírusra, így a megerősített fertőzöttek száma 25-re emelkedett az országban. A négy új fertőzött február végén Barcelonában, Madridban, Velencében és Athénban járt. A minisztérium közzétette a járatokat, amiken a négy személy utazott, és elrendelte, hogy azok a polgárok, akik együtt utaztak a fertőzöttekkel vonuljanak házi karanténba és vegyék fel a kapcsolatot a minisztériummal. A legsúlyosabb eset Izraelben egy buszvezetőt érint, aki görög turistákat szállított, akikről később kiderült, hogy megfertőződtek a vírussal. Állapota a hétvégén romlott, eszméletlen és lélegeztető gépre tették a tibériasi Baruch Padeh Orvosi Központban. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombaton azt mondta, a betegség pandémia.

Bár a palesztinok visszautasították a tárgyalásokon való részvételt, és Izraelben továbbra sem sikerül kormányt alakítani, az amerikai kormányzat mindenképpen sikerre akarja vinni az „évszázad béketervét”, beleértve a Fehér Ház jóváhagyását ahhoz, hogy Izrael annektálja Júdea és Szamária egyes részeit. Mindezt Jared Kushner, az amerikai elnök főtanácsadója közölte még szerdán, egy amerikai szenátorokkal közös, zárt ajtós tanácskozáson. A bejelentés azután került napvilágra, hogy Izraelben egy éven belül a harmadik választást tartották, amely megerősítette, hogy az ország végzetes megosztottsága jottányit sem változott, és a politikai patthelyzet továbbra sem teszi lehetővé, hogy egyértelmű győztest hirdessenek. Mindazonáltal úgy tűnik, a Trump-adminisztráció arra számít, hogy mind Benjamin Netanjahu miniszterelnök, mind legfőbb politikai riválisa, a Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganz támogatni fogja az annexiót. Noha két hete amerikai és izraeli tisztviselők találkoztak Jeruzsálemben, hogy megvitassák, Ciszjordánia mely területei felett áll készen Washington az izraeli szuverenitás alkalmazásának elismerésére, Kushner kijelentette, a demarkáció minden kérdésre kiterjedő folyamata még hónapokig is eltarthat.

2019-ben erősen nőtt az antiszemita atrocitások száma Olaszországban – állítja az ország fő antiszemitizmus-megfigyelést végző szervezete. A milánói központú Osservatorio Antisemitismo (Antiszemitizmus Megfigyelő) szerint 251 zsidóellenes incidens történt 2019-ben, miközben 2018-ban csak 197. A 2019 incidens többsége – 173 – antiszemita online posztokból tevődik ki, továbbá volt 31 szóbeli sértés, 23 antiszemita falfirka, és két erőszakos támadás: egy nőt megpofoztak és leköptek Rómában, illetve egy férfit megütöttek egy északi olasz városban és lezsidóztak. Stefano Gatti, a jelentés szerkesztője szerint az emberek egyre nyitottabbak az atrocitások jelentésére, ez is állhat a megnőtt adatok mögött. Gatti azonban feltételezte, hogy így is sok esetet nem jelentenek be. Gatti az antiszemitizmus növekedését továbbá az anticionista propagandára és az Izrael-ellenes hangulatkeltésre vezette vissza. Ilyen esetekként említette egy izraeli zenész olasz koncertjének lemondását és az Izrael-ellenes bojkott-mozgalom tevékenységét az országban.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, 15 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be. Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piecenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét érintik. A rendelet felszólítja a lakosokat, hogy légzési nehézségek és magas láz esetén maradjanak otthon, illetve minimalizálják a felesleges személyes kontaktust, beleértve az orvosokkal való érintkezést is. Szigorúan tilos továbbá elhagyni az otthonát annak, akinél beigazolódott a fertőzés gyanúja. A vállalatokat ugyancsak arra kérték, hogy a fertőzés megelőzése érdekében küldjék dolgozóikat szabadságra. A fenti, úgynevezett „vörös zónákra” vonatkozó intézkedések egyebek között betiltják esküvők, temetések rendezését,  elrendelik a sportesemények zárt ajtók mögötti megrendezését, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják a március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat. Zárva maradnak a fürdők, a mozik, a színházak és a kaszinók is. Az éttermek csak korlátozott időre nyithatnak ki azzal a feltétellel, hogy a személyzet legalább 1 méteres távolságot tart a vendégektől.

Törvénytervezetet terjeszt elő a brit kormány annak érdekében, hogy az új koronavírus okozta járvány terjedésének megfékezésébe bekapcsolódó önkéntes segítőket ne lehessen elbocsátani munkahelyükről. A brit egészségügyi minisztérium által ismertetett intézkedéscsomag szerint jelenleg hárommillió olyan szakképzett önkéntes segíti az állami egészségügyi szolgálat (NHS) munkáját, akik egyébként nem egészségügyi intézményekben dolgoznak. A kormány az ő érdekükben olyan törvénytervezetet készít elő soron kívül, amely lehetővé teszi, hogy egy-egy alkalommal folyamatosan négy hétig lehessenek távol fő munkahelyüktől, anélkül, hogy állásuk elvesztésétől kellene tartaniuk. Matt Hancock egészségügyi miniszter a vasárnapi előterjesztésben közölte: a kormány átfogó konzultációt kezd ennek érdekében az üzleti szektor munkaadóival.

A koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket kezelő orvosokhoz, ápolókhoz való közelségét hangoztatta Ferenc pápa, aki a járvány olaszországi terjedése miatt nem jelent meg személyesen a Szent Péter téren, hanem videokapcsolatban mondta el beszédét.     Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy „bezárva érzi magát”.” Nagyon furcsa számomra is, hogy így kell veletek találkoznom, de veletek vagyok, látlak benneteket” – mondta a hívőknek. Arra kért mindenkit, tartsa be az óvintézkedéseket, és korlátozza a közösségi találkozásokat. Az egyházfő a pápai lakosztály könyvtárterméből mondta el vasárnap déli beszédét egyenes internetes közvetítéssel.  Általában ennek a teremnek a Szent Péter térre néző ablakából szokta felolvasni szavait a téren hallgató hívőknek és turistáknak. Ez az első alkalom a Vatikán modernkori történetében, hogy a pápa nem saját betegsége miatt, hanem egészségügyi óvintézkedésből nem a megszokott helyszínen mond beszédet.

Spanyolország elismeri és köszöni azokat a „drasztikus” intézkedéseket, amelyeket Olaszország tesz a koronavírus-fertőzések megfékezése érdekében – közölte a spanyol egészségügyi miniszter azután, hogy az olasz kormány vesztegzár alá helyezte Lombardia tartományt. Salvador Illa hangsúlyozta: a járvány nem csupán egyetlen ország gondja, hanem „mindannyiunk problémája”. Mind mondta, ahogy az várható volt a fertőzöttek száma Spanyolországban is emelkedik, de ezek zöme jól körülírt, konkrét csoportokat érint, ezért továbbra sincs szükség a készültségi fokozat emelésére, illetve korlátozó intézkedések elrendelésére. Olaszország döntése nagyban csökkenti annak lehetőségét, hogy koronavírussal fertőzöttek érkezzenek Spanyolországba – érvelt Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hangsúlyozva, hogy a dél-európai országban észlelt megbetegedések túlnyomó többsége behurcolt eset.

Erősen emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában, vasárnap reggelig 104 embernél diagnosztizálták a vírust – közölte az osztrák egészségügyi tárca. Szombat estig 81 Covid-19 vírusfertőzöttet tartottak nyilván. A tárca szerint eddig 4509 emberen végezték el a koronavírus-tesztet. A legtöbb, 36 fertőzött Alsó-Ausztriában és 32 Bécsben van, Tirolban és Stájerországban nyolc-nyolc, Salzburgban és Felső-Ausztriában hét, Burgenlandban és Vorarlbergben egy-egy esetet tartanak nyilván. Két beteg már felépült a fertőzésből.

Negyvenkilenccel nőtt Iránban a koronavírusban elhunyt emberek száma az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint, ezzel a járványnak már 194 halálos áldozata van a síita államban. Szombati hivatalos iráni adatok szerint a vírusban elhunytak száma 145. Az Iran Air iráni légitársaság bejelentette: bizonytalan időre felfüggeszti összes Európába induló és onnan érkező járatait. A társaságnak az IRNA iráni állami hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint a döntést azután hozták, hogy több európai ország „tisztázatlan okokból” kitiltotta légteréből az Iran Air járatait. Szombaton az IRNA tudósítása szerint belehalt a fertőzésbe Fatima Rahbar, az iráni parlament februárban megválasztott egyik konzervatív képviselője. A héten egy másik képviselő, Abdulreza Meszri az iráni állami televíziónak elmondta, a februárban megválasztott parlamentnek már 23 tagja lett fertőzött. Vasárnap Szaúd-Arábiából négy  új fertőzöttet jelentettek. A királyság egészségügyi minisztériuma Twitteren azt közölte, hogy e négy ember – akik között három nő – korábban olyan emberekkel került kapcsolatba, akik nemrég tértek vissza Iránból, ám ezt nem közölték a szaúdi hatóságokkal.

Öten vesztették életüket lavinában a felső-ausztriai Dachstein-hegységben – közölték osztrák rendőrségi források. Az öt embert, akik egy Csehországból érkezett csoporthoz tartoztak, 2800 méter magasságban sodorta el a lavina, Ramsau-am-Dachstein településéhez közel. A helyi rendőrség szóvivője, Kerstin Hinterecker azt mondta, a holttesteket azonosításra Hallstatt városába szállították. Egyelőre nem tudni, mi okozta a lavinát.

Gazdaság:

Világszerte jegybanki monetáris intézkedésekkel és költségvetési források felszabadításával igyekeznek mérsékelni és ellentételezni a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező következményeit. Az Európai Unió pénzügyminisztereinek a tanácsa jelezte, hogy az EU-ban minden rendelkezésre álló eszközt igénybe fognak venni a gazdasági aktivitás lendületvesztésének a megakadályozására. Az Európai Központi Bank (EKB) is kifejezte már szándékát, hogy „célzott és arányos” intézkedésekkel kíván fellépni a járvány negatív gazdasági következményeinek a kivédésére. Az EKB jelzésének tükrében számos gazdasági elemző nem tartja kizártnak a héten csütörtökön sorra került kamatdöntő ülésen a negatív irányadó eurókamat további mélyítését a bankok hitelezési aktivitásának a fokozása érdekében. Egyes szakértők rámutatnak ugyanakkor, hogy a már egyébként is meglehetősen laza euróövezeti monetáris politika további fokozásától már nem lehet igazán erős ösztönző hatásra számítani. Az Egyesült Államok és Kanada jegybankjai már kamatcsökkentéssel reagáltak a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező hatására. Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed a héten kedden, rendkívüli ülésen 50 bázisponttal 1,00-1,25 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamat-sávot. A Fed 2008 vége óta első alkalommal hajtott végre kamatcsökkentést. Csütörtökön az amerikai Kongresszus 8,3 milliárd dolláros keretet fogadott el a vírusfertőzés terjedése elleni intézkedések finanszírozására. Az ázsiai-csendes-óceáni térséget a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet becslése szerint 200 milliárd dolláros veszteség érheti a koronavírus-fertőzés miatt. Kína a már elszenvedett gazdasági károk tükrében csökkentette az alapkamatot és egyéb ösztönző intézkedéseket helyezett kilátásba; így adócsökkentéséket, valamint a leginkább érintett térségeknek nyújtott központi támogatást. Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke „globális összefogást igénylő globális problémának” minősítette a járványt és közölte, hogy 50 milliárd dollárt különítenek el az érintett tagállamok megsegítésére. A Világbank 12 milliárd dollárral kész „gyorsan és hatékonyan” a vírusfertőzésben érintett szegényebb országok segítségére sietni.

Több kockázata lehet a szokatlanul enyhe télnek a gyümölcstermésre, korábban indult a rügyfakadás, előfordulhat erősebb fertőzés, és az esetleges tavaszi fagy is jelentősen befolyásolhatja az idei, jelenleg jónak ígérkező gyümölcstermést – közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc kifejtette, hogy az évszakhoz képest magas volt a hőmérséklet a tavalyi év utolsó két hónapjában, leszámítva az egyhetes fagyást decemberben. A tél az év végére érkezett meg és januárban is kitartott, azonban erős lehűlések, hosszabb fagyos időszakok ennek ellenére nem alakultak ki, és ezt követően a február is már a tavaszt idézte. Télen kevés volt a csapadék, de az ország számos részén elegendő eső hullott késő ősszel, illetve februárban, ami talán – részben vagy egészben – kompenzálja a tavaly nyári és őszi aszályt. Rámutatott, hogy az enyhe tél miatt nem gyérültek érdemben a kártevők áttelelő alakjai, és a talajban élő kártevők, rágcsálók sem. Emiatt idén tavasszal és nyáron erősebb fertőzésekre lehet számítani, de ennek mértékét vagy egyáltalán az erősebb fertőzések bekövetkeztét megjósolni jelenleg lehetetlen, mivel a fertőzések mértéke a tavaszi és nyári időjárás alakulásától is függ.

Könnyű:

A zsidó naptár szerint ádár hónap 14. napján, az előző napnyugtától az aznapi első három csillag megjelenéséig ünneplik a purimot, a megmenekülés napját, az ószövetségi eredetű zsidó tavaszünnepet, a „zsidó farsangot”. A Gergely-naptár szerint idén az ünnep március 9-én napszálltakor kezdődik és 10-én estig tart.  A hagyományosan karneválokkal és társas összejövetelekkel együtt járó ünnepen a zsidók arra emlékeznek, hogy Eszter, Ahasvérus (Artaxerxész) perzsa király zsidó származású felesége megakadályozta, hogy a király főembere, Hámán elpusztítsa a Perzsiában élő zsidókat. A leírt események időpontja bizonytalan, a legvalószínűbb, hogy mindez i. e. 474 körül játszódhatott le. A bibliai történet szerint Hámán, a király kegyeltje és minisztere meggyűlölte a zsidókat, és az egész nemzetet ki akarta irtani. Naponta vetettek neki sorsot, hogy melyik nap kedvező a terv megvalósítására, innen az ünnep neve (a „pur” sorsvetést jelent, ennek többes száma a purim). Hámán végül ádár hónap 13. napja mellett döntött, és a királytól – a zsidókat a birodalom ellenségének beállítva – rendeletet csikart ki legyilkolásukra és kifosztásukra. Eszter nagybátyja, az Ahasvérus előtt nagy becsben álló Mordecháj (Mardukeus) tudomást szerzett a titkos parancsról, s meggyőzte a királynét, hogy járjon közben nemzetségéért. Eszternek ez sikerült, Hámán lelepleződött, és az általa Mordechájnak állított bitófára akasztották fel. A király újabb rendeletet bocsátott ki, amely arra jogosította fel a zsidókat, hogy fegyverrel is megvédhessék magukat. Így aztán a nap, amely pusztulásuk napjának volt szánva, a bosszú napja lett, a zsidók megölték támadóikat, köztük Hámán tíz fiát. Asszony vagy gyermek nem volt az áldozatok között, és a legyilkoltak vagyonához sem nyúltak. Susában, a fővárosban a király még egy napig engedélyezte a zsidó közösségnek, hogy végezhessenek azokkal, akik velük akartak végezni. (Michelangelo a Sixtus-kápolna freskóin festett meg három epizódot a történetből.)

 

Időjárás:

 

Hétfőn gyenge légmozgás mellett országszerte napos, gyengén felhős idő lesz jellemző, bár az északnyugati határvidék fölé, a délután folyamán már vastagodó felhőzet érkezhet.

Este, éjjel, az északnyugati térségben változó felhőzet mellett elszórtan zápor is előfordulhat, illetve a Tiszántúl keleti felén is felhősödésre van kilátás. Másutt csillagfényes, nyugodt idő várható. A Dunántúl térségében feltámad és megerősödik az ÉNY-i szél, míg a középső és keleti országrészben gyenge vagy mérsékelt légmozgás ígérkezik.

A jellemző hőmérséklet átlaga  hétfő reggel -2 – +2, hétfő délután   délnyugaton +13, északkeleten +9,  fok körül alakul.