Az emberek merjenek büszke magyarnak lenni

Az emberek merjenek büszke magyarnak lenni

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz-KDNP pártszövetség kommunikációs igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában az újabb migrációs válságról a koronavírus-járványról, valamint az EU következő költségvetéséről beszélt.

A Közel-Keleten, Szíriában jelenleg nagyon zűrös a helyzet – mondta el a politikus, nem lehet tisztán látni, nem lehet tudni, hogy a török és az orosz elnök által megkötött tűzszünetnek lesz-e hatása arra, hogy Törökország felmondta az EU-val kötött korábbi megállapodását. Azonban egy dolgot biztosan lehet tudni, a menekültek elindultak Európa irányába, köztük vannak olyanok, akik valóban menekültnek minősülnek. Ugyanakkor az is igaz, az útrakelők nagyobb hányada olyan bevándorló, akik már évek óta a török határon vesztegelnek, mert eddig Ankara betartotta a megállapodást, nem engedte őket tovább, ám most megváltozott a helyzet.

Magyarország egyrészt annak nagyon örül, ha a világban egy háborús helyzet egy megállapodással oldódik meg, de mindezek mellett nagyon kell figyelni a fejleményekre is. Kiemelten kell figyelni arra, hogy miként tudják megvédeni Európa határát Görögországnál, egyelőre ez működik is. Ennek kapcsán állapította meg a képviselő, hogy nagyon úgy néz ki, az Európai Bizottság vett egy 180 fokos fordulatot, mert mára rájöttek, a közösségnek a biztonságra van szüksége, ennek pedig az első és legfontosabb eleme a határok megvédése. Az EB elnöke ellátogatott a görög-török határra, a látottak alapján is kapott Görögország egy 700 millió eurós gyorssegélyt a határvédelemre. Hozzátette, Magyarország ennél jóval többet költött a határkerítésre, amivel sikerült a külső határok védelme, de a kormány nem kapott ekkora összegű segítséget a közösségtől.

Magyarország feladta a 2010 előtti kormányok gondolatmenetét, mely szerint merjen az ország kicsi lenni, az Orbán kormány meghirdette azt, hogy az emberek merjenek büszke magyarnak lenni, ahol mindenkinek, az embernek, a családnak, a gyermekeknek is van jövője. Ugyanakkor Orbán Viktor úgy szokott fogalmazni, azt reálisan kell látni, hogy a nemzetközi politikában mekkora befolyása van Magyarországnak, de az is igaz, a kormány, a kormányfő munkájának is köszönhetően az országnak jelenleg nagyobb befolyása van, mint ami a méretéből, erejéből adódóan indokolt lenne, ami jó – tette hozzá Hollik István.

Most így, ezzel a befolyással is arra kell figyelni, nem ismétlődjön meg a migrációs válság, amit már átélt Európa 2015-ben. A politikus szerint nem lehet külön kezelni a világot fenyegető koronavírus-járványt és a mostanra megint erősödő migrációs hullámot.  Már csak azért sem, mert a menekültek egy része olyan országból jön, mint Irán és Pakisztán, amelyik erősen érintett a koronavírus kapcsán.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásairól még nincsen világos kép, az várható, hogy az eddig sem túlságosan erős lábakon álló európai gazdaságit megrengeti, hiszen a járvány előtt készült kimutatások is azt mutatták ki, veszít erejéből a kontinens gazdasága, köztük az eddigi erős Németországé is, ahol mindezek mellett még egy politikai válsággal is szembe kell nézni. Most szeretné az EU elfogadni a következő hétéves költségvetését, erre a mostani koronavírus-járvány várhatóan nem lesz nagyon nagy hatással – emelte ki Hollik István. A magyar kormány a most benyújtott költségvetési tervezettel küzd, a mostani formáját nem tartva elfogadhatónak, amivel szerencsére nincs egyedül Magyarország. A kormány nem tud olyan költségvetést elfogadni, amelyik a gazdagabb országokat támogatja a szegényebbek kárára.