Ember és ember, szenvedés és szenvedés között nem szabad különbséget tenni

Ember és ember, szenvedés és szenvedés között nem szabad különbséget tenni

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a társasházi törvényről, valamint az emlékezés fontosságáról.

A politikus a választási ígéretéhez híven továbbra is tartja, hogy a társasházi törvény több pontja is felülvizsgálatra szorul, hiszen a régi törvény több pontja felett elment az idő, valamint új kihívásokkal is szembe kell nézni, mint az Airbnb, a házakban megvalósuló hangoskodás, a birtokvédelem, a liftek felújításának a közösségi arányának ügye. Ez utóbbi kapcsán azt hozta fel példának, hogy Erzsébetvárosban, amikor még alpolgármester volt, többször találkozott olan problémával, hogy egy társasházban azért nem tudtak liftet beszerelni, mert annak költségeihez a földszinten lakók nem járultak hozzá. Hozzátette, a különböző okok miatt elmaradt beruházások értéke meghaladhatja a 100 milliárd forintot Erzsébetvárosban az elmúlt ötven évre visszatekintve. Az való igaz, hogy a kilencvenes évek legelején a lakók igen kedvezményesen vehették meg a lakásaikat, de ezzel óriási terhet is magukra vállaltak, amivel a vásárláskor sokan nem is voltak tisztában. Felidézte a politikus azokat a felméréseket, amelyeket még alpolgármesterként készített el, ahol szerepelt olyan ház, aminél csak a tető felújítása került 200 millió forintba, azaz a lakók azzal kénytelenek szembenézni, hogy képtelenek a felújítást – immár tulajdonosként – finanszírozni.

A megoldásra vonatkozó kérdésre Bajkai István úgy felelt, az előző városvezetés jelentős összegeket fordított a társasházi felújításokra, de látva az egyes házak igényeit az látszott, sajnos ez is kevés. Véleménye szerint az eddiginél jelentősebb alapot kell az önkormányzatnak létrehozni, ezen túlmenően, bár nem kötelessége, de az államnak is jelentősebb szerepet kellene vállalnia. Az önkormányzatot az előző városvezetés jelentős többlettel adta át, azaz lenne lehetőség az felújítási alap növelésére – tette hozzá.

Bajkai István elmondta, ő maga is szerepet vállal a nemzeti régiók ügyében kezdeményezett aláírásgyűjtés megszervezésében, olyannyira, hogy rövidesen egy nagyobb jelentőségű jótékonysági rendezvényt is szervez Erzsébetvárosban ebből a célból.

A politikus megemlékezett a napokban elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszóról, akiről elmondta, nem csak sportteljesítményével vált halhatatlanná, hanem azzal a munkájával, amivel fejlesztette az úszósportot, a nagy elődöket folyamatosan követik az utódok. Hozzátette a szocializmusban sem hordta mindig a tenyerén Székely Évát a sportvezetés, elsősorban azért, mert a nagyszerű úszó egy rendkívül szókimondó ember volt, és az ő igazságérzete sok ütközést hozott.

Bajkai István még beszélt az emlékezés fontosságáról, felidézve a gondolatait a budapesti gettó felszabadítása kapcsán, kiemelve, minden vészterhes időszak áldozatairól kötelessége megemlékezni az utókornak, így a kommunizmus áldozatainak az emlékét is őrizni kell, csak Magyarországon 700 ezer embert ért valamilyen represszió. Ember és ember, szenvedés és szenvedés között nem szabad különbséget tenni, a súlypontok meghatározása persze a történészek, a politika feladata – tette hozzá a képviselő.