A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.28.-reggelén 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.28.-reggelén 

A Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az aktualitásokról számolt be, majd válaszolt az újságírók kérdéseire, így természetesen a Heti Tv megkereséseire is.

A Heti Tv elsőként a koronavírus-járványról kérdezte a minisztert, pontosabban arról, hogy gondoltak-e a Hungary Helps Program fellépésére a fertőzött területeken, vagy a szorosabb egészségügyi ellenőrzésre a közel-keleti térségekben, ahol a kormányzati segélyprogram működik.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, a Hungary Helps Program ugyan igyekszik mindenkinek segítséget nyújtani, de a mostani helyzet olyan jelentős erőforrásokat igényel, amit a kormányzati program nem képes biztosítani.

Izraelben választás lesz, ennek kapcsán a Heti Tv azt szerette volna megtudni, meg-, illetve felszólal-e a magyar kormány, a Fidesz valamelyik vezetője Netanjahu mellett.

A miniszter válaszában emlékeztetett rá, rövid időn belül ez lesz a harmadik választás Izraelben, még ennek a választási sorozatnak a legelején volt a magyyar miniszterelnök Izraelben a visegrádi partnerországok vezetőivel. A két kormányfő, Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu közötti jó kapcsolat nem titok, ahogy az sem, hogy a magyar miniszterelnök, ha a Netanjahu maradna az ország élén, de a magyar kormány a jó államközi kapcsolatok fenntartása mellett kifejezetten fontosnak tartotta és tartja a választópolgárok döntésének tiszteletben tartását. Azaz a magyar kormány jó együttműködésre törekszik a mindenkori izraeli kabinettel.

Visszatérve a koronavírus-járványra, a Heti Tv izraeli példára hivatkozva arra volt kíváncsi, hogy ha a turizmus, mint a magyar gazdaság húzóágazata megérzi a járványt, akkor a kormány a kieső bevételek kompenzálásához hozzá tud-e járulni.

A kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, a költségvetésnek van egy általános tartaléka a rendkívüli események fedezésére, a kormány azt tudja mondani, egyetlen iparágat sem szeretne veszni hagyni. Az biztos, hogy a járvány kiesést hoz a turizmusnak, hogy ez mekkora mértékű lesz, azt még nem lehet tudni, ha olyan mértékű lesz, ami maga után vonja az állami segítség szükségét, akkor természetesen azt meg is adják. A kormánynak nincsen semmilyen kötelezettsége erre, de azt szeretnék, egyetlen cég se kerüljön a járvány miatt olyan helyzetbe, hogy esetleg csődbe kerüljenek. Ugyanakkor megismételte, ez a kérdés még időelőtti, hiszen Magyarországon még nem regisztráltak koronavírussal betegeket, ezért jóval kisebb a mostani negatív hatása, mint másutt. Ez persze csak a jelenlegi állapot, azt nem lehet tudni, hogy mi lesz holnap, meg azután, de a kormány abban érdekelt, mindenki úgy legyen túl ezen a válságon, hogy utána meglegyen a lehetősége a prosperitásra.

Nemrég csatlakoztak a progresszív zsidó közösségek a Mazsihiszhez. Ennek kapcsán a Heti Tv arra volt kíváncsi, tervez-e a kormány bármiféle változást az egyházügyi törvényben.

Gulyás Gergely úgy felelt, ha kéréssel fordulnak a kormányhoz, hogy a törvényben szereplő egyházak felsorolásában változás áll elő, ezért azon módosítani kell, akkor erre az illetékes államtitkárság tesz javaslatot. Eddig még nem érkezett ilyen irányú megkeresés a kormányzathoz.

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a koronavírus-járványról, a magyar kormány lépéseiről, de szóba került még Budapest új költségvetése, a meg nem valósult ígéretek sorsa is.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán  elfogadta Budapest új költségvetését, amivel kapcsolatban a kormánypárti politikus véleménye szerint több szomorú dolog van, amiről beszélni kell. Egyrészt a hármas metró klimatizálása, ami szerepelt Karácsony Gergely programjában is, sőt tavaly az akkori ellenzéki politikusok egy akcióval hívták fel a figyelmet erre a problémára, ráadásul akkor azt mondták, az első döntéseik közé fog tartozni a klímaberendezések beszerzése a metróba. A tegnapi közgyűlésen viszont az ezzel kapcsolatos fideszes előterjesztést a többség leszavazta, amninek értelmében idén sem kerül sor a klimatizálásra, pedig a költségvetésben elhelyeztek egy óriási tartalékot is, közel 100 milliárd forintot, ehhez képest a klímaberendezések beszerzése 3-4 milliárdot tesznek ki csupán. Nacsa Lőrinc hozzátette, kíváncsi arra, hogy most lesznek-e a tavalyihoz hasonló akciók a fővárosban már többségben lévő politikusok részéről.

 

Külföld:

Emmanuel Macron szerint „válság előtt állunk, még csak most érkezik a járvány”. A francia elnök ezt abban a párizsi kórházban mondta csütörtökön, ahol előző nap meghalt az új típusú koronavírus első francia áldozata. „A lehető legjobban kell kezelnünk, miközben az élet folytatódik. Tudjuk, hogy ez még csak a kezdet. Azon leszünk az ápolókkal, hogy a jó döntéseket hozzuk meg” – fogalmazott Emmanuel Macron. Emmanuel Macron és a Olivier Véran egészségügyi miniszter látogatása a párizsi Pitié-Salpetriere kórházban nem szerepelt előzetesen az államfő programjában. Amióta azonban szerdára virradó éjjel egy újabb beteg meghalt és további öt megbetegedés történt, a francia kormány elkezdett felkészülni a szakemberek szerint várhatóan jelentős méretű franciaországi járványra. Edouard Philippe miniszterelnök csütörtök reggel valamennyi parlamenti párt vezetőjét és frakcióvezetőjét a hivatalában fogadta, hogy megvitassa velük a szükséges intézkedéseket.

A visegrádi négyek támogatják a nyugat-balkáni országok mielőbbi csatlakozását az Európai Unióhoz. Meggyőződésük, hogy ez hozzájárul a régió és egész Európa stabilitásának és biztonságának megerősítéséhez – jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter Prágában, a V4-ek és hat nyugat-balkáni ország külügyminisztereinek találkozója után. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért felelős tagja, aki szintén részt vett a tanácskozáson, leszögezte: az EU-nak stratégiai érdeke, hogy sorait a balkáni országokkal bővítse. „Magyarország számára mindig is prioritás volt a nyugat-balkáni térség közelebb hozása az EU-hoz és majdani csatlakozásának előkészítése” – mondta Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a találkozó után. Magyar Levente szerint a prágai találkozó legfőbb célja az volt, hogy áttekintsék a nyugat-balkáni térség európai uniós csatlakozásával összefüggő legfontosabb időszerű feladatokat.

A japán kormány arra kéri az ország általános és középiskoláit, hogy jövő hétfőtől a hónap végén kezdődő tavaszi szünetig ne nyissanak ki, hogy elejét vegyék a koronavírus terjedésének – jelentette be Abe Sindzó japán miniszterelnök, a járvány elleni harc jegyében alakult kormányfői munkacsoport ülésén Tokióban. Japánban a fertőzöttek száma meghaladja a 890-et, közülük 705-en a korábban két hétig Jokohama partjainál karantén alá vont Diamond Princess üdülőhajón fertőződtek meg. Eddig Japánban hatan haltak meg a járványban. A hatodik áldozat szerdára virradóra halt meg Hokkaidón, ahol az oktatásügyi vezetés már szerdán azt tanácsolta az önkormányzatoknak, hogy csütörtöktől kezdődően határozatlan időre zárjanak be minden olyan általános és középiskolát, amely nem magánkézben van.

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy lelőttek egy gázai drónt a Földközi-tenger felett. „Izraeli vadászgépek földre kényszerítettek egy drónt, amely néhány perccel ezelőtt szállt fel a Gázai övezetből, és rendellenes módon, nyugatra repült a Földközi-tenger felett”, nyilatkozta a hadsereg. A drón 1700 láb magasságban repült a parttól öt-nyolc mérföldnyire, amikor egy izraeli F-15-ös lelőtte. Az incidensre pár nappal egy nem hivatalos tűzszüneti megállapodás után került sor. A Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) részlege, mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal, szerda délután bejelentette, hogy amennyiben marad a nyugalom, Izrael csütörtökön megnyitja a Gázai övezettel közös Kerem Salom és Erez határátkelőket valamint a halászati zóna területét visszaállítja 15 tengeri mérföldre. A hétfő éjszaka életbe lépett törékeny tűzszünet egyelőre úgy tűnik, kitart.

 

Gazdaság:

 

A magyar fogyasztó kerül a jövőben is a nemzeti energiastratégia fókuszába, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése mellett – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.  Kaderják Péter a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ) VIII. országos konferenciáján elmondta, hogy az új Nemzeti Energiastratégia kiemelt célja az energiafüggetlenség erősítése, a tiszta, okos, megfizethető energia megteremtésén keresztül. A célt a kormány négy program mentén szeretné elérni úgy, hogy középpontba helyezi a fogyasztót, megerősíti az energiaellátás biztonságát, klímabarát módon alakítja át az energiaszektort és támogatja az energetikai innovációkat. A célok megvalósítását tematikus programok támogatják 40 projekten keresztül – fűzte hozzá az államtitkár.

 

Időjárás:

 

Pénteken erős szélviharral (80-100 km/óra) kísért hidegfront robog át felettünk! A legerősebb széllökések a Dunántúl térségében, valamint a Duna vonalában várhatóak, majd délután fokozatosan veszít erejéből. A fronttal érkező felhőzetből szórványosan, előreláthatólag főként az északi és keleti térséget érintően záporok, havas esők, átmeneti hózáporok, hóesések várhatók. Északon néhol átmenetileg megamaradó, vizes hóréteg is kialakulhat a délelőtt folyamán. Estére mérséklődik a szél, lecsökken a felhőzet. Éjjel csillagfényes, gyengén felhős, nyugodt időre van kilátás.

A jellemző hőmérséklet átlaga  péntek reggel délnyugaton +4, északon -1,

péntek délután délnyugaton +11, északkeleten +2,  fok körül alakul.