A cigány felzárkóztatás legbiztosabb útja a munka

A cigány felzárkóztatás legbiztosabb útja a munka

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Gyöngyöspatáról, a kormányzat szándékáról, de szóba került a rövidesen elinduló nemzeti konzultáció is.

A politikus a vasárnapi tüntetés kapcsán, amelyet a szervezők a kormány álláspontja ellen szerveztek, amelyet a gyöngyöspatai romák kártérítésével kapcsolatban fogalmazott meg kifejtette, ennek a megmozdulásnak az a politikai vita adja meg az aktualitását, ami a per és a kormány véleménye körül alakult ki. Van egy határozott álláspontja a kormánynak, a Fidesz-KDNP pártszövetségnek és ezzel szemben van egy álláspontja az ellenzéknek, illetve azoknak a szervezeteknek, akik a szegregációs pert kezdeményezték.  Véleménye szerint ebbe a politikai vitába belekeverni a romagyilkosságok áldozataira való megemlékezést egyszerűen ízléstelen.

Hollik István kiemelte, a sokat vitatott miniszterelnöki nyilatkozatban Orbán Viktor precízen és pontosan fogalmazott, ezek a mondatok is megerősítik azt, hogy Magyarország kormányfője nem rasszista. Hozzátette, látni kell azt is, ami most Gyöngyöspatán történik, de ez más településeken is előfordul, az igen kártékony, a kormány, a kormánypártok éppen erről beszélnek. Igen, vannak érintett cigány családok, de ők ennek az egész ügynek nem a nyertesei, hanem az áldozatai. Elsősorban azért, mert őket azok a szervezetek, amelyek rábírták őket a per elindítására, egész egyszerűen felhasználták. Hollik István szerint Gyöngyöspata mutatja meg a Fidesz-KDNP politikáját, hiszen 2010-ben azt mondták, nem segélyt akarnak adni az embereknek, hanem munkát. Ezen a településen nagyon sokan éltek tíz évvel ezelőtt segélyből, romák és nem romák egyaránt. Ma már az itt élők jelentős része munkából tartja el a családját, ráadásul sokan közülük már nem közmunkából, hanem találtak maguknak helyet a munkaerőpiacon. A politikus megjegyezte, a kormány elképzelése szerint a cigány felzárkóztatás legbiztosabb útja a munka, ez a folyamat már elindult, mégpedig eredményekkel. Ennek is köszönhetően csökkent a feszültség Gyöngyöspatán is, de ekkor jött a per, amit a kormánypártok idejétmúltnak tartanak, hiszen az érintettek ma már fiatal felnőttek. Ezen per folyamán a helyi iskola tanárai elmondták, nem faji alapú, hanem sokkal inkább teljesítményalapú elkülönítés volt, ám a bíróság mégis szegregációnak ítélte az iskolában történteket. Ugyanakkor azt a bírósági ítélet is elismerte, az a szegregáció, ami alapján döntést hozott, az m 2013-14-es tanévben megszűnt. Furcsának tartja a politikus, hogy a Soros György által támogatott civil szervezet a pert viszont 2015-ben indította el. Ebben a perben egyrészt a kormány, másrészt pedig a gyöngyöspatzai önkormányzat volt az alperes, a bíróság által megítélt kártérítés kapcsán a képviselő azt jegyezte meg, Gyöngyöspata teljes évi bevétele 40 millió forint, ezzel szemben a megítélt kártérítés összege 100 millió forint. A per során a kormány végig azt hangsúlyozta, ha valóban voltak olyan gyerekek, akik nem jutottak hozzá a megfelelő oktatáshoz, tudáshoz, akkor őket hozzá kell juttatni ezekhez. Azt is kiemelte, az érintett diákok közül többen nem is jártak be az iskolába, jelentős igazolatlan órát szedtek össze. Ennek kapcsán azt tette hozzá, az iskolábajárás erősítése érdekében pont a Fidesz-KDNP vezette kormány vezette be, hogy egy bizonyos igazolatlan iskolai hiányzás után a szülőktől elveszik a családi pótlékot. Ezzel a döntéssel egyébként sikerült drasztikusan csökkenteni az igazolatlan órák számát a diákoknál.

A mostani per komoly feszültségeket szít a településen, a helyieket sérti, bántja, arról nem is beszélve, hogy a vélt szegregáció megszüntetése után 86 gyereket vettek ki szülők a helyi iskolából és más településre járatják őket. Megoldás az ellen, ha minden gyermek helyben tudna tanulni, de adott esetben azok, akik hátrányos helyzetben vannak, akik le vannak maradva, azoknak is legyen valamilyen oktatása. Szükség van kisegítő iskolákra, ahol a gyerekek megfelelő oktatást kaphatnak. Összességében a gyerekeknek kell segíteni, nem pedig a civil szervezeteknek kell a kormánnyal fennálló politikai vitákat bíróság elé vinni – jegyezte meg a politikus.

Ismét nemzeti konzultációt indít a kormány, amiről Hollik István elmondta, fontos kérdések szerepelnek majd ebben, így például Gyöngyöspata ügye, de a börtönbiznisz, ahogy a feltételes szabadlábra helyezés szigorítása is. Ha az emberek úgy döntenek, akkor a jogalkotónak ezt a döntést meg kell jelenítenie a jogrendszerben