A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.22. reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.22. reggelén

A balliberális és a „Soros-hálózathoz” tartozó ügyvédek rátelepedtek a fogvatartottakra, és iparággá fejlesztették a „börtönbizniszt” – mondta Budai Gyula, a Fidesz vezérszónoka az Országgyűlésben, a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában. Elmondta, hogy a „börtönbiznisz” közel tízmilliárdos „iparág”, amely egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja a magyar államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat és sérti az emberek igazságérzetét.

El kell gondolkodni a strasbourgi bíróság hatályának felfüggesztésén, az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán – mondta a KDNP egyik vezérszónoka. Vejkey Imre ezt a „börtönbizniszt” érintő ügyekkel kapcsolatos strasbourgi ítéletekkel, valamint a migrációval kapcsolatos emberi jogi bírósági döntésekkel is indokolta. Azon határozott álláspontjának adott hangot, hogy az alapjogvédelem megfelelő szintje Magyarországon biztosított. Közölte azt is: a strasbourgi döntések súlyosan sértik a szuverén Magyarország kompetenciáját, „úgy tűnik, hogy a strasbourgi ítéletek mögött globális hatalmi érdekek és csoportok érdekei húzódnak meg” – jelentette ki. „Itt az idő, hogy elgondolkodjunk az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásáról, vagy legalább bizonyos pontjainak felfüggesztéséről” – zárta szavait.

Egyedül a Fidesz-KDNP képviselői támogatták 2016-ban azt a jogszabályt, amely alapján az utóbbi években kifizették a börtönkörülményekre hivatkozva megítélt kártérítési összegeket – mondta Varga László MSZP-s vezérszónok. A kormánypárti képviselők elhibázott döntésének „isszuk most a levét” – fogalmazott a szocialista képviselő, azt javasolva, hogy fizessenek a „károkozók”, vagyis ezután a Fidesz- és a KDNP-frakció állami támogatásából állják a kártalanítási összegek kifizetését. Varga László egyúttal botrányosnak nevezte, hogy a KDNP-s Vejkey Imre arról beszélt, el kell gondolkodni az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán.

Az illegális migránsoknak járó kártérítés jogosságáról is kérdez a kormány a nemzeti konzultáció kérdőívén – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, „a kártérítésbiznisz nem csak a börtönök körül forog”. Az államtitkár felidézte annak a két, illegálisan Magyarországra érkező bangladesi bevándorlónak az esetét, aki jogsérelemre hivatkozva beperelte a magyar államot. Hozzátette: az ő jogi képviseletüket „külföldről pénzelt szervezetek látták el”, és végül tízmillió forint kártérítést ítéltek meg nekik. „Nem elég tehát, hogy ezek a szervezetek ösztönzik és támogatják a bevándorlást, hanem ráadásul üzletet is csinálnak belőle” – fűzte hozzá. A politikus közölte: tekintettel arra, hogy több mint százezer ember van a balkáni útvonalon, és az illegális migráció ezekben a pillanatokban is zajlik, „beláthatatlan lenne a vége annak az összegszerűségnek, amelyet kártérítésként megítélhetnének” az illegális migránsoknak.

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a miniszterelnöki évértékelőről, annak a jövőre vonatkozó gondolatairól a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A kormányfő évértékelője kapcsán a politikus elmondta, a beszéd nem csak egy összegzés volt, hanem Orbán Viktor miniszterelnök úr a jövőre vonatkozólag is ismertette az elképzeléseit, mint megjegyezte, ez egy rendkívül fontos, történelmi ívű beszéd volt. A miniszterelnök kiemelte, hogy az elmúlt száz évet, azokat a tragikus eseményeket, amelyeken a magyarság átment, nem sok nép bírta volna ki, elsősorban azt a törést, amit Trianon okozott.

Bajkai István is megerősítette a kormányfő szavait, amikor azt emelte ki, hogy – szerénytelenség nélkül – a polgári kormányzásnak köszönhetően az elmúlt száz évből a 2010-től eltelt 10 év volt a legsikeresebb. Ez az összegzés adta meg a jövőre vonatkozó elképzelések alaphangját, azt látni kell – fűzte hozzá a képviselő, a Fidesz-KDNP kormányzás békét, biztonságot és stabil fejlődést adott, ez vitathatatlan, hiszen ezt a tények és az adatok igazolják. Azonban ez nem tölti el önelégedettséggel a kormányt, hiszen ezt a nagyszerű eredmény a nagyon sokat dolgozó magyar embereknek köszönhetjük. A tíz év alatt sikerült egy a válságban lévő, szinte a teljes fizetésképtelenség határán lévő országból egy elismerésre méltó erős gazdaságot fel- és újjáépíteni.

 

Külföld:

A jelenlegi költségvetési tervezet elfogadhatatlan az Európai Parlament számára, jelentette ki David Sassoli a hétéves költségvetésről szóló EU-csúcs nyitó sajtótájékoztatóján, csütörtökön Brüsszelben.  Az EP elnöke kiemelte, hogy a tervezet nem képes fedezni azokat a kiadásokat, amelyeket az Európai Bizottság előirányozott. A szükséges erőforrások nélkül új ambícióik, a zöld megállapodás, a digitalizációs átmenet és Európa nemzetközi szerepvállalásának erősítése csak üres szlogenek maradnak. Sassoli a mezőgazdasági és kohéziós alapok csökkentését megengedhetetlennek tartja, mivel a gazdasági fejlettségben jelentkező különbségeket csak ezen források segítségével lehet áthidalni. Továbbá, a zöld megállapodás megvalósításához az európai mezőgazdaságnak szüksége van a forrásokra. Véleménye szerint, mindenki érdeke a nettó befizető és a nettó kedvezményezett országok közötti ellentét megszűnése. Sassoli kiemelte, hogy az Európai Parlament határozottan támogatja az úgynevezett jogállamiság mechanizmust, amely az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság kritériumainak betartásához kötné. A keretköltségvetés elfogadásához az uniós tagállamok egyhangú jóváhagyása és az Európai Parlament egyetértése szükséges.

Megköszönte az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy a tőle kapott információk alapján sikerült merényleteket megakadályozni Szentpéterváron, amelyeket az Iszlám Állam terrorszervezet két követője az újévi ünnepek alatt tervezett végrehajtani. Putyin az az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtöki moszkvai vezetői kollégiumának évértékelő tanácskozásán beszélt erről. „Természetesen hálásak vagyunk partnereinknek ezért a támogatásért és a szakmai szolidaritásért a közös veszély elleni harcban. Kétségtelenül viszonozni fogjuk ezt a szívességet” – mondta. Putyin megelégedését fejezte ki amiatt, hogy pozitívan alakult a terrorizmus elleni harc dinamikája: amíg 2018-ban kilenc „terrorista irányultságú” bűncselekményt követtek el Oroszországban, addig tavaly csak négyet. Amíg két éve 36 ilyen bűncselekményt sikerült megakadályozni, addig 2019-ben 57-et, közülük 34 készülő terrortámadás volt. Méltatta az alvó terrorsejtek és a pénzügyi utánpótlás csatornáinak felszámolását.

 

Meghalt a Diamond Princess brit üdülőhajó 2 japán, az új típusú koronavírussal megfertőződött utasa, Dél-Koreában több mint 50-nel nőtt a kórban szenvedők száma, és egy ember meghalt – közölték helyi kormányzati források. Az üdülőhajó két utasa, egy 87 éves férfi és egy 84 éves nő azt

követően halt meg, hogy kórházba szállították őket – számolt be az NHK japán közszolgálati televízió kormányforrásokat idézve. Ezzel háromra emelkedett a Kínából kiindult járványban elhunytak száma Japánban. A két utas egy nappal azután halt meg, hogy a kéthetes jokohamai karantén lejárta után hatóságok megkezdték az utasok elengedését. Csütörtökön bejelentették azt is, hogy egy japán járványügyi szakértő eltávolította a világhálóról azokat a videókat, amelyben bírálta a Diamond Princessen tapasztalt állapotokat. Ivata Kentaro, a Kobe Egyetemi Kórház orvosprofesszora bocsánatot kért azért, mert angol és japán nyelvű, több százezres nézettségű videói zavart keltettek. Ivata maga is járt a hajón kedden, ahol azt tapasztalta, hogy nem volt elkülönített, a fertőzöttek számára létesített zóna, illetve a nem fertőzöttek számára fenntartott övezet.

Az Államügyészi Hivatal nyomozás indítását javasolja a főügyésznek Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök fő vetélytársa, Beni Gánc (Kék-Fehér) becsődölt mesterséges intelligencia tech cége ellen, a Fifth Dimension a gyanú szerint csalárd módon kapott pénzt a rendőrségtől. Gánc, a cég vezetője nem szerepel a gyanúsítottak között. A 13-as és a 12-es csatorna riportja szerint a vizsgálat a választások után indul. A 13-as csatorna forrás nélküli riportja azt állította, hogy a cég rendőrségnek tett állítólagos hamis nyilatkozatait fogják vizsgálni. A három vádemeléssel sújtott Benjamin Netanjahu, akinek a tárgyalása március 17-én kezdődik, a szerdai riportra reagálva Twitteren azt írta, hogy „Szomorú nap Izrael Állam számára”. Gánc pontosan ezeket a szavakat használta, amikor Netanjahu ellen Avichai Mandelblit főügyész tavaly februárban bejelentette vádemelési szándékát, majd novemberben a hivatalos vádemelést. Szombaton a 12-es csatorna riportere megkérdezte Gáncot a Fifth Dimension kapcsán, mire Gáncot azt felelte, nincs problémája a társaság intézkedéseinek kivizsgálásával. „Nincs problémám a Fifth Dimension ügyeinek kivizsgálásával. Ez az egész egy hazugság az első szótól az utolsóig. Őszinte ember vagyok. Ellenem nincs benyújtva három vádirat.”

 

Gazdaság:

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint ezer milliárd dollárt is meghaladó globális növekedési veszteséget okozhatna az idén az új típusú koronavírus, ha terjedése világjárvánnyá szélesedne. Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics  bemutatott, több forgatókönyv-változatot tartalmazó tanulmányában kiemeli, hogy az eddig kimutatott fertőzések 99 százaléka, a halálesetek 99,7 százaléka Kínában, a járvány gócpontjában történt. A ház hangsúlyozza azt is, hogy alapeseti előrejelzése szerint a járvány gazdasági hatásai az idei év első felében koncentrálódnak, és utána a vírus terjedését sikerül megfékezni. Ennek alapján a cég azzal számol, hogy a kezdeti meredek visszaesések után a világgazdaság teljesítménye ismét élénkülésnek indul. Az egyik kedvezőtlen forgatókönyv-változat azonban azt modellezi, hogy a járvány Ázsiára, a másik azt, hogy az egész világra szétterjed. Az előbbi a cég szerint 400 milliárd, az utóbbi 1100 milliárd dollár globális növekedési veszteséget okozna az idén.

 

Időjárás:

 

Szombaton gyengén felhős, derült lesz a reggel, később nyugat felől egyre jobban megnövekszik a felhőzet. Délután már erősen felhős, borult lesz ég, de csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél élénk, északon, helyenként erős lökésekkel járhat. Hajnalban -5, 0, délután 6, 12 fok várható.