Dr. Bajkai István: Minden népnek szüksége van emlékezni a hőseire

Minden népnek szüksége van emlékezni a hőseire

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában Grosics Gyulára emlékezve beszélt a hősökre való emlékezésről, valamint arról a téves bírósági döntésről, ami lehetővé tette, hogy a hétvégén szélsőjobboldali csoportok vonulhassanak a magyar fővárosban.

A politikus, mint az Aranycsapat Emlékév Testület tagja beszámolt arról, hogy nemrégiben emlékeztek meg a 94 éve született Grosics Gyuláról, a nagy csapat kapusáról, a Fekete Párducról. Hozzátette, ő volt az Aranycsapatnak az egyik meghatározó tagja, akire akkoriban és azóta is figyel a világ. Tudni kell azt is, Grosics Gyula nem csak a sportteljesítményével alkotott maradandót, hanem az emberi magatartásával, hiszen ő a nemzeti kiállásáért, a hazafiságáért üldöztetésnek volt kitéve. Olyan ember volt, aki egész életében kiállt a nemzet futballért, de mellette a nemzet ügyeiért is.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e az egykori nagy sportolók életét, teljesítményét megismertetni a mai diákokkal, a képviselő megjegyezte, minden népnek szüksége van emlékezni a hőseire, hiszen az ő példájuk tartást adnak a mának is, mint például a legidősebb olimpiai bajnok, a szerencsére még élő Keleti Ágnes. Véleménye szerint a mai fiataloknak a sport szempontjából sem csak a mában kell élnie, hanem igenis figyelni és emlékezni kell a múltra, amikor például a futball központja, a futtball ‘teteje’ Magyarországon volt.

Bajkai István kifejtette véleményét a hétvégi szélsőjobboldali vonulás, annak bírósági engedélyezése kapcsán. Elmondta, a Fidesz-KDNP pártszövetség, teljes mértékben kiáll a zéró tolerancia elve mellett, ahogy azt a miniszterelnök úr is többször kifejtette. A történtek kapcsán felelevenítette azt, hogy a szélsőjobboldaliak vonulását a rendőrség háromszor is megtiltotta, ám a bíróság egy jogorvoslati kérelem kapcsán úgy döntött, a rendőrség tiltó határozata nem megfelelő.
Egyébként a TASZ is úgy állást foglalt, hogy egy későbbi, vélelmezett jogellenesség kapcsán nem tilthat be előre a rendőrség megmozdulásokat. A politikus hozzátette, bár ő maga is elsősorban az újságokból tájékozódott, de úgy látja, volt ennek a rendezvénynek olyan eleme, olyan mondanivalója, ami kifejezetten tiltott. Olyan zenék szóltak, olyan, egyébként tiltott jelképekhez hasonlító zászlókkal vonultak fel, amelyeket egykor a nácik használtak. Véleménye szerint ez a rendezvény – a mondanivalóját, az egész kontextusát tekintve – valójában nem a halottakról szólt, hanem igyekeztek a náci korszakot egyfajta pozitív időszakként bemutatni. Szakmailag is úgy vélte, a rendőrség hozott jó határozatot, az felelt meg a zéró tolerancia elvének. A bíróság döntését elítélendőnek gondolta, már csak azért is, mert Magyarországot ez alapján ítélik meg külföldön, ugyanakkor – mint kifejtette – a jogvédő szervezetek elítélő véleményét is hiányolta a téves döntés kapcsán.

A képviselő, mint a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke beszámolt a Bocskai Emlékversenyről, ami egy mini világbajnokság volt, itt a magyar sportolók egy arany, két ezüst és négy bronzérmet szereztek.