A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.11-reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.11-reggelén

Tetőket bontott meg, fákat döntött ki és kéményeket rongált meg a szél – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel tájékoztatása szerint este 7 óráig 397 helyszínen volt szükség tűzoltók beavatkozására a viharos szél miatt. 120 épületben keletkezett kár: tetőket, bádoglemezeket, kéményeket rongált meg a szél. Győrben egy sportcsarnok tetején bontotta meg a szél a sátorponyvát, Szentlőrincen egy általános iskola kapujára dőlt fa. A lakóházak mellett több középületben is kárt tett a szél. 240 helyszínre kidőlt fák, letört faágak miatt riasztották a tűzoltókat. A fák több helyen is villanyvezetékre dőltek, emiatt országszerte több ezer fogyasztási helyen van átmenetileg áramszünet. A szolgáltatók és a tűzoltók folyamatosan dolgoznak.  A közlekedésben is megnövekedett menetidőre kell számítani. A katasztrófavédelem minden autóst arra kér, hogy a megszokottnál lassabban közlekedjen, így könnyebben ki tudja kerülni a kidőlt fákat, letört ágakat, leszakadt villanyvezetékeket. Az autósok, ha tehetik, ne parkoljanak fák, reklámtáblák, villanyoszlopok alatt – mondta a szóvivő.

 

Fontos, hogy minél előbb cselekvéssé váljon az üldözött keresztények iránti elköteleződés – mondta Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár. Az államtitkár hozzátette: a dokumentumok, ha nem követik tettek, nem érnek semmit, de Magyarország és az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy együttműködésük jegyében minél többet tegyen a népirtást túlélt vallási kisebbségekért Irakban. Elmondta: Magyarország és az Egyesült Államok Észak-Irak legnagyobb keresztény többségű városának – az Iszlám Állam által 2014-ben lerohant Karakosnak – az újjáépítésén dolgozik. Egy másik, népirtást elszenvedő vallási közösséget, a jazidiket is támogatják abban, hogy meg tudjanak maradni Irakban.

Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) nem szolgálja a magyar fiatalok érdekeit és nyíltan ideológiai átnevelésre íródott – közölte az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke. Kunhalmi Ágnes „ókonzervatívnak” nevezte a Natot, amely nem szolgálja a magyar társadalom felzárkózását a 21. századi modern nemzetek közé. Először a rendszerváltás óta nyíltan és vállaltan ideológiai átnevelésre íródott ez a Nemzeti alaptanterv. Nemzetfelfogásában pedig visszafordítja Magyarországot a két világháború közötti sérelmi politizálásra épülő felfogáshoz – sorolta kifogásait a politikus. Hangsúlyozta, a politikának a Nat tartalmi kérdéseibe nem szabad beleszólnia, ezt a szakmára, a pedagógusokra kell bízni.

 

Egységbe szervezné a baloldali pártokat Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, s ezzel a pártszövetséggel indulna a Fidesz ellen – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport igazgatója. Az igazgató Gyurcsány Ferenc vasárnapi évértékelőjéről azt mondta, míg eddig az egykori miniszterelnöknek az volt a célja, hogy pártja túlélését biztosítsa, most „a demokratikus pártok koalícióját” szeretné megszervezni, s „nem nagy kérdés az sem, hogy ki fogja ezt vezetni”. A baloldali pártok szövetsége nem lesz egy automatikus és egyszerű folyamat – értékelt Mráz Ágoston Sámuel. Hozzátette: amikor a Jobbik és a Momentum tiltakozik Gyurcsány Ferenc személye ellen, logikai hibát vét, hiszen az egyéni választókerületekben hajlandóak az együttműködésre.

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel az érintetteket, hogy hozzák nyilvánosságra a Mátrai Erőmű vételárát és a vásárlás részleteit. A párt szóvivője hé emlékeztetett, hogy a magyar állam hétfőn visszavásárolta az erőművet Mészáros Lőrinctől. Barkóczi Balázs úgy fogalmazott: a vételár továbbra is titok, a kormányzati szereplők és a Magyar Villamos Művek Zrt. illetékesei ugyanis „sunnyognak és hallgatnak”. A politikus hangsúlyozta, hogy az egyébként veszteséges Mátrai Erőműből Mészáros Lőrinc tavaly több mint nyolcmilliárdos osztalékot vett ki. Ne legyenek kétségeink: a mostani üzleten is milliárdokat fog keresni – tette hozzá.  A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Viresol búzakeményítő volt az, amelyik hetekig szennyezte a környéket, megbetegítve a visontai időseket és gyerekeket, valamint az erőmű dolgozóit – állította az ellenzéki politikus. Az évtizedekig nyereségesen működő Mátrai Erőmű élén tehát Mészáros Lőrinc nemcsak több milliárdos, 2017-ben mintegy kilenc, tavaly pedig közel hat milliárd forintos veszteséget termelt, hanem súlyosan károsította a környezetet is – fogalmazott Barkóczi Balázs.

 

Külföld:

Biztosan találnak olyan megállapodási lehetőséget az Európai Unió következő, többéves költségvetése ügyében, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Berlinben. A kormányfő a német kancellárral közösen nyilatkozott a sajtónak. A következő uniós büdzsé is téma volt az Angela Merkellel folytatott tárgyaláson – közölte Orbán Viktor. Bár a magyar és a német nézőpont más, vannak olyan európai vezetők, akik nem először dolgoznak uniós költségvetésen, és biztosan találnak megállapodási lehetőséget – mondta. Hangsúlyozta: beszélni fognak kétoldalú kérdésekről, de ezeknek európai dimenziójuk is van. Angela Merkel ragaszkodik ahhoz, hogy a márciusi EU-csúcson megvitassák az európai versenyképesség és iparpolitika kérdéseit. Ez lényeges találkozó lesz, hiszen a legfontosabb kérdés ma az, hogy miként nyerheti vissza versenyképességét Európa – közölte a kormányfő. Orbán Viktor emlékeztetett: 2018 júliusi találkozójuk alkalmával a kancellár egy „pozitív agendára” tett javaslatot, amely az innovációs, digitalizációs, hadiipari és kutatás-fejlesztési együttműködést tartalmazta. Most ennek az eredményeit is áttekintették – mondta. Az elmúlt években csúcsot döntött a magyar-német kereskedelmi forgalom, amelynek értéke 2019-ben az 55 milliárd eurót is meghaladhatja – tette hozzá Orbán Viktor.

Megerősítette Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, hogy nem fog a párt kancellárjelöltjeként indulni a következő, 2021 őszére tervezett szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, de mindaddig pártelnök marad, amíg nem sikerül új jelöltet találni. Angela Merkel német kancellár sajnálattal fogadta a bejelentést, a  bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pedig stabilitást követelt országos testvérpártjától, a CDU-tól. A CDU berlini vezetőségi ülése után Kramp-Karrenbauer elmondta: úgy véli, a kancellári hivatal és a pártelnökség különválasztása gyengítené a pártot, márpedig Németországnak most erős CDU-ra van szüksége. Ezért addig a párt élén akar maradni, amíg döntés nem születik arról, ki legyen az új kancellárjelölt, mivel véleménye szerint a pártelnökségnek és a kancellárjelöltségnek végül egy kézbe kell majd kerülni. Az új jelöltről a CDU pártkongresszuson határoz majd – tette hozzá. Annegret Kramp-Karrenbauer közölte azt is, hogy nem a múlt heti türingiai események hatására döntött így, hanem ez az elhatározás már hosszú ideje érlelődött benne. Hangsúlyozta: úgy látja, döntése nem lesz hatással a berlini kormánykoalíció stabilitására. Elmondta azt is, hogy 2021 őszéig védelmi miniszterként hivatalban marad.

A várakozásoknak megfelelően a baloldali nacionalista Sinn Féin párt kapta a legtöbb szavazatot a szombati, előrehozott írországi választáson a hétfői legfrissebb, de még nem végleges eredmények szerint. A helyi sajtó arról számolt be, hogy az Ír-sziget újraegyesítését zászlajára tűző pártot a választók 24,5 százaléka jelölte meg az első helyen a preferenciális szavazáson. A két nagy jobbközép párt, a jelenlegi kabinetet kívülről támogató Fianna Fáil 22,2 százalékot ért el, a kormányzó Fine Gael pedig 20,9 százalékot. A meglehetősen összetett választási rendszer miatt elképzelhető, hogy a dublini parlament végleges összetétele csak napokkal később lesz ismert. Noha besöpörte a legtöbb szavazatot, szakértők szerint a Sinn Féin a parlamenti mandátumok tekintetében elmarad majd a két másik párt mögött, mivel azoknál jóval kevesebb helyen tudott jelöltet állítani. A Fine Gael és a Fianna Fáil az eddigi nyilatkozatok alapján kizárta az együttműködést a Sinn Féinnel annak múltja miatt, azért, mert az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnya volt.

Izraeli vadászgépek és drónok megsemmisítettek számos katonai célpontot a Gázai övezet déli részén, reagálva a korábban Izraelre kilőtt rakétára. A légierő célpontjai között szerepelt a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet egyik kiképző tábora és más katonai infrastruktúra. A hadsereg továbbá megjegyezte, hogy a támadás csapást mért a Hamász képességére, hogy katonailag megerősítse magát. Gázai média jelentések szerint a légicsapás egy telephelyet célzott a tengerpart mentén Khan Younis közelében és egy katonai bázist Deir el-Balah-ban. Vasárnap, helyi idő szerint röviddel este fél 9 előtt gázai terroristák rakétát lőttek ki Izraelre, aktiválva a szirénákat az övezettel határos izraeli közósségekben és Szderot városában. A lövedék nyílt területen landolt.

 

Időjárás:

 

Kedden a Ciara elnevezésű viharciklonhoz tartozó erős hidegfront alakítja időjárásunkat. Ismét viharossá erősödik, helyenként orkán erősségű (115+ km/óra) lökések is kísérhetik az északnyugati szelet.

Délelőtt, a Dunántúl északi térségében várhatóak a legerősebb széllökések, melyek elérhetik a 110 km/órát! A reggel érkező, heves záporokat, itt-ott zivatargócokat, az északi hegyekben hózáporokat is adó csapadékmező ÉNY➡️DK irányban keresztezi az országot. Mögötte felszakadozik a felhőzet, időnkénti felhőátvonulásokkal tarkított változó napsütés alakul ki. Délután már nem valószínű csapadék, mindenütt szakadozik a felhőtakaró. A viharos, 100-110 km/órás lökésekkel kísért északnyugati szél egyre inkább a keleti, délkeleti országrészt ostromolja. Csökken a hőmérséklet, de az évszakhoz képest enyhe idő lesz.

Éjszaka, az ország északi, északkeleti felén várhatóak viharos erejű széllökések, míg délnyugaton mérséklődik, legyengül a légmozgás.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga kedd reggel délnyugaton +8, északkeleten 0,

kedd délután délnyugaton +12, északkeleten +6,  fok körül alakul.