A zéró tolerancia lényege az, hogy nincsen kicsi, közepes és felsőfokú rasszizmus, csak rasszizmus van

A zéró tolerancia lényege az, hogy nincsen kicsi, közepes és felsőfokú rasszizmus, csak rasszizmus van, amelyet mindenkor el kell ítélni és fel kell vele szemben lépni.

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az erzsébetvárosi polgármester mondatai ellen szervezett tüntetésről, de a magyar kisebbség jogairól, az ökölvívás helyzetéről is kifejtette gondolatait.

 

A politikus volt a főszervezője annak a tüntetésnek, amelyet az erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal elé hirdettek meg, hogy elítéljék Niedermüller Péter szavait. Mint elmondta, ennek a megmozdulásnak az adta meg az erkölcsi tartalmát, ami a demokráciában természetes, hogy ha egy ügyet fontosnak tartanak az emberek, akkor azért kiállnak. A kerület jelenlegi vezetője – tette hozzá -, rendkívül súlyos kijelentéseket tett a fehér, keresztény, heteroszexuális közösséggel szemben, amikor rémisztő képződménynek nevezte őket. A tüntetés szervezői, résztvevői ezzel szemben szólaltak fel, miközben a polgármestert lemondásra szólították fel, mert meggyőződésük szerint, aki ilyen kifejezéseket használ, az nem méltó a hivatalára. A képviselő a városvezető magyarázatára reagálva azt fejtette ki, ezeket a szavakat nem lehet ki- és megmagyarázni, az egész úgy ahogy van, teljességgel elfogadhatatlan. Bajkai István megismételte a tüntetésen elmondott szavait, mely szerint Niedermüller Péter a kijelentéseivel a polgármesteri esküjét is megszegte, hiszen abban szerepel az a kitétel, hogy az állam törvényeit betartja, ahogy az Alaptörvényt is első helyen, amelyben az olvasható, az állam minden vallási közösséget tiszteletben tart, valamint büszke a keresztény hagyományokra.  Az erzsébetvárosi polgármester szavait elítélendő a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Vatikánhoz, Ferenc pápához fordult, Bajkai István szerint ez egy fontos lépés, amikor a világban átlag kilenc keresztény embert gyilkolnak meg naponta a hite miatt, és közben most azzal kellett szembesülni, hogy Európa szívében is támadják a keresztényeket. Ezért fordultak a pápához, hogy az álljon ki a kontinensen élő keresztények joginak a védelmében is. A politikus hozzátette, ha valamelyik jobboldali politikus, gondolkodó mondott volna ilyeneket, akkor ugyanúgy felemelte volna a hangját, mert egyszerűen nincsen kicsi, közepes és felsőfokú rasszizmus, csak rasszizmus és kirekesztés van, amellyel szemben mindenkor fel kell lépni. Ez a zéró tolerancia lényege.

A politikus beszélt a kirekesztés kapcsán a határon túl élő magyar kisebbségekről, megjegyezve, meggyőződése szerint Európában a legjobban üldözöttek a magyarok, elegendő csak végignézni, hogy a Kárpát-medencében hány helyen nem tanulhatnak megfelelően a magyar gyerekek, hány helyen nem gyakorolhatják a nyelvüket, hány helyen érik megkülönböztetések a magyar identitásuk miatt. Azt is sajnálatosnak tartotta a képviselő, hogy a különböző jogvédő szervezetek erre nem reagálnak, nem veszik észre Európa egyik legsúlyosabban üldözött népének a szenvedését.

 

Bajkai István, mint a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke nyitotta meg a több évtizedes hagyományokkal bíró Bocskai Emlékversenyt Debrecenben, ami Európa egyik legnagyobb nemzetközi ökölvívó versenye, hiszen 33 ország 220 versenyzője lép a kötelek közé. A szakszövetségi vezető megjegyezte, azt el kell ismerni, a magyar ökölvívás nem a legfényesebb napjait éli jelenleg, ennek számos oka van, ezek egyike az is, hogy aránylag kevesen választják ezt a sportágat, és sajnos nem igazán vannak jelentősebb nemzetközi eredmények.  Most a szövetség egy komoly alapozás előtt áll, hogy valóban legyen jövője az ökölvívásnak. Folyamatosan keresik a tehetséges gyerekeket, legutóbb például Gyergyószentmiklósón jártak előkészíteni a magyar erdélyi akadémiát. Azt is megjegyezte, az ökölvívás kitörést jelenthet a szegényebb, hátrányos helyzetű, kiemelkedni vágyó gyermekek számára, akik megtanulhatják az edzések, a gyakorlások alatt, hogy mi a fegyelem, a küzdés, és a kitartás. Ám az is igaz, az ökölvívás nem csak a szegények sportja, mindenkit várnak, akit érdekel ez a sportág. Azt is elárulta Bajkai István, hogy az országhatárokon belül is tervezik felzárkóztató sportklubok létrehozását, rövidesen Sárospatakon is a meglévő ökölvívó egyesületnek a hátrányos helyzetű, ill. határon túliaknak lehetőséget adó új programjait fogják előkészíteni.

A képviselő beszélt még a Parlament következő ülésszakának az előkészítéséről, a Fidesz a jövő héten kihelyezett frakcióülést tart, itt a legfontosabb programpontokat egyeztetik, amelyeket természetesen szeretnének a törvényhozásban is érvényesíteni. Ezt követi majd a szokásos miniszterelnöki évértékelő, ahol biztosan lesznek fontos és értékes gondolatok, mondatok, ill. értékelések.