Nemrég szabadult a börtönből a londoni késes támadó

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.03 reggelén


Nemrég szabadult a börtönből a londoni késes támadó2020-02-02T161723Z 410755658 RC2GSE9X3HJL RTRMADP 3 BRITAIN-SECUkovács m. dávidKOVÁCS M. DÁVID

A közpénz a közös pénzünk. Senki sem dugdoshatja, és aki költ belőle, annak el kell számolnia vele.

TÁMOGASS TE IS!

Egy terrorellenes művelet közben rendőrök lőttek agyon egy embert, aki vasárnap délután több embert megsebesített a dél-londoni Streatham városrész egyik forgalmas utcáján, írja a BBC. A Scotland Yard közlése szerint terrorizmushoz köthető támadás történt, a körülményeket még vizsgálják.

Az incidens fényes nappal történt: a környéken tartózkodók elmondása szerint délután két óra előtt három lövés dördült a forgalmas bevásárlóutcában. A mentősök közlése alapján a támadásnak három áldozata van, mindannyiukat kórházba szállították, az egyikük állapota életveszélyes. Az elkövető a helyszínen meghalt.

Szemtanúk a helyszínenSzemtanúk a helyszínenFotó: Hollie Adams / Getty Images Hungary

A brit Press Association hírügynökségnek egy 19 éves szemtanú azt mondta: a machetés elkövetőt feltételezhetően egy civil ruhás rendőr üldözte, majd lőtte le a Streatham High Road egyik gyógyszertára közelében. A szemtanú ezután a közeli könyvtárba menekült, mások a környék üzleteiben kerestek menedéket. A 19 éves tanulón kívül egy másik szemtanú is arról számolt be, hogy az elkövető mellkasára valamilyen szerkezet volt rögzítve.

A BBC információi szerint az elkövető egy üzletben rontott neki először az embereknek, majd miután onnan kijött, az utcán egy nőt is megsebesített – az áldozatait feltételezhetően véletlenszerűen választotta ki. A rendőrök a riasztást követően rendkívül gyorsan a helyszínre értek, a közelben egy összetört rendőrautót is lefényképeztek.

A Sky News információi szerint az iszlamista férfi a támadás idején aktív rendőri megfigyelés alatt állt, illetve épp január végén szabadult a börtönből, ahová korábbi terrorcselekményekben való érintettsége miatt került. Három évet kapott, ám ennek végül csak a felét kellett letöltenie.

A Scotland Yard főparancsnok-helyettese, Lucy D’Orsi később megerősítette, hogy a támadóval szemben fellépő fegyveres rendőrök egy ún. „proaktív terrorellenes művelet” részeként voltak azonnal a helyszínen.

Később az is kiderült: igaz, hogy valami a támadó felsőtestére volt erősítve, ami akár emlékeztethetett is az öngyilkos merénylők mellényeire, a szakértők azonban megállapították, hogy az nem valódi pokolgép volt.

A beszámolók szerint az eset után több fegyveres rendőr, valamint mentős tartózkodott a helyszínen, a környező utcák felett pedig helikopter körözött. A rendőrség egy az incidens után közzétett Twitter-bejegyzésben azt kérte, mindenki kerülje el a környéket, a közelben élőket pedig a helyszínen szolgálatot teljesítő egyenruhások arra figyelmeztették, hogy maradjanak az otthonaikban.

Vasárnap este, valamivel 20 óra után megérkezett Budapestre az a hét magyar, akik a koronavírus-járvány miatt úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból, írja az MTI a köztévé információi nyomán. Az érintetteket a Magyar Honvédség repülője hozta haza Franciaországból. A magyarok vasárnap délután érkeztek meg a koronavírus epicentrumának számító Vuhanból a dél-franciaországi Istres katonai repülőtérre, azzal a repülőgéppel, amely a francia állampolgárok második csoportja mellett más külföldi állampolgárokat is szállított. A 250 utas közül 65 francia, a többi pedig további 30 ország állampolgára volt.A franciaországi landolás után Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az MTI-vel közölte: a Vuhanból elhozott magyarok mindannyian tünetmentesek, és még vasárnap Budapestre szállították  őket. A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa, Szlávik János elmondta: mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, de legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert – a korábbi értesüléseknek megfelelően – két hétre helyezik karanténba. A megérkezésük után orvosi vizsgálatokat és laboratóriumi teszteket végeznek rajtuk, amelyek első eredménye 24 órán belül, a megerősített eredmény pedig néhány napon belül érkezik majd meg.

 

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe, majd Rómába utazik, ahol az EU legfőbb intézményeinek vezetőivel, illetőleg az olasz miniszterelnökkel az Európa előtt álló kihívásokról, aktuális európai politikai kérdésekről tanácskozik. A magyar miniszterelnök hétfő délelőtt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tárgyal, majd Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytat megbeszélést. Délután Rómában Giuseppe Conte olasz kormányfő fogadja Orbán Viktort, aki keddig tartó római programja során az olasz jobboldali pártelnökökkel is találkozik, Silvio Berlusconival, a Hajrá, Olaszország! vezetőjével, Matteo Salvinivel, a Liga első emberével, illetve az Olasz Testvérek élén álló Giorgia Melonival. Orbán Viktor felszólal a neves gondolkodók, értelmiségiek, politikusok számára szervezett Nemzeti Konzervativizmus című konferencián is.

 

Nyílt levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök Mikulás Dzurindának, Szlovákia korábbi miniszterelnökének, a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központja elnökének a Népszavában nyilvánosságra hozott írására. Mikulás Dzurinda pénteken megjelent levelében úgy fogalmazott: „Viktor, tudom, aggódsz amiatt, hogy a politikai családunk – az Európai Néppárt (EPP) – nem karolja fel maradéktalanul a hagyományos, keresztény értékeit. Bár én nem osztom ezt a felfogást, elfogadom, hogy te így érzel. Én is aggódom amiatt, hogy mennyire megosztóvá vált a pénzügyi zavarok, a váratlan migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás kihívásaira való közös európai válaszok meghatározása és valóra váltása. De, Viktor, te alábecsülöd a vitát, ami jelenleg folyik az EPP-ben ezekről az alapvető kérdésekről”. Orbán Viktor a személyes honlapján nyilvánosságra hozott válaszlevelében azt írta: megörvendeztette volt miniszterelnök kollégája levele. „Örömmel látom, hogy nem veszett ki az európai politikából a szlovák virtus. Jó látni, hogy még ma is lelkesítenek azok az eszmék, amelyek miniszterelnökökként összekötöttek bennünket. Te ismersz bennünket, magyarokat, ezért tudhatod, hogy a leveledben megjelölt értékek, mint az erős Európa, a szubszidiaritás, a decentralizáció és a verseny ösztönzése, a katolikus szociális doktrína, a liberális ideológia terjesztésével szembeni fellépés mind zene a magyarok füleinek” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: örülök, hogy életjelet adtál magadról, és ismét megjelentél a magyar politika horizontján”.

Már nem csak tájékoztató füzetek és mobilalkalmazások segítik a határsértőket, egyre magasabb szintű támogatás állhat mögöttük – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György szerint jelentős szervezettséget és irányítást feltételez, hogy a migránsok nagy csoportjai hirtelen letértek a balkáni migrációs útvonalról, és jó helyismerettel, új módszerekkel, a leginkább támadható szakaszokon próbálták meg átlépni a magyar határt. Az év eleje óta már 3800-an akartak így bejutni az országba – tette hozzá.   Üdvözölte ugyanakkor, hogy a határvédelem kivédte a korábbinál lényegesen nagyobb nyomást, és a szerb hatóságokat is információkkal tudta segíteni. Bakondi György kiemelte emellett a jogi határzár szerepét. Véleménye szerint visszatartó erőt jelent, hogy az elfogott határsértők szinte azonnal bíróság elé kerülnek, és akár napokon belül ítélkezik felettük a magyar bíróság.

 

Külföld:

Két fertőzöttet találtak az új típusú koronavírus okozta járvány miatt a kínai Vuhanból hazaszállított németek között. A germersheimi járás közigazgatási hivatalának tájékoztatása szerint a német légierő (Luftwaffe) által Vuhanból elszállított 124 fő közül kettőnél volt pozitív a koronavírus jelenlétét vizsgáló teszt, mindketten német állampolgárok, a frankfurti egyetemi klinikán helyezik el őket. A Luftwaffe gépével 100 német, 22 kínai, egy amerikai és egy román állampolgár érkezett szombaton a frankfurti nemzetközi repülőtérre. Tizenegy embert rögtön az egyetemi klinikára szállítottak, egyiküket koronavírus fertőzés gyanúja miatt, a többit egyéb panaszok miatt. A Vuhanból érkezett csoportot karantén alá helyezik a Germersheim melletti légi támaszponton egy laktanyában. Két hétig, a vírus lehető leghosszabb lappangási idejéig tartják elkülönítve őket. A részvétel közegészségügyi érdekből kötelező. A laktanyában 128 szobát biztosítottak nekik, a Német Vöröskereszt (DRK) önkéntesei gondoskodnak róluk.

 

Az Európai Unió „lelkesen” várná vissza soraiba az esetleg függetlenné váló Skóciát, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan fel is venné – mondta Donald Tusk. Az Európai Tanács volt elnökének szavait rosszallással fogadta Dominic Raab brit külügyminiszter, a brit diplomácia egyik legtekintélyesebb veteránja, Lord John Kerr szerint azonban egy nap az Egyesült Királyság egésze is visszatér majd az EU-ba.  Tusk, aki novemberig állt az uniós állam- és kormányfők alkotta döntéshozó testület élén, kijelentette: ő személyesen „nagyon skóciainak” tartja magát, különösen azóta, hogy Nagy-Britannia pénteken kilépett az Európai Unióból. Arra a kérdésre, hogy ha a skót kormány segítséget kérne Brüsszeltől az újbóli EU-csatlakozáshoz önálló országként, ezt megkapná-e, Tusk úgy fogalmazott: érzelmi alapon kétségtelen, hogy „mindenki nagyon lelkes lenne Brüsszelben és általában Európában is” ezzel kapcsolatban.

 

Olaszországban újabb ügyben kezdeményezte az ügyészség Matteo Salvini mentelmi joga megvonását. A volt belügyminiszter ellen amiatt indult eljárás, hogy tavaly augusztusban nem engedett kikötni egy menedékkérőket szállító hajót, amely 164 emberrel a fedélzetén húsz napig vesztegelt a tengeren.

 

Ausztria szigorúan elutasítja a hajók járőrözésének újraindítását a Sophia elnevezésű európai uniós (EU-) földközi-tengeri katonai műveletben – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár. A politikus jelezte, kormánya mindenképpen megakadályozza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy 2011-es határozatával Líbiával szemben elrendelt fegyverembargó betartásának ellenőrzésére ismét bevessenek hajókat a Sophia-misszióban. Mint mondta, az EU-s haditengerészeti művelet a polgárháború dúlta országba irányuló fegyverszállítások megakadályozásában eddig is „gyakorlatilag hatástalan” volt. Az egész misszió „mindenekelőtt mentési művelet volt, amely illegális migránsok ezreinek jelentett menetjegyet Európába” – mondta Sebastian Kurz.

 

Néhány nappal azután, hogy Izraelt türelemre intette szuverenitásának kiterjesztésével kapcsolatban, Trump veje egy egyiptomi televízióban kijelentette, a béketervben közzétett térkép még korántsem végleges. Az „évszázad béketervének”egyik legfontosabb megalkotója Jared Kushner, interjút adott az egyiptomi televíziónak, ahol azt állította, hogy ha kell, még lehet tárgyalni a végleges határokról — számolt be az Arutz 7. „A tervezet visszaakarja szorítani az izraeli telepek terjeszkedését, és elősegíteni egy palesztin állam létrehozását” — mondta Kushner. Az elnök tanácsadója azt is hozzátette, hogy a tervben szereplő térkép még nem a végleges határokat rögzíti. Kushner a napokban intette türelemre Izraelt szuverenitásának azonnali kiterjesztésével kapcsolatban, arra kérve a zsidó államot, várja meg a választásokat a béketervben lefektetett területi rendezés foganatosításával. Sokakban felmerült, vajon a közel-keleti megbízott kijelentései azt jelentik-e, hogy visszatáncol az Izraelnek tett ígéreteiből.

 

Gazdaság:

 

A Babakötvény továbbra is az egyik legmagasabb hozamú megtakarítási forma, az éves kamatszintje 5,8 százalékról 6,4 százalékra emelkedik februártól – mondta Varga Mihály.  A pénzügyminiszter kiemelte: a kötvény népszerűségét jelzi, hogy az állománya januárban átlépte a 82 milliárd forintot, ami egy év alatt több mint 40 százalékos növekedést jelent. Varga Mihály elmondta: a Babakötvény biztonságos, egyszerű és tartósan az egyik legmagasabb hozamú befektetési lehetőség azoknak, akik szeretnék megkönnyíteni a gyermekeik felnőtt életének megkezdését. Az adatok azt mutatják, egyre több szülő és hozzátartozó gondolja úgy, hogy érdemes Babakötvényt vásárolnia, tavaly közel 35 ezer kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak, így már több mint 200 ezer gyermek életkezdéséről gondoskodtak a családok – ismertette a tárcavezető. Csak decemberben több mint 5 milliárd forint növekedést könyvelhetett el az Államadósság Kezelő Központ, tehát népszerű karácsonyi ajándéknak bizonyult a kötvény – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Hétfőn borongós, szeles idő várható. A Dél-Dunántúl kivételével erős, néha viharos (50-60 km/óra) lökésekkel kísért nyugati, északnyugati szél fúj. Szórványosan, több hullámban érkező esők, záporok szerte az országban előfordulhatnak a nap folyamán. Az előző napokhoz képest csökken ugyan a hőmérséklet, de marad az évszakhoz képest enyhe idő. A délnyugati, déli térségben várható enyhébbnek a délután.

Éjszaka újabb, ezúttal tartósabb, kiadósabb csapadékhullám érkezése várható nyugat felől.

A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő reggel +6 – +11  hétfő délután délnyugaton +14, északkeleten +8, fok körül alakul.