Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszavonta mentelmi jogi kérelmét.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.01.29. reggelén

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hozzátette: a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg, Magyarországon két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget. Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás. Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a területi szervek munkatársai is – közölte. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa elmondta: ennek a koronavírusnak – a korábbiakkal összehasonlítva – jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája, és a megbetegedés gyermekeknél nem jellemző.

A gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása pillanatnyilag az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben – írta a Semmelweis Egyetem. Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa azt hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg nem kell tartania a megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak a fertőzött országokba – áll a közleményben. Kiemelték: az egyetem felkészült a koronavírussal érintett területről érkező hallgatók fogadására. A Semmelweis Egyetemen mintegy 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell töltenie egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust. Ha ez felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, míg egy esetleges fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállíttatják a beteget.

Működött a határvédelmi rendszer, amikor illegális bevándorlók próbáltak meg áttörni a magyar határon Röszkénél – értékelt Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten, miután ülésezett Orbán Viktor miniszterelnök részvételével a migrációs munkacsoport. Pintér Sándor közölte, már múlt héten tartott határszemlekor voltak arról információik , hogy illegális bevándorlók több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyarországra. Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója elmondta, illegális migránsok hétfőn csoportosan két hullámban, 5 óra 20 perckor, majd 5 óra 30 perckor erőszakosan kíséreltek meg bejutni Magyarországra a Röszke 2 közúti határátkelőhelynél. Az esetről videofelvétel is van – jegyezte meg. A helyszínen tartózkodó rendőrök az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták, egy főt elfogtak. A következő kísérletnél mintegy hatvan-hetven fős csoport kísérelt meg bejutni, a határátkelő épületének védelmét ellátó három biztonsági őr egyike felszólítás után három figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, ekkor a csoport megtorpant, nagy része visszafutott Szerbiába, közben a rendőrök a helyszínre érkeztek – ismertette.

Új, ötéves képzési program indul a diaszpórában élő fiataloknak a sárospataki református kollégiumban – jelentette be Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Szilágyi Péter elmondta, a kollégium kezdeményezésére megszólítják a diaszpórában élő közösségek aktív fiatalságát. A felhívás azoknak a magyar származású, gyökerű, állampolgárságú nyolc osztályt elvégzett 14-15 éveseknek szól, akik közösségi tevékenységet is végeznek például hétvégi iskolában, néptánc körben, cserkészetben vagy hitéletben. Hozzátette: a sárospataki program célja, hogy a résztvevők közép vagy emelt szintű, esetleg nemzetközi érettségi, majd

magyar diploma megszerzése után visszatérjenek saját közösségeikbe és ott erősítsék a magyarságot. Az elmúlt tíz évben hatalmas előrelépés történt a nemzetpolitikában, számos program indult a diaszpórában élők részére, de az igazi összetartozást a magyar állampolgárság megszerzése jelenti, az összetartozás pedig a nemzet legfontosabb értéke – hangoztatta a miniszteri biztos.

Külföld:

Elfogadhatatlan, hogy a kisebbségeket érintő ukrán törvények jelentős különbségeket tesznek kisebbségek és kisebbségek között. Nem engedhető meg, hogy bármilyen diszkriminációnak legyenek kitéve a nemzeti kisebbségek Ukrajnában – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban. Németh Zsolt, a nyelvi jogok helyzete és perspektívái Ukrajnában címmel az Európa Tanácsban szervezett kerekasztal-beszélgetésen hangsúlyozta, az ukrajnai kisebbségek nyelvhasználatát és az oktatást érintően elfogadott törvények és törvényjavaslatokkal összefüggésében megfogalmazott néhány fontos ajánlást Ukrajna elfogadott. Ennek ellenére nem teljesültek maradéktalanul az Európa Tanács Velencei Bizottságának erre vonatkozó elvárásai.

A görög kormány a következő hónapokban 1200 új határőrt vezényel a görög-török határra, hogy segítsenek a menekültáradat feltartóztatásában – írta az ANA-MPA félhivatalos görög hírügynökség. Az első 400 főt az Evrosz határfolyóhoz küldik majd, míg 800 társuk az égei-tengeri szigeteken fog állomásozni – jelentette az ERT közszolgálati rádió. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelentősen nőtt a Törökországból Görögország felé igyekvő migránsok száma. Míg 2018-ban alig több mint 50 ezren érkeztek illegális úton Görögországba, 2019-ben számuk már 74 600 volt. Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz táborai túlzsúfoltak, és a helyi lakosság a napokban tüntetésekkel adott hangot elégedetlenségének.

A jelenlegi terveknél szűkebb körben kellene alkalmazni a brit kormány által tervezett pontozásos bevándorlási rendszert, és az engedélyezési kritériumok között megszabott kereseti minimumot is lejjebb kellene vinni – áll a szabályozási tervezetről összeállított, Londonban ismertetett átfogó tanulmányban. London jövőre, a Brexit utáni átmeneti időszak lejártával az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, az EU-ból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni. A brit belügyminisztérium mellett működő, de hivatalosan független bevándorlási tanácsadó szervezet (Migration Advisory Committee, MAC) a kormány megbízásából elkészített 278 oldalas elemzésében megállapítja azonban, hogy a pontozásos rendszert más országok minden esetben csak a szélesebb körű bevándorlási és munkavállalási szabályozás egyik elemeként használják.

Kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére Donald Trump amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján felvázolta béketervét a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére.

A Trump által javasolt kétállami megoldás értelmében – mint az elnök elmondta – Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei, továbbá Washington Jeruzsálemet Izrael Állam egy és oszthatatlan fővárosaként ismerte el.

Trump nem pontosította, hogy hol lennének Izrael határai a ciszjordániai területeken, vagyis hogy valamennyi zsidó telep feletti izraeli fennhatóságot elismeri-e.

Donald Trump realistának nevezte a tervet, és úgy vélekedett, ez „hatékony lépés” a béketeremtéshez és alap a közvetlen tárgyalásokhoz. Ezek lefolytatására és egy részletesebb menetrend kidolgozására közös bizottságot hívnak majd életre – mondta, de arra nem tért ki, hogy az érintett felek mindegyike részese lenne-e ennek a bizottságnak.

Az elnök ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztint sem fosztanak meg otthonától, nem költöztetnek el. Közölte azt is: amennyiben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a békét választja, az Egyesült Államok és más országok is minden erejükkel segíteni fognak. Közölte, hogy levelet küldött Abbásznak a béketervről.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszavonta a kneszetnek benyújtott mentelmi jogi kérelmét. Miután Netanjahu visszavonta kérelmét, Aviháj Mandelblitt főügyész benyújtotta a jeruzsálemi körzeti bírósághoz a kormányfő elleni vádiratokat. Az ügyészség három vádiratot készített el. Az elsőt, amely jelentős értékű ajándékok elfogadására vonatkozik, ezres, a másodikat, amely a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-főszerkesztőjével folytatott médiabefolyásolási ügyben készült, kétezres, a harmadikat pedig, amely a Bezeq telekommunikációs nagyvállalat tulajdonosával folytatott korrupciós ügyben született, négyezres számmal látták el. Az izraeli jogrend értelmében a vádirat benyújtása után harminc nap állt Netanjahu rendelkezésére a mentelmi jogi kérelem benyújtására, amit az erre szolgáló időszak végén a kormányfő megtett.

Gazdaság:

Változatlan a monetáris politika alapállása, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően nem változtatott sem az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón kedden – mondták elemzők a kamatdöntést kommentálva. Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője hangsúlyozta: a forintgyengülés és a felgyorsult infláció sem késztette szigorításra a jegybankot, ha lesz is ilyen, arra tavasz előtt nem kell számítani. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője azt emelte ki: a monetáris tanács a negyedéves inflációs jelentés alapján dönthet a monetáris kondíciók megváltoztatásáról, azok normalizálása feltehetően lassú és fokozatos lesz.

Időjárás:

Szerdán változékony időre van kilátás élénk, időnként erős nyugatias széllel. Változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb napos időszakok országszerte előfordulnak. Reggel, délelőtt elsősorban a Dunántúlon, majd délután országszerte előfordulhatnak záporesők, helyenként hózáporok. Itt-ott az ég is megdörrenhet. Jelentős mennyiségű csapadék azonban nem várható.

Éjszaka mérséklődik, de továbbra is élénk lökések kísérik az északnyugati szelet. Változó felhőzet, csillagfényes égbolt lesz jellemző. Főként délnyugaton és északon fordulhat elő gyenge zápor, hózápor.

A jellemző hőmérséklet átlaga szerda reggel -2 – +2, szerda délután +6 – +8, északkeleten +3, fok körül alakul.