A BreuerPress és a HetiTV 2020.01.23.-reggeli hírei

A BreuerPress és a HetiTV 2020.01.23.-reggeli hírei

Az emberek változást szeretnének Győrben – mondta Pollreisz Balázs, az ellenzéki összefogás győri polgármesterjelöltje. Az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik és az LMP támogatásával induló Pollreisz Balázs a január 26-i polgármester-választásról azt mondta, hogy érzi, a győriek is vissza akarják venni a város becsületét. Az MSZP helyi szervezetének elnöke kitért arra is, hogy kedden egy levelet találtak a postaládájukban a garázstulajdonosok, amelyben az önkormányzat azt tudatta, hogy a közgyűlés megszüntette a garázsadót. Durva számítások szerint az önkormányzat legalább másfél millió forintot költött erre – mondta, majd hozzáfűzte, bejelentést tesznek a levélről a helyi választási bizottságnál, amely reményei szerint elmarasztalja majd az önkormányzatot.

A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria, és az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása – jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely közölte: a Bálna kulturális központ eladása miatt „hontalanná vált” és méltatlan helyzetbe került Budapest Galéria akár már az év második felében működhet az új helyén. A Városháza-projekt hosszú távú fejlesztési tervei között is az szerepel, hogy Gerlóczy utcai épületszárnyat kulturális célokra és kulturális intézmények számára tartják fenn – mondta. Karácsony Gergely hangsúlyozta: a főváros új vezetése elkötelezett a budapesti kulturális sokszínűség megőrzése mellett. „Egy olyan időben is, amikor a kormányhatalom erős csábítást mutat arra, hogy megpróbálja a kultúrát a saját szolgálatába állítani” – tette hozzá.

Az LMP szerint a gyógypedagógusok bérének azonnali és jelentős emelése csökkentheti a terület szakemberhiányát – mondta Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Ungár Péter kifejtette, az LMP előremutatónak tartja, hogy a kormány a képzési helyek növelésével kívánja csökkenteni a „rettentő gyógypedagógus-hiányt”, azonban ez szerintük nem reagál a fő problémára, vagyis arra, hogy „tragikus az ágazat bérszínvonala”. Az LMP a helyzet javítására a gyógypedagógusok bérének jelentős, legalább 50 százalékos emelését sürgeti, továbbá javasolja a területen dolgozók pótlékának 5 százalékról 15 százalékra növelését és az ösztöndíjrendszer keretének megduplázását – mondta Ungár Péter.

Egyre több az influenzaszerű megbetegedés az országban, a figyelőszolgálat jelentése alapján végzett becslés szerint az országban január 13. és 19. között 12 370, az előző hetinél 29,9 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséből. Mint írták, a betegek 38,8 százaléka a 15-34 éves korosztályból, 27,4 százaléka a 35-59 évesek közül került ki. Az érintettek 23,9 százaléka gyerek, míg a betegek 9,9 százaléka  60 éven felüli. A laboratóriumi vizsgálatok az esetek döntő többségében az influenza A vírusát mutatták ki. A tájékoztatás szerint péntektől teljes körű látogatási tilalom lép életbe a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház valamennyi telephelyén, ezen kívül a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben, a kincsesbányai Platán Ápolási Intézetben, az alcsútdobozi Hársfalevél Ápolási Intézetben, és a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot mentő Misszió Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonában.

A mostani felvételi eljárásban 63 felsőoktatási intézmény 7206 szakot hirdetett meg, változás, hogy egy emelt szintű érettségi vizsga megléte a feltétele a bekerülésnek – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.A parlamenti államtitkár kiemelte: a felvi.hu oldalon minden információt megtalálnak azok a diákok, akik a felsőoktatásban szeretnék folytatni tanulmányaikat. Összesen 63 felsőoktatási intézmény 7206 szakot hirdetett meg, mindenkinek van miből választania a február 15-i jelentkezési határidőig – mondta. A felvételi eljárásban a tavalyi szabályokhoz képest egyetlen változás történt: alap és osztatlan képzésben legalább egy emelt szintű érettségi megléte a feltétel. Kivételt ez alól csak azok a képzések jelentenek, ahol a felvételi pontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga eredményéből számítják, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek sem szükséges újból érettségit tenniük – jelezte Schanda Tamás. Kitért arra is, hogy a többletpontok számítása során már az első, legalább 45 százalékos emelt szintű érettségiért is jár 50 pont, amennyiben abból számítják az érettségi pontszámot.

 

Külföld:

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter „jelentős bejelentésre” készül pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőségi ülésén, feltételezhető, hogy lemond a párt irányításáról – jelentette az olasz sajtó. A döntés a január 26-i tartományi választások eredményét és a kormány sorsát is befolyásolhatja. Az olasz lapok többsége biztosra veszi Luigi Di Maio távozását az M5S politikai vezetőjeként. A sajtó értesülései szerint megtartja ugyanakkor a külügyminiszteri széket. A párt vezetését az M5S egy másik vezetőségi tagja vagy több tagú testület veheti át. Az idén 34 éves Luigi Di Maio 2017 szeptemberében vette át az M5S vezetését a pártalapító Beppe Grillótól. Vezetésével az M5S a 2018 márciusi parlamenti választásokon a legnagyobb pártnak bizonyult 32,7 százalékkal, de a kormányzáshoz a Matteo Salvini vezette jobboldali Ligával kellett szövetkeznie. Az M5S jelölte a miniszterelnök Giuseppe Contét. Luigi Di Maio kormányfőhelyettes és munkaügyi-jóléti miniszter volt egyszerre, valamint az M5S politikai vezetője.

Barát Tamás

Oroszországban nem célszerű áttérni az elnöki rendszerről a kormányzás parlamenti formájára – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. „Jobb nem kísérleteznünk” – mondta, hozzátéve, hogy a parlamenti kormányzásban sokszor „működési zavarok” lépnek fel. Úgy vélekedett, hogy az elnöki kormányzati rendszerről a parlamentire való áttérés eleméletileg lehetséges, de nem célszerű. Indoklása szerint Oroszországban, mivel hatalmas területű, sokvallású és soknemzetiségű ország, „erős elnöki hatalomra” van szükség. Az elnök szerint – aki múlt héten a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyát is érintő alkotmánymódosítást kezdeményezett – a parlamenti kormányzás normális működéséhez az szükséges, hogy a politikai struktúra az országban régóta fejlődjön, mint Európában, ahol néhány politikai párt évszázados múltra tekinthet vissza.

 

Megsértették az alaptörvényt a román törvényhozók tavaly szeptemberben, amikor saját pártja ellenkezése dacára Teodor Melescanu volt külügyminisztert választották a szenátus élére – állapította meg az alkotmánybíróság. Melescanut akkor választottá házelnökké, amikor pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök kormányából és ellenzékbe vonult, Calin Popescu Tariceanu ALDE-elnök pedig lemondott a szenátus elnöki tisztségéről. Melescanut a Szociáldemokrata Párt (PSD) körül kialakult parlamenti többség választotta meg, de akkor még az ALDE tagja volt, és saját pártja nem őt támogatta. Melescanu azt mondta: megvárja a taláros testület indoklását mielőtt megválna tisztségétől.

 

Egyelőre nem indít vizsgálatot Izrael ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság. Decemberben nagy visszhangot váltott ki Fatou Bensoudának, a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének egyik bejelentése, miszerint arra kérte az szervezetet, hogy vizsgálja meg joghatóságát azokban az ügyekben, amik Izraelt érintik. Bensouda konkrétan „háborús bűnök” elkövetése miatt kezdeményezett volna vizsgálatot Izraellel szemben. Az ügy folytatásaként a Nemzetközi Büntetőbíróság döntést hozott az ügyben, miszerint elvetik az ügyésznő kérését, mivel azt túl hosszú formában, a megengedettnél nagyobb oldalszámban fogalmazta meg. A hágai szervezet közlése szerint Bensouda újra beadhatja kérvényét, amennyiben a formai követelményekhez igazítja azt. Egy új indítvány elbírálására a bíróknak 120 nap áll rendelkezésére.

 

Az Izraeli Védelmi Erők tüzet nyitottak három határsértő gázaira, akik robbanóeszközt dobtak a csapatokra. A hadsereg szerint a három férfi a Gázai övezet déli része felől hatolt be, és a Kisszufim kibbuc közelében lévő erdős területen gyalogolt. A hadsereg figyelemmel kísérte a mozgásukat. „A helyszínre kivezényelt harcosok lezárták a területet és elkezdték a gyanúsítottak keresését, akik robbanóeszközt vagy gránátot dobtak a katonákra. A katonák tüzet nyitottak a gyanúsítottakra, eltalálva őket. A közelben lévő közösségek nem voltak veszélyben,” nyilatkozta a hadsereg, majd később megerősítette, hogy mindhárom terrorista meghalt. Izraeli katona nem sérült meg az incidens során. A 13-as csatorna riportja szerint a terroristák 400 métert tettek meg izraeli területen.

 

Gazdaság:

 

Súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót Donald Trump amerikai elnök arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális adó bevezetésével. A CNBC amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában Trump elnök, aki a svájci Davosban tartózkodik az 50. Világgazdasági Fórum alkalmából, úgy fogalmazott, hogy „nagyon, nagyon nehéz tárgyalni” Európával, amely „évek óta kizsigereli” az Egyesült Államokat. Ha nem sikerül dűlőre jutni, „nagyon magas vámokat” vet ki az Egyesült Államok az Európából importált autókra és más egyéb termékekre – mondta az amerikai elnök, hozzátéve, hogy úgy gondolja, az Európai Unió végül belemegy egy megállapodás megkötésébe. Az Egyesült Államok és az Európai Unió egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei közé tartoznak. Tavalyelőtt, 2018-ban közel 1300 milliárd dollárt tett ki az áruk és szolgáltatások kereskedelmi forgalmának értéke. Az Egyesült Államok exportjának értéke 575 milliárd dollárra, importja pedig 684 milliárd dollárra rúgott, így a mérleg 109 milliárd dolláros többletet mutatott az unió javára.

 

Időjárás:

 

Csütörtökre az északi széllel beáramlott szárazabb levegőnek köszönhetően az ország túlnyomó részén napsütéses vagy változóan felhős, derengő napsütéses idő a valószínűbb. Északkeleten bizonytalanabb a rétegfelhőzet elvékonyodása. Ott továbbra is maradhatnak egész nap borongós, szürke, ködös, hideg területek. Legyengül, ismét déliesre fordul a légmozgás.

Éjjel, a Dunántúl északi térségében élénkebb délkeleti szél várható, másutt marad a gyenge légmozgás. Csillagfényes, párás és ködös, ködfelhős területek egyaránt előfordulnak. Utóbbi jellemzőbb lesz a keleti országrészben. Országszerte fagyos lesz a hajnal.

A jellemző hőmérséklet átlaga csütörtök délután +3 – +7, északkeleten +1, fok körül alakul.