„Soha nem felejtünk!” a Cipők a Duna-parton című holokauszt emlékműnél

Izrael nagykövete a Duna partján: „Soha nem felejtünk!”

Szerző: Kácsor Zsolt

Első nyilvános és hivatalos magyarországi szereplése gyanánt  a Cipők a Duna-parton című holokauszt emlékműnél tette ma tiszteletét Izrael állam új, Budapeste akkreditált nagykövete, Jákov Hadas-Handelsman. A rendezvényen részt vett több diplomáciai testület vezetője, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében Heisler András elnök, imát mondott Radnóti Zoltán főrabbi és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

A magyarországi zsidó felekezetek vezetőinek és a diplomáciai testületek képviselőinek körében fejezte ki tiszteletét Jákov Hadas-Handelsman nagykövet ma Budapesten a holokauszt magyarországi áldozatai előtt: a rövid megemlékezés keretében a diplomata gyertyát helyezett el a Cipők a Duna-parton című holokauszt emlékműnél.

Ez volt Jákov Hadas-Handelsman nagykövet első nyilvános és hivatalos szereplése azután, hogy január 3-án átadta megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. A diplomata pár nappal korábban nem hivatalos minőségben részt vett a Mazsihisz által a budai várban rendezett hanukai gyertyagyújtáson is.

Yacov Hadas-Handelsman at the Shoes-Photo-Mayer Andras.jpg(Fotók: Mayer András)

A mai rendezvény kapcsán a nagykövet azt a nyilatkozatot tette, hogy „a világszerte növekvő antiszemitizmus és antiszemita támadások miatt semmi sem fontosabb annál, minthogy megemlékezzünk ezekről az eseményekről”. Hozzátette: „ezzel a látogatással is szeretném tiszteletemet kifejezni az áldozatoknak és a túlélőknek, valamint bizonyítani, hogy soha nem felejtünk!”.

nagyk.jpgBalról jobbra: Heisler András elnök, Radnóti Zoltán főrabbi, Jákov Hadas-Handelsman nagykövet, Deutsch László főrabbi, Radvánszky Péter rabbi

Az emlékgyertyák meggyújtása után a zsidó közösségek rabbijai mondtak gyászimát: Radnóti Zoltán főrabbi, a Mazsihisz szervezetébe tartozó Bét Sálom zsinagóga vallási vezetője és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija mondott imát és kaddist.

A rendezvényen megjelent Pascale Andréani francia nagykövet, Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet-asszony, René van Hell holland nagykövet, Iain Lindsay angol nagykövet és Volkmar Wenzel német nagykövet.

forrás: mazsihisz /MTI/BPI