Szanyi Tibor, volt szocialista politikus, az Igen Mozgalom elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Minden együttműködés alapja a baloldaliság kérdése, ami most nincs meg az MSZP-ben

 

Szanyi Tibor, volt szocialista politikus, az Igen Mozgalom elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában indokolta meg, miért is lépett ki az MSZP-ből, de beszélt még a baloldaliság jövőjéről.

A politikus a mai napon jelentette be, hogy kilép pártjából, az MSZP-ből, egy levélben fogalmazta meg véleményét, melyben közölte elhatározását a távozásról. Ezt a levelet a barátainak küldte el, akik – véleménye szerint – már régóta tudnak a vívódásáról. Mint megjegyezte, korábba több MSZP-s vezetővel is beszélt, akik azt kérték, fontolja meg döntését, ehhez azt is hozzátette, korábban többször is megpróbálták kizárni, de ez egyszer sem sikerült.

Az általa alapított Igen Mozgalomról elmondta, semmiféleképpen nem kívánnak párttá alakulni, az persze egy másik kérdés, hogy a mozgalom tagjai egyenként, egyénenként szerepet vállalnak-e valamilyen politikai formáció megalakításában.

Arra a kérdésre, hogy más korábban a szocialistáktól távozott politikussal, mint például Botka Lászlóval együtt tudna-e működni, Szanyi Tibor úgy felelt, minden együttműködés alapja a baloldaliság kérdése. Arra a felvetésre, hogy ezek szerint az MSZP nem eléggé baloldali, a volt képviselő határozottan úgy felelt, hogy nem, ezt ráadásul többször is hangsúlyozta korábban. Hozzátette, tizenegy évvel ezelőtt tette közzé a Balra, magyar! című dolgozatát, az abban rögzítettek képezik az Igen Mozgalom alapját is.

Szanyi Tibor beszélt arról is, hogy akkor is ezt képviselte volna, ha az EP választás után őt jelöli akkori pártja képviselőnek, de azt is hozzátette, nem ezen múlott az egész. Sokkal inkább azon, hogy az elmúlt három választáson gyakorlatilag földbe döngölték az MSZP-t, ám ebből semmilyen következtetést sem akar levonni a pártvezetés, ez is eredményezte a politikus mostani döntését a kilépésről.

Arra a kérdésre, hogy miért nem várt az MSZP tisztújító kongresszusáig, ahol akár el is indulhatott volna, Szanyi Tibor kifejtette, a változások nem csak a pártelnökön múlnak, bár a lemondásról szóló levelében leírta, az egész pártot áthatja az elnöki kézből osztogatott pénzek szervező ereje, azaz az egyáltalán nem mondható el az MSZP-ről, hogy az egy valóban alulról szerveződő, klasszikus baloldali párt lenne. Ráadásul az is látszik, a vidéki szavazók nem szavaznak rájuk. Most van egy pártelit, amelynek legalább a kétharmada a pártelnök által osztogatott pénzek szerint szavaz – tette hozzá Szanyi Tibor.

Kifejtette, azt semmiféleképpen nem gondolja, hogy a DK és annak elnöke győzne és bekebelezné az MSZP-t, sokkal inkább az érezhető, hogy a világban kibontakozóban van egy baloldali reneszánsz, ám ez a baloldal a szociáldemokrata gondolkodásnál radikálisabb és zöldebb is.

Az általa vezetett közösséget úgy jellemezte a politikus, hogy ez szeretne a baloldaliság zászlóvivője lenni. Mint kifejtette, a baloldaliság kiterjedt jogokból és szélesen vett társadalmi szolgáltatásokból képzeli el a világot. Ám Magyarországon nincsenek jogok, nincsenek gyermekjogok, nincsenek női jogok, vagy például a nyugdíjakra sincsenek jogok, hiszen évről évre a pártok vitáznak a nyugdíjak megemelésén, ami sokkal inkább egy könyöradomány iránti kérlelésnek tűnik. Ezek most nem szerepelnek az Alaptörvényben sem. Példaként hozta fel, hogy a közvéleményt most az foglalkoztatja, hogy milyen szexuális és más visszaélések történtek a művészvilágban, de az kimarad, hogy általában mi történik a dolgozókkal, velük hogyan beszélnek a főnökeik, ahogy azzal sem, mi történik a raktárakban és más munkahelyeken. Sajnos az is igaz, hogy a dolgozói érdekvédelem, a szakszervezetek a munkavállalók kevesebb mint tíz százalékát képviselik. Az Igen Mozgalomban is elindult egy beszélgetés szakszervezet alakításáról, bár az is igaz, ezt jelenleg a magyar törvények nem igazán teszik lehetővé.

Arra a felvetésre, hogy mindeközben az MSZP vezetése sikerről beszél, hiszen az önkormányzati választásokon több településen is győzött az ellenzék, Szanyi Tibor elmondta, ez valóban igaz, de ez csak egy átmeneti felüdülést hozott, és azt is látni kell, a sikeresnek mondott önkormányzati választáson sem sikerült megtörni a Fidesz kétharmadát.