” Olyat, aki ismeri [Benjamin] Netanjahut. Tudomásom szerint még soha sem találkozott vele.”

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.12.19 reggelén

       A honvédelem, Magyarország függetlenségének és biztonságának szavatolása jövőre is a kormány legfontosabb feladata lesz – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium(HM) parlamenti államtitkára. Németh Szilárd hozzátette: mindez a törvényalkotási munkában, a jövő évi költségvetésben is látszik. Olyan jogszabályokat alkottak, amelyek lehetővé teszik, hogy a Magyar Honvédség a térség legerősebb és legütőképesebb haderejévé váljon – tette hozzá. A jövő évi honvédelmi költségvetés 103 milliárd forinttal lesz magasabb, mint az idei. Az összesen 616 milliárd forintból 216 milliárdot, mintegy 30 százalékot fejlesztésekre kell fordítani – közölte az államtitkár, megjegyezve: a NATO 20 százalékos fejlesztési arányt ír elő. Németh Szilárd kitért arra is, hogy a honvédelmi jogszabályokat, a költségvetést, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot az ellenzék soha nem támogatta. A magyarok a haza fegyveres védelmében sem számíthatnak az ellenzékre – hangsúlyozta.

A balkáni útvonalon a migrációs válság kezdete óta nem volt tapasztalható a mostanihoz fogható aktivitás decemberben – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hozzátette: egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határon, az elmúlt hétvégén csaknem 400 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a katonák és a rendőrök  Pár hónapja még Szerbia-Bosznia és Albánia-Montenegró-Bosznia-Hercegovina-Horvátország volt az illegális bevándorlók két fő útvonala, de a horvát határnál kiépített egyre komolyabb technikai felszereltségtől tartva Magyarország felé vették az irányt a bevándorlók. Elmondta: egyre nagyobb az aktivitás a görög szigeteken és a török-görög zöld határon is. További változás, hogy az érkezők között növekedett a szíriaiak aránya, amely valószínűleg azzal magyarázható, hogy sok Törökországban tartózkodó szíriai útnak indult a visszatelepítési elgondolások miatt.

Az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozóknak is érdemes még kérni az influenza elleni védőoltást – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a Dél-pesti Centrumkórházban tartott tájékoztatón elmondta: megbetegedések már vannak, járvány még nincs az országban. Hozzátette: az egészségügyi intézményekben és a szociális ágazatban dolgozóknak is érdemes oltatniuk magukat, hiszen így nemcsak magukat, hanem a betegeket is megvédhetik a fertőzés ellen. Szlávik János infektológus főorvos elmondta: évente több százezer ember hal meg az influenza következtében, az influenzával kórházba kerülők 4-5 százaléka meghal az influenza vagy az influenza szövődményei következtében, de daganatos, krónikus betegeknél ez a halálozási arány 10-15 százalék is lehet.

Az Országgyűlés december 11-én fogadta el a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt. Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki az új rendelkezések társadalmi hatásáról – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján. Néhányan azt vizionálták, hogy 700 000 ember „eshet ki” az egészségügyi ellátó rendszerből. Az új szabályozás alapján – úgy, mint eddig – teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló” – írta az államfő. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. Ezen a most elfogadott törvény nem változtatott. A törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is – úgy, mint eddig – mindenki jogosult marad.  Az elmúlt időben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik – közülük nem kevesen szándékosan – nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot. De az egészségügyi szolgáltatást igénybe vették. Ez igazságtalan és méltatlan a járulékot becsületesen fizető honfitársainkkal szemben – fogalmazott. Ezért az új törvény úgy rendelkezik, hogy azok a személyek – és csak azok -, akik a jövőben szándékosan nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot, az egészségügyi szolgáltatást csak akkor vehetik igénybe, ha tartozásukat rendezték. Ugyanakkor a sürgősségi ellátásra a tartozásukat még ki nem fizető polgárok is jogosultak.

 

Külföld:

Ambícióra, bizalomra és gyakorlatiasságra van szükség az Európai Unió (EU) céljai eléréséhez, valamint megfelelő „békemegállapodást” kell kötnie a természettel, ha meg akarja nyerni a klímaváltoztás elleni küzdelmet – jelentette ki az Európai Tanács elnöke Strasbourgban. Charles Michel a múlt heti uniós csúcstalálkozó eredményeit összegző vitán az Európai Tanács prioritásai között a klímaváltozás kérdését érintve kijelentette, az Európai Bizottság múlt héten bemutatott európai zöld megállapodás nevű munkadokumentumában foglaltakat lehetőségeihez mérten minden tagállamnak végre kell hajtania annak érdekében, hogy a kontinens 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon. Véleménye szerint az EU e célkitűzésének elérése érdekében jó irányba halad, ugyanakkor a gazdasági átmenetnek szociális szempontból szolidárisnak kell lennie, amely tükrözi azt, hogy a tagállamok nem ugyanarról a pontról indulnak. Az unió 2021 utáni, hétéves költségvetésével összefüggésben azt mondta, a költségvetés tárgyalása során meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a nemzeti befizetések, valamint az európai szakpolitikát között is. Ezek között kiemelte közös agrárpolitika (KAP) és kohéziós források kérdését, valamint az olyan újonnan jelentkező kihívásokat, mint a migráció, a klímaváltozás, az innováció.

 

Number 10 Downing Street is the headquarters and London residence of the Prime Minister of the United Kingdom.

Jeremy Corbyn vezetése alatt a brit Munkáspártban a szélsőbaloldal vette át az irányítást „szektás beütésekkel”, és ez teljesen képtelenné tette a pártot arra, hogy hiteles politikai erőként kormányra kerülhessen – mondta Tony Blair egykori brit miniszterelnök, a legnagyobb brit ellenzéki erő volt vezetője. Blair, aki a Munkáspárt élén három parlamenti választást nyert egymás után, a múlt csütörtöki választáson elszenvedett súlyos munkáspárti vereség okait boncolgatta az általa vezetett, Institute for Global Change nevű politikai elemzőműhely rendezvényén. Kijelentette: a Munkáspárt dönthet úgy, hogy az új vezető alatt is tartja magát Corbyn programjához és álláspontjaihoz, ebben az esetben azonban a pártnak „befellegzett”. Tony Blair szerint a másik lehetőség annak felismerése, hogy a Munkáspártot „vissza kell szerezni a szélsőbaltól”, radikális változtatásokat kell végrehajtani és el kell kezdeni a visszatérést. Hozzátette: a Labour választási programja „százoldalas kívánságlista volt”, márpedig „ingyen bármelyik bolond bármit megígérhet”.

Az új amerikai szankciók nem fogják megakadályozni az Északi Áramlat 2 földgázvezeték megépítését  – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Abból indulunk ki, hogy ez a projekt be lesz fejezve” – mondta Peszkov. Az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazta, és már csak az elnök aláírására vár a katonai költségvetés tervezete, amely szankcionálja az Oroszországból Németországba a Balti-tengeren át vezető csővezeték építésében részt vevő cégeket és azok csúcsvezetőit. Az orosz elnöki szóvivő az amerikai lépést a nemzetközi jog megsértésének és a rosszhiszemű konkurencia megnyilvánulásának minősítette, amelynek következtében szerinte az Egyesült Államok drágább és versenyképtelen gáz vásárlására akarja rákényszeríteni az európaiakat. Mint mondta, az ilyen fellépés Moszkva mellett Berlinnek és Párizsnak sem tetszik.

Ausztráliában megdőlt a napi melegrekord az ausztrál meteorológiai intézet első becslése alapján, és legalább egy napig még hasonló hőség lesz a kontinensnyi országban. A napi átlagos maximum-hőmérséklet 40,9 Celsius-fok volt szerte az országban kedden, de a szárazföld belsejében 45 foknál is többet mértek a nap legmelegebb időszakában. Az előző rekord 40,3 fok volt 2013 januárjának egyik napján. Szerdán várhatóan még nagyobb lesz a hőség Ausztrália középső és déli részén, de azután valószínűleg enyhülés jön – közölte a szolgálat. Kedden a legmelegebb hely a dél-ausztráliai Ceduna volt, ahol 46,5 fok volt a maximum. A következő napokban a legforróbb hely valószínűleg a dél-ausztráliai Oodnadatta lesz, várható 47 fokos napi hőmérséklet-maximumával, illetve a délnyugati Oak Valley, 49 fokkal. Oodnadatta tartja az ország abszolút hőmérsékleti rekordját 50,7 fokkal.

Amir Ohana megbízott igazságügyi miniszter Orly Ben-Ari Ginsberg központi kerületi ügyészt nevezte ki az Államügyészi Hivatal megbízott vezetőjének, annak ellenére, hogy Avichai Mendelblit főügyész Shlomo Lemberger bűnügyi államügyész-helyettest akarta a posztra. Mandelblit az Ohanának küldött levelében azt írta, hogy a kinevezés annyira problematikus, hogy jóváhagyása „jogi akadályt képez”, azaz a bíróság elkaszálhatja. Utalva arra a tényre, hogy Ohana a Knesszet bizalmával nem rendelkező ügyvivő kormány megbízott igazságügyi minisztereként a törvény szerint nem hozhat olyan messzemenő döntéseket, mint ez a kinevezés. Mandelblit szerint a kinevezés rendkívül ésszerűtlen, és az átmeneti kormány számára törvényesen megengedhetőnek tartottól, nagyon kívül esik. Ohana a főügyész ellenkezésére a katonai rádiónak adott interjújában reagált, mondván:  Nem egy idegen embert hoztam a rendszerbe, és nem is olyat, aki ismeri [Benjamin] Netanjahut. Tudomásom szerint még soha sem találkozott vele.”

 

Gazdaság:

A Szallas.hu adatai szerint 30 százalékkal nő az általuk közvetített forgalom karácsonykor és 24 százalékkal nő a foglalások száma tavalyhoz képest Magyarországon. Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója a szállásfoglaló oldal szerdai közleményében kiemeli: 2016-ról 2017-re 120 százalékkal, míg 2017-ről 2018-ra 85 százalékkal nőtt a december 22-26. közötti időszakra közvetített forgalom Magyarországon. Romániában is egyre többen választják a szállásadók nyújtotta kényelmet az ünnepekre, 2017-ről 2018-ra két és félszeresére nőtt a foglalások száma, most újabb 22 százalékkal gyarapodik – közölte a cégcsoport román tagja, a Travelminit International SRL eredményeire hivatkozva. A közlemény szerint belföldön annak ellenére nő a foglalások száma, hogy az ünnepkor a szállásadók gyakran másfélszeres vagy akár két és félszeres árral dolgoznak.

 

Időjárás:

Csütörtökön összefüggőbb, vastagabb lesz a felhőzet felettünk, csak kis körzetekben vékonyodhat átmenetileg a felhőtakaró. Szűrt, derengő napsütés néhol előfordulhat. Eső sem várható. Gyenge keleties, a Dunántúlon időnként kissé élénk délkeleti szél mellett, pár fokot mérséklődik az enyheség. Éjszaka is marad a jellemzően erősen felhős, eseménytelen időjárás.

A jellemző hőmérséklet átlaga csütörtök reggel +4 – +8, csütörtök délután délnyugaton +12, északon +8, fok körül alakul.