Előválasztást tartanak a kormányzó Likud pártban december 26-án.

A HetiTV és a BreuerPress hírei 2019.12.12. reggelén

A parlament 115 igen, 53 nem és 3 tartózkodó szavazattal jóvá hagyta a kormány kulturális törvénycsomagját, amely állami, önkormányzati és közös fenntartású színházak létrejöttét teszi lehetővé. A hétfőn benyújtott, kivételes eljárásban tárgyalt jogszabály – a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról – meghatározza az egyes kulturális ágazatokban a kultúrstratégiai intézmények körét, és rögzíti, hogy a működésükhöz szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja. Létrejön a Nemzeti Kulturális Tanács, amely szakmai alapot ad a kulturális ágazat stratégiai irányításához. A törvény kimondja, hogy a kulturális intézmény működtetéséért a fenntartó a felelős. Az állam által fenntartott színházak működtetéséhez szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja, az önkormányzati fenntartásúak kiadásait az önkormányzat a saját költségvetéséből állja. Az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő. A kormány pozitív döntése esetén – a határozat közzétételétől számított 30 napon belül – a miniszter és az önkormányzat megállapodást köt a színház közös működtetéséről.

Az álláskeresők ingyenes BKV-használatáról és személyi kérdésekről is döntöttek a képviselők a Fővárosi Közgyűlésben. Az ülés közben az is kiderült, hogy Karácsony Gergely főpolgármester Pokorni Zoltánt, a XII. kerület fideszes polgármesterét is delegálja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsába a Városháza képviseletében. Létrehozták a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsot is. A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén az első napirendi pont személyi kérdésekről szólt: gazdasági társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjairól határoztak a képviselők. Visszahívták például a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. és a Budapesti Nagybani Piac Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait, és a helyükre új tagokat választottak. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjének, Bán Teodórának a szerződése december 31-én lejár, az előterjesztés alapján február 29-ig meghosszabbították a megbízatását. Karácsony Gergely az ülésen azt mondta, nagyra tartja Bán Teodóra munkáját. A képviselők egyhangúlag döntöttek a regisztrált álláskeresők ingyenes BKV-használatáról is.  A közgyűlés közben Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere egy rögtönzött sajtótájékoztatón közölte, hogy Karácsony Gergely felkérésére ő is képviseli a fővárost a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, és már a csütörtöki ülésen is részt vesz. Pokorni Zoltán elmondta, az FKT következő ülésén hat napirendi pontról tárgyalnak, a kormány kezdeményezésére pedig a budai egészségügyi fejlesztések kérdése is terítékre kerül.

A kormány minden döntésénél figyelembe veszi a családok érdekeit – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin a Nézőpont Intézet népesedéspolitikai konferenciáján elmondta: a kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen Magyarországon. Ehhez az is kell, hogy a 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak segíteni tudjanak. Ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Az emberi élet nem üzlet – hangsúlyozta az államtitkár. A kormány nem szeretné, hogy bárki az anyagi támogatás reményében vállaljon gyermeket, azt viszont szeretné, hogy ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak – tette hozzá. Novák Katalin elmondta: Magyarország népessége 1981 óta fogy. A szülőképes nők száma is folyamatosan csökken, 2001-től 2016-ig 10 százalékkal, azaz 270 ezerrel. A demográfiai kihívás nem hungarikum, a nyugati világban ez általános probléma. Egyetlen európai országban sem születik a népesség fenntartásához elegendő, azaz családonként két gyermek – hívta fel a figyelmet.

 

Jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Győrkös Istvánt hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla. A vád szerint 2016. október 26-án Győrkös István bőnyi családi házában, engedély nélkül tartott gépkarabélyával tüzet nyitott a házkutatásra érkező rendőrökre és halálosan megsebesített egy őrnagyot. Döntésével a táblabíróság csak csekély részben – a bűnjelek kezelése ügyében – változtatta meg az első fokon eljáró Szombathelyi Törvényszék ítéletét.

 

Külföld:

Az Európai Bizottság 100 milliárd euró értékű beruházást kíván mozgósítani, hogy segítse az unió gazdaságainak környezetbarátabbá válását az éghajlatváltozás elleni fellépésének jegyében – mondta Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke Brüsszelben. Von der Leyen a bizottság Zöld Megállapodás (Green Deal) nevű klímacsomagjának európai parlamenti ismertetése előtt, ahol azt mondta: elengedhetetlen, hogy az unió minél előbb elkötelezze magát a 2050-ig elérni kívánt klímasemlegesség célkitűzése mellett. A terv véglegesítése zajlik, amelyhez az Európai Parlament hozzájárulására és a tagállamok jóváhagyására is szükség van, de a terv csütörtöki bemutatása „egy utazás kezdete” – mondta. Az Európai Bizottság az Európai Parlament csütörtöki rendkívüli plenáris ülésén mutatja be intézkedéscsomagjának menetrendjét, amely útmutatást kíván adni ahhoz, miképp érhető el, hogy az Európai Unió 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon.

Az olasz kormány Európa-pártiságát hangsúlyozta Giuseppe Conte miniszterelnök parlamenti felszólalásában, amelyet az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozása előtt tartott. A kormányfő szerint a Matteo Salvini vezette jobboldali ellenzék ezzel szemben ki akarja vezetni Olaszországot az eurózónából. Giuseppe Conte elítélte azokat a politikai erőket, amelyek „kétséget és félelmet keltenek az olaszokban az euróövezetből való kilépésben reménykedve”. A kormányfő kitért a Salvini vezette jobboldal által vitatott Európai Stabilitási Mechanizmus reformjára (ESM) is. Conte kijelentette, hogy az ESM módosítása nem veszélyezteti Olaszországot, amelynek államadóssága „teljes mértékben fenntartható”. Az ESM reformjáról Giuseppe Conte december 2-án parlamenti magyarázkodásra kényszerült, miután Matteo Salvini a parlament megkerülésével és „árulással” vádolta, és az M5S is fenntartásait fejezte ki.

Antiszemita indíték vezethetett vérontáshoz Jersey Cityben. A New-Yorkkal szomszédos város polgármestere szerint — a korábbi találgatásokkal ellentétben — a bűnözők szándékosan választották a kóser boltot a vérengzéshez.  A lövöldözés a város temetőjében kezdődött, ahol a rendőrök gyanúsnak találtak két férfit, és igazoltatták őket. A férfiak fegyvert rántottak, az egyik rendőrt agyonlőtték, a másikat megsebesítették, majd elmenekültek, és a város kóser üzletében barikádozták el magukat. A boltban több mint egyórás tűzharc kezdődött, amelynek végeztével a rendőrök öt holttestet találtak a boltban — köztük volt a két feltételezett temetői rendőrgyilkos is. A város polgármestere elmondta, hogy a térfigyelő kamerák azt mutatják, hogy a két fegyveres szándékosan menekült éppen abba a kóser boltba, ahol a rendőrök végül végeztek velük. Az egyik elkövető korábban antiszemita, és rendőrellenes posztokat tett közzé, és a nyomozók azt gyanítják, hogy a támadást ezek az indulatok motiválták. Két zsidó áldozatot azonosítottak, egyikük a 24 éves Moshe Hersh Deutsch, a másik az üzlet tulajdonosa, a 33 esztendős Leah Mindel Ferencz, három gyermek édesanyja, mindketten a szatmári haszid közösség tagjai. Szintén azonosították az egyik rendőr áldozatot, Joe Seals-t aki 5 gyermek édesapja. A kis kóser bolt a környék 100 családot számláló szatmári haszid közösségét szolgálja ki, akik az egyre gyakoribb antiszemita incidensek elől költöztek néhány éve Jersey City-be Brooklyn Williamsburg negyedéből.

Előválasztást tartanak a kormányzó Likud pártban december 26-án. Ezzel mindössze 15 napot kapott párton belüli kampányára az előválasztásokat az utóbbi hetekben kikövetelő Gideon Szaár, aki a pártot tizennégy éve vezető Benjámin Netanjahut próbálja legyőzni. A párt tisztújítását lemondták, a jelenlegi politikusgárdával, képviselő-jelölti listával vágnak bele az újabb választási kampányba. A szoros határidőt az is magyarázza, hogy a Likud belső megmérettetése győztesének hosszabb ideje legyen a kampányra a kneszet szerdai szavazásain március 2-ra kitűzni tervezett újabb általános választások előtt. Az előválasztás időpontjáról már megállapodott Netanjahu és Szaár, valamint a párt centrum nevű testületét vezető Chaim Katz, de a végleges döntést csak csütörtökön fogja megszavazni a párt központi bizottsága. „Pozitív, tiszta és tárgyszerű kampányt folytatok, és bemutatom Izrael jövőjének alapkérdéseit” – mondta nyilatkozatában Gideon Szaár. „Az országnak áttörésre van szüksége, amely véget vet a jelenlegi politikai válságnak, lehetővé teszi egy erős kormány megalakulását, és egyesíti Izrael népét” – tette hozzá.

 

Gazdaság:

 

Egyszerűsíti az adórendszert, csökkenti a közterheket és segít az adóelkerülők kiszűrésében a szerdán délelőtt elfogadott új társadalombiztosítási törvény, amely 2020. július 1-jén lép életbe – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára.    Az államtitkár „három az egyben” törvénynek nevezte a frissen elfogadott jogszabályt, mert, mint mondta, a kormány mindhárom adópolitikai célját teljesíti. Az adóegyszerűsítésről szólva jelezte, hogy a pénzügyi tárca húsz adónemtől szeretne megválni a ciklus végéig, tehát 2022-ig harmadával csökkentenék az adók számát. Jövő július 1-jétől már kilenc adófajtával kevesebbet kell fizetnie az adózóknak, mint 2018-ban. Kiemelte, hogy az új törvény adócsökkentései a vállalkozókat, a családokat és a nyugdíjasokat is kedvezően érintik. Izer Norbert hangsúlyozta azt is, hogy a járuléktörvény segít az egészségügy potyautasainak kiszűrésében; a rendszer automatikusan kiszűri azokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és ezzel a költségvetést, valamint a közterheket tisztességesen megfizetőket is károsítják.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön borongós időre készülhetünk, és országszerte lehet kisebb eső, északon és nyugaton havas eső, mérsékelt hóesés is előfordul. Jelentős mennyiségű csapadék azonban sehol nem hullik. A déli országrészben inkább csak szemerkélés, szitálás fordul elő. Gyenge lesz a légmozgás. Az éjszaka folyamán is számítani kell csapadékra, nagyrészt esőre, nyugaton kisebb havas esőre, hóra.

A jellemző hőmérséklet átlaga  csütörtök reggel északnyugaton -4, délkeleten +3,  csütörtök délután a Dunántúlon 0 – +3, délkeleten +8,  fok körül alakul.