Bírósági Hivatal (OBH) új elnökét és a (NMHH) Médiatanácsa tagjait is ma megválaszthatják.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.12.09. reggelén 

Az Országgyűlés háromnapos üléssel zárja ez évi munkáját. A képviselők kedden és szerdán összesen több mint harminc javaslat elfogadásáról dönthetnek, emellett megválaszthatják az Országos Bírósági Hivatal (OBH) új elnökét és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa tagjait is. A házelnök – parlamenti honlapon elérhető – napirendi javaslata alapján az ülés a szokásosnál korábban, hétfőn 10 órakor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal. Szintén eltér a megszokottól, hogy az első napon kizárólag szavazásra váró előterjesztések módosító javaslatairól tárgyalnak. Kedden ugyancsak napirend előtti felszólalásokkal indul az ülésnap, majd tizenkilenc indítványról tartanak szavazást. Ekkor várható döntés az Alaptörvény nyolcadik módosításáról, amellyel a közigazgatási bíróságok felállításának lehetőségét szüntethetik meg ellenzéki kezdeményezésre. Emellett bevezethetik a nagyszülői gyermekgondozási díjat, valamint módosíthatják az országgyűlési törvényt és a házszabályt, továbbá jogszabályokat változtathatnak a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében is. A képviselők megválaszthatják az NMHH Médiatanácsa négy új tagját, akik kilenc évig tölthetik be tisztségüket. Ezt követően titkos szavazással határoznak arról, hogy a – köztársasági elnök javaslata alapján – Senyei György Barna bíró kerüljön-e az OBH élére. A testület új elnökének megválasztásához a képviselők kétharmadának támogatása szükséges.  Szerdán további tizenkét előterjesztésről határoznak, köztük a társadalombiztosítási ellátás feltételeinek módosításáról, a tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatók visszaszorításáról, védelmi és biztonsági célú beszerzésekről, a temesvári népfelkelésről szóló megemlékezésről, valamint 2020 Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánításáról. Az Országgyűlés idei utolsó napirendi pontjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tárgyal.

Az Országgyűlés házszabályának tervezett módosításával nem veszik el szankcióként a képviselők szavazati jogát, így a választópolgárok továbbra is képviselve lesznek – hangsúlyozta a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel hozzátette, hogy a képviselőknek minden felszólalási joga is változatlan marad. Csupán arról szól a módosítás, hogy akik sorozatosan megszegik a szabályokat, akadályozzák a parlament munkáját, azok egy ideig el lesznek tiltva, de más módon szavazhatnak, és pénzbírsággal sújthatók – tette hozzá. Azt mondta: az ellenzéki képviselők példa nélküli viselkedése készteti arra az Országgyűlést, hogy szankciórendszert alakítsanak ki a parlament munkáját akadályozókkal szemben. Az elemző elképzelhetetlennek nevezte, hogy akár az Egyesült Államokban, akár Nyugat-Európában hasonló módon viselkedjenek a politikusok.

 

Súlyosan kirekesztőnek és uszítónak nevezi a Magyar Ateista Társaság Kövér László házelnök utóbbi időben tett kijelentéseinek egy részét, ezért őt közösség elleni uszítás bűncselekménye miatt feljelentette, olvasható a társaság közleményében.  Kövér nyilatkozatai és monológjai közül azokra utalnak, amelyekkel a vallásos emberek és a nem vallásosak közötti különbséget hangsúlyozta, illetve amelyekben a nem vallásosakat a hazaárulókkal említ közösen. Kövér László azt mondta: Az előttünk álló küzdelmeket a magyarság csak akkor tudja megnyerni, ha a demokrácia eszközrendszerével meg tudunk őrizni egy olyan cselekvőképes politikai többséget, az igazságosság erejével fenn tudunk tartani egy olyan társadalmi többséget, és „a szellem erejével biztosítani tudunk egy olyan erkölcsi többséget, amely az istentelenekkel, a hazaárulókkal és a nemzettagadókkal szemben meg tudja védeni önmagát, nemzetét és hazáját.”

 

A Katona József Színház teljes társulata kiáll az igazgató Máté Gábor mellett. A közleményben a teátrum a kormánypárti támadásokra utalva azt hangsúlyozta: Gothár Péter ügyében a vezetőség a társulat egyöntetű támogatásával, a hivatalos eljárásrendnek megfelelően járt el és ezt a független szakértők bevonásával lefolytatott vizsgálat is igazolta. A színház a kormányzat kultúrfinanszírozást érintő tervei ellen és a színházak függetlensége megőrzése érdekében hétfő estére tüntetést szervez a színházvédő tüntetésen a Madách téren.  Eredetileg a Városháza elé hirdették meg a tiltakozást, de a résztvevők feltételezett nagy száma miatt vasárnap módosították a helyszínt a Madách térre. A tüntetés hétfőn 18:00-kor kezdődik.

 

Külföld:

Készülődik a lázadás az Európai Unió irreálisnak mondott klímavédelmi célkitűzései ellen. Csehország és Lengyelország is értésre adta, ellenzi hogy 2050-re akar az EU nettó zéró széndioxid-kibocsájtóvá válni. Vétóval fenyegetőzik a cseh miniszterelnök. Szerinte tarthatatlan a cél, hogy az Európai Unió, illetve Európa 2050-re legyen az első kontinens, amely karbonsemlegessé válik, azaz nettó szén-dioxid-kibocsájtása nulla lesz. Andrej Babis levelet írt az Európai Bizottság új elnökének, Ursula von der Leyennek és ebben felvetette: még meggondolhatja magát, ha országa több fejlesztési segélyt kap és Brüsszel kedvezőbbé teszi az atomenergiába való befektetéseket. Jelenleg a magánbefektetők óvakodnak a nukleáris energia-projektektől, mert egyre jobban emelkednek a költségek és a megújuló források csábítóbb lehetőségekkel szolgálnak. Az új atomerőművek építése állami támogatást igényel és ehhez az EU befolyásos versenyügyi biztosságának előzetes jóváhagyása is kell – jegyzi meg az Euraktív portál. Andrej Babis is erről írt Leyennek. A csehekhez hasonlóan a jelentős mértékben kőszénre támaszkodó Lengyelország számára is fontos az atomerőművek építésének támogatása. Az októberi uniós csúcson a lengyelek jelentősen magasabb támogatást kértek a következő uniós költségvetésből a 2050-es klímasemlegesség támogatásáért cserébe.

 

A konzervatív párti brit kormány által tervezett új szabályozással garantálható a bevándorlás csökkenése – mondta a brit miniszterelnök. Boris Johnson a Sky News brit hírtelevízió politikai magazinműsorának nyilatkozva megerősítette, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad a jövő csütörtöki parlamenti választás után, ausztrál típusú, képességek és képesítések felmérésére alkalmas pontozásos bevándorlási rendszert léptet életbe. Johnson szerint „a kivételes tehetségű emberek az első hegedűsöktől az atomfizikusokon át a prímabalerinákig” jöhetnek, csakúgy, mint „a start-up világ királyai és királynői”. Az új rendszer alapján a szakképzett munkavállalók is elhelyezkedhetnek majd például a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatnál (NHS) – tette hozzá. Kijelentette: ő nem ellensége a bevándorlásnak, de az 580 milliós Európai Unióból nagy számban érkezők jelenleg hazájuk részének tekintik Nagy-Britanniát, és ez ellenőrizhetetlenné vált.

Hat személyt vettek őrizetbe Szlovákiában a hét emberéletet követelő tragikus eperjesi (Presov) gázrobbanással kapcsolatban – közölte a szlovák rendőrség. A szombaton őrizetbe vett személyeket, egy építkezési cég vezetőit és alkalmazottait, a rendőrség azzal vádolja, hogy felelősek azokért a munkálatokért, amelyek valószínűleg összefüggenek a tragédiával. A hatóságok általános veszélyeztetés ügyében indítottak ellenük eljárást. Az építkezési cég alkalmazottai földmunkákat végeztek a toronyház előtt. Néhány szemtanú szerint a pénteken történt robbanás előtt gázszagot lehetett érezni a levegőben. A tűzoltók szombaton átvizsgálták az egész 12 emeletes épületet, amelynek felső hat emeletét és a lépcsőházát a nagy erejű gázrobbanás és az azt követő több órás tűz teljesen tönkretett. Az áldozatok végső száma a hatóságok szerint valószínűleg nyolc lesz, hét holttestet már sikerült megtalálni, míg egy személy holléte továbbra is ismeretlen.

 

Irán jövőre igyekszik csökkenteni az ország függését az olajból származó bevételektől, hogy ezzel is enyhítse az amerikai szankciók következményeit – jelentette be Haszan Róháni iráni elnök az ország parlamentjében, ahol bemutatta a jövő évi költségvetési tervezetet. „Ez a költségvetés azt üzeni a világnak, hogy a szankciók ellenére is irányítás alatt tartjuk az országot” – jelentette ki Róháni. Az elnök bejelentette továbbá, hogy kormánya és Moszkva közt a befejező szakaszba jutottak a tárgyalások egy Iránnak folyósítandó, 5 milliárd dolláros orosz kölcsönről is, valamint 15 százalékos fizetésemelést ígért az állami szektor dolgozói számára. Beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Izrael nem tudta a szankciókkal meggyengíteni Iránt. A síita állam kormányának fiskális éve 2020. március 20-án, a perzsa újévkor kezdődik.

Izraeli vadászgépek és harci helikopterek légicsapásokat hajtottak végre a Hamász terrorszervezet katonai pozíciói ellen a Gázai övezetben, reagálva a korábban Izraelre kilőtt rakétákra. Az Izraeli Védelmi Erők nyilatkozata szerint a légierő számos célpontot megsemmisített, köztük raktárakat, irodákat és megfigyelőállomásokat egy katonai tábor területén, illetve a Hamász haditengerészeti kommandójának egyik bázisát. A gázai média két sérültről számolt be. Szombaton helyi idő szerint röviddel este 9 előtt három Gázából kilőtt rakéta aktiválta a szirénákat a Gázai övezettel határos izraeli közösségekben és Szderot városában. A Vaskupola elfogta mindhárom lövedéket. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint három személy könnyű sérüléseket szenvedett, miközben az óvóhely felé sietett. Másik két személy pedig sokkot kapott.

 

Gazdaság:

 

Magyarország felzárkózásához a magyar gazdaság növekedésének a következő években is legalább két százalékponttal meg kell haladnia az uniós átlagot – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi küldöttgyűlésén. Recesszióról ugyan nem beszélhetünk, de lassul a világgazdaság növekedési üteme, ahhoz, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekedési pályán maradjon, hogy megőrizzük a GDP bővülésének ütemét, újabb gazdaságvédelmi lépésekre azért van szükség – mutatott rá Varga Mihály. Kiemelte: a magyar gazdaság évek óta jól teljesít, a jövőben a gazdaság igényeihez igazított beruházás-ösztönző lépéseket kell megvalósítani, ebben a minőségi fejlesztéseket, így például a digitalizáció további térnyerését támogató intézkedéseket kell bevezetni a fegyelmezett államháztartási politika fenntartása mellett.

 

Időjárás:

 

Hétfőn délelőtt a köd ritkul, eloszlik, de vastagodó felhőtakaró húzódik fölénk. Borongós időre van kilátás. A Dunántúlon sokfelé kell számítani esőre, délnyugaton, nyugaton jelentősebb eső is lehet. Ugyanakkor az ország középső és keleti tájain csak időszakos, jelentéktelen eső valószínű estig. Északon még mindig maradhatnak tartósan ködös tájak. Folytatódik az enyhülés, és többnyire gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. Éjszaka a keleti, délkeleti országrészre tevődik át az eső, a Dunántúlon megszűnik a csapadék.

A jellemző hőmérséklet átlaga  hétfő reggel délen +8, északkeleten +1, hétfő délután  északon +4, délen +10 – +12, fok körül alakul.