Szalay-Bobrovniczky Vince: Szolgáltatói tevékenységet folytatni a civil szervezetek felé

Szolgáltatói tevékenységet folytatni a civil szervezetek felé

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a civil szervezetekről beszélt, de szó volt még a Salgótarján utcai zsidó temetőről is.

 

A politikus elmondta, ma Magyarországon több mint hatvanezer civil szervezet van bejegyezve, ennek valamivel kevesebb mint a fele tekinthető aktívnak, az inaktívak közül vannak, amelyek csupán egy rövid időre függesztik fel a tevékenységüket, mert mint megjegyezte, a civil szférában is szükség van kreativitásra.

A civil szervezetek sokrétűek, vannak köztük országos lefedettséggel bírók, példaként hozta fel a helyettes államtitkár a nagycsaládosok szervezetét, amelynek nagyon sok önkéntes van. Ennek kapcsán azt tette hozzá, ma közel négyszázezer ember van, aki önkéntesként, azaz ingyen dolgozik valamelyik egyesületnél, alapítványnál.  Vannak a nagyokon kívül kisebb civil szervezetek, amelyek közül például a vidékiek eszközhiánnyal kénytelenek szembesülni, így a magyar támogatási rendszer pont az ő érdekükben úgynevezett feles rendszer, azaz van szakmai és működési jellegű pályázat is számukra – mondta el Szalay-Bobrovniczky Vince.

Erre azért is van szükség, mert manapság nem igazán erős a magánmecenatúra, ami például a II. világháború előtt még megvolt, különös tekintettel a különböző egyházi civil szervezetekre. Ennek kapcsán azt emelte ki a politikus, hogy a történelmi egyházak, a körülöttük mozgó civil szervezetek közül nem igazán pályáznak a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA), de persze volt erre is már példa, a felekezetek közül pedig a zsidó szervezetek azok, amelyek a legkevésbé pályáznak az államhoz. De az is igaz, hogy azért érkeznek ilyen megkeresések, ami többek között annak is köszönhető, hogy a helyettes államtitkár másik munkája éppen a hazai zsidó szervezetekkel való kapcsolattartás.

A civil szervezetekkel kapcsolatban a kormány célja, bizonyos forrásokkal ellátni őket, részükre egyfajta szolgáltatói tevékenységet biztosítani.

Vannak nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező nagyobb civil szervezetek, ám ők azok, amelyek kevésbé jelentkeznek az állami alapoknál, már azért is, mert az ő támogatásuk nagyobb, mint amit a NEA tud biztosítani. de vannak azért olyanok is, mint a nemzetközi kapcsolatokkal bíró Rákóczi Szövetség, amelyek külön költségvetési soron szerepelnek, azaz nem az NEA-n keresztül kapnak állami forrásokat. A NEA célja a kisebb és közepes szervezetek támogatása, a lehetőség szerint minél több szervezetet és programot finanszíroznak. A helyettes államtitkár hozzátette, a civil szervezeteknek a nemzetközi támogatásáról egy bizonyos összeghatár felett kötelező a nyilvánosságra hozatal, ezt sokan szégyenpadra való ültetésnek tekintik, pedig véleménye szerint nem az.