A BreuerPress és a HetiTV hírei. 2019.11.25. reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei. 2019.11.25. reggelén

Nyílt zsidózás formájában, nyilvánosan támadják valakik az Index két újságíróját és egyben magát a portált is. Budapesten Miklósi Gábort és Dezső Andrást ábrázoló plakátok jelentek meg, melyeken az arcképeik mögött izraeli zászló látható, illetve egy felirat is van rajta: „Mi is a határon túlról jöttünk”. Alatta pedig ez olvasható: Index – Konstans rinyálás, látens magyarellenesség, hazaárulás. A két újságírót az ismeretlenség homályába burkolózó plakátkészítők azért választhatták célpontul, mert Miklósi Gábor a Puskás Aréna megnyitóján nem állt fel a Nélküled című dal felhangzásakor Dezső András pedig egy videómontázst készített, mely az ominózus dal egy koncertfelvételét és hozta össze menekültekről készült fotókkal. Mindezek után az izraeli nagykövetség is megszólalt az ügyben: „Határozottan elítéljük a posztert, amin antiszemita és Izrael-ellenes szimbólumot és inszinuációk láthatók. Nincs helye a rasszizmusnak, a felbujtásnak és a gyűlöletnek a párbeszédben. Biztosak vagyunk abban, hogy a megfelelő magyar hatóságok el fogják tüntetni ezeket a plakátokat.” – olvasható a követség posztjában.

 

Az unió nemcsak a bevándorláspolitikát rontotta el, hanem a gazdaságpolitikát is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette, az EU egyik legnagyobb gazdasága, a brit kilép az integrációból. A nyugat-európai és különösen a német gazdaság lassulása pedig azért probléma, mert a magyar gazdaság tőlük függ, a magyar export/import háromnegyede oda irányul. A nyugat-európai gazdaság lassulása hosszú távon Közép-Európa lassulásához vezet – fűzte hozzá.  A pénzügyminiszter értékelése szerint ugyanakkor a magyar gazdaság jól van, a harmadik negyedévi növekedés 5 százalék, ami háromszorosa az uniós átlagnak és dobogós helyet jelent az egész unióban.

Az igazságügy-miniszter szerint nem sérti az ítélkező bírák személyes függetlenségét a tárca törvényjavaslata, amely alapján a bíróságok kötelesek lesznek a Kúria jogértelmezését követni. Varga Judit a magyar ügyvédek napján tartott ünnepségen azt mondta: az indítvány indoklási kötelezettséggel lehetővé teszi az eltérést a legmagasabb bírói fórum ismert gyakorlatától.

Megválasztotta az LMP társelnökévé Schmuck Erzsébetet a párt kongresszusa. A parlamenti frakcióvezető-helyettes kijelentette: 2022-re megkerülhetetlen és kormányzóképes zöld párttá kívánják tenni az LMP-t. Úgy vélte: a Fidesz-kormány kettészakította az országot, aminek következtében télen emberek fagynak meg és idősek maradnak magukra. Kendernay János, az LMP másik társelnöke közölte: a napokban népszavazási kezdeményezéseket tesznek zöld ügyekben.

Megszavazzák az új Európai Bizottságot a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői. Ara-Kovács Attila, a párt EP-képviselője hangsúlyozta: a DK a magyar érdekeket akarja képviselni, ezért tartja örvendetesnek, hogy az új bizottság programjában is szerepel az európai minimálbér vagy a multinacionális cégek megadóztatása.

Hölvényi György, a KDNP EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai Néppárt kongresszusáról, a pártcsalád és Európa jövőjéről.

A politikus az Európai Néppárt (EPP) zágrábi tisztújító kongresszusán vett részt, amiről elmondta, ez az esemény európai szempontból jelentős volt, mert az EP választás, az Európai Bizottság helyzete, valamint Magyarország szerepe is arra predesztinálta a kongresszusi képviselőket, hogy bizonyos dolgokban döntsenek. Hölvényi György szerint elindult egy együttgondolkodás abban, hogy mit is kelene kezdeni Európával. A kongresszuson megválasztották az EPP új vezetését, de az is igaz, hogy az eseménynek volt egy nagy hiányossága, hiszen a Fidesz a felfüggesztés miatt nem volt jelen.

Arra a kérdésre, hogy miért csak a Fidesz függesztette fel a tagságát az EPP-ben, a KDNP miért maradt teljes jogú tag, a politikus elmondta, a magyar kormánypártok pártszövetségben működnek, de ez két pártot jelent, a Néppártban is két helyet jelent, arról nem beszélve, hogy a magyar kereszténydemokraták a kilencvenes évek eleje óta teljes jogú tagjai a Néppártnak. Ám a pártszövetség, a szövetség továbbra is fennáll. Eddig a Fidesz adott alelnököt az EPP-ben, ez most a felfüggesztés miatt nem történt meg, azonban a KDNP nem jelölt egyetlen politikust sem a pártcsalád vezetésébe.

 

Külföld:

Tegnap este kilenc órakor  lezárultak az urnák Romániában, és nyilvánosságra hozták az első hivatalos exit poll eredményeket, eszerint (azaz az IRES közvéleménykutató szerint) Klaus Johannis államfő újrázhat, ugyanis nagy arányban, 66,5 – 33,5 százalékban győzte le szociáldemokrata kihívóját, Viorică Dăncilă-t. A különbség közöttük várhatóan még nagyobb lesz, tekintve, hogy ezekben az exit pollokban nincsenek benne a diaszpóraszavazatok eredményei, márpedig ők nem arról híresek, hogy a PSD-t támogatnák, és külföldön elképesztő méreteket öltött a szavazás, több mint kilencszázezer ember adta le a voksát. Dăncilă számára végezetes lehet ez az eredmény, tekintve, hogy vesztes választások után könnyen hullanak a pártelnöki fejek, Mircea Geaoană-t és Victor Pontát is eltávolították, miután nem sikerült államelnökké válniuk. Klaus Johannis államfő kampányában egy „normális Romániát” ígért, átlátható, és kiszámítható államot, és a nyugathoz való felzárkózás reményét. Dăncilă inkább a gondoskodó állam vízióját nyújtotta volna a választóknak.

 

Pontozásos elbírálási rendszerre alapuló bevándorlási szabályozás meghonosítását hirdette meg vasárnap ismertetett választási programjában a kormányzó brit Konzervatív Párt. Boris Johnson miniszterelnök az 59 oldalas dokumentum bemutatása alkalmából a középnyugat-angliai Telford városában rendezett választási nagygyűlésen kijelentette: ha a konzervatívok többséget szereznek a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választáson, „néhány nap vagy esetleg néhány hét alatt” végigviszik a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációját, és az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes határnapján, január 31-én kilép az Európai Unióból. A választási program egyik sarkalatos eleme megerősíti, hogy a Brexit után tervezett átmeneti időszak lejártával az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes bevándorlási szabályozás lép életbe az Egyesült Királyságban.

 

Mintegy harmincméteres szakasz omlott össze a Torinó és Savona közötti viaduktból vasárnap a heves esőzések és áradások által sújtott észak-olaszországi Liguria és Piemonte tartományt összekötő autósztrádán. A jelenlegi ismeretek szerint a katasztrófa idején nem haladt át rajta gépjármű. A katasztrófavédelem közlése szerint a nagy mennyiségű csapadék magával mosott egy hegyoldalt, amely sártengerként ráomlott a viaduktra. A völgy feletti autósztrádaszakaszból csak az összeroncsolódott védőkorlát maradt meg, amely a szakadék fölött lóg.  Az eddigi hírek szerint a viadukton az omlás pillanatában nem tartózkodtak járművek, de több gépkocsi is az utolsó pillanatban fékezett és állt meg a viadukt előtt az omlást látva. A piemontei Torinót a liguriai Savonával összekötő A6-os sztráda egyik viaduktjáról van szó. A térségben az utóbbi 24 óra alatt az évi csapadékátlag egyharmada esett le. Mindkét tartományban szombat óta a legmagasabb fokozatú, vörös szinű riasztás van életben.

 

Az atomfegyverek leszerelését sürgette Ferenc pápa a két japán városban, amely ellen a második világháború végén atomfegyvert vetettek be. A katolikus egyházfő védhetetlenül perverznek és erkölcstelennek nevezte az atomfegyverek birtoklását, bevetésüket pedig az emberiség és a természet elleni bűncselekménynek. A katolikus egyházfő meglátogatta Hirosimában és Nagaszakiban a második világháború végén, 1945. augusztus 6-án, illetve 9-én ledobott atombomba robbanásának központjában felállított emlékhelyeket. „Itt, egy fehéren izzó fényben és tűzben rengeteg férfi és nő, megannyi álom és remény halt meg, árnyakat és csendet hagyva maguk után” – mondta a pápa a hirosimai emlékhelynél, miután némán elmondott egy imát és meghallgatott egy túlélőt.

Beni Gánc a Kék-Fehér vezetője felszólította a Likud tisztviselőit, hogy működjenek együtt vele és alakítsanak kormánykoalíciót, és azt állította, hogy Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök polgárháború kirobbanását kockáztatja. „Likud vezetők, itt az ideje, hogy hallassátok a hangotokat,” mondta Gánc az első sajtótájékoztatóján, mióta Netanjahu ellen Avichai Mandelblit főügyész vádat emelt vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt. „Az elmúlt napok és hetek nem hagynak helyet a kétségnek – Netanjahu polgárháború kirobbanását kockáztatja köztünk. A felbujtásra és gyűlöletre való felhívása ellenére itt állok előttetek sok jobb és bal oldali ember nevében, és azt mondom, hogy itt az ideje az izraeli társadalom gyógyulásának.” „Tisztellek titeket, és partnerkapcsolatra hívlak titeket… Még akkor is, ha nem értünk egyet mindenben, ti, akárcsak a barátaim és én, a cionista partnerség és egység értékeit osztjuk. Ideje, hogy félre tegyétek a múlt félelmeit és fenyegetéseit, és az egész izraeli társadalmat a gyógyulás új korszakába vezessük.” Gánc sürgette a Likudot, hogy támogassa a vezetése alatti egységkormány ötletét, „hogy megakadályozzunk egy értelmetlen harmadik választási fordulót, amelyet csak egy ember akar, ellentétben azzal, amit a nép akar, ellentétben azzal, amire a népnek szüksége van”.

 

Gazdaság:

 

Ahogy az a korábbi években történt, most is előrehozzák a januárban esedékes családi pótlék kifizetését, így azt már karácsony előtt kézhez kapják az érintettek – írja az mfor.hu. Az első alkalommal várhatóan december 2-án utalják majd az összeget, míg a második kifizetés a portál információi szerint december 19-én történhet meg. Azok, akik készpénzben kapják a juttatást várhatóan december 3-4-én, illetve december 20-21-én vehetik fel a családi pótlékot. A családi pótlék alanyi jogon jár, összege jelenleg egy gyermek esetén 12.200 forint, amely kicsit magasabb abban az esetben, ha a fiatalkorút egyedülálló szülő neveli. Akkor is több pénz jár, ha a gyermek sérült (tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos).

 

Időjárás:

 

Hétfőn is elkerülik a frontok hazánkat. Gyenge marad a légmozgás. Frontfelhőzet nem várható, de a szélcsendes, derült időben megnő a tartósan megmaradó ködfoltok esélye. A hajnali ködből már nagyobb területen alakulhat ki bizonytalan idő alatt elvékonyodó, felszakadozó rétegfelhőzet. Több-kevesebb napsütésben főként délután még lehet bízni, de néhol egész nap megmaradhat a szürkeség. Az éjszakai órákban a legnyugatibb megyékben van legkevésbé esély ködképződésre, ott befelhősödik az ég, másutt viszont a köd válik jellemzővé.  A jellemző hőmérséklet hétfő reggel 0 – 4, hétfő délután északon 8 – 10 , délen 10 – 12,  fok körül alakul.