Fontos, hogy a Néppárt kimondja, akkor lesz sikeres Európa, ha abban az egymással kooperáló, bizalmi viszonyban lévő nemzetállamok vannak

Fontos, hogy a Néppárt kimondja, akkor lesz sikeres Európa, ha abban az egymással kooperáló, bizalmi viszonyban lévő nemzetállamok vannak

Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselője, az MTK elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai Néppárt tisztújításáról, a Fidesz szerepéről, de természetesen szóba került még az MTK és az atlétikai világbajnokság is.

A politikus beszél az Európai Néppárt (EPP) tegnapi zágrábi üléséről, ahol Donald Tusk lengyel politikust, az Európai Tanács eddigi vezetőjét választották meg elnöknek, akit nagy többséggel szavaztak meg. AS Fidesz képviselői ezen a tanácskozáson nem vettek részt, hiszen korábban – mint az a képviselő elmondta, megállapodtak az EPP vezetésével, hogy a kormánypárt felfüggeszti az európai pártszövetségben a tagságát, hogy lehetőséget teremtsenek azon kérdések megvitatásához, amelyek oktalan vádaskodásokhoz vezettek. Ez a folyamat jelenleg is tart, az EPP három nagy tekintéllyel rendelkező politikust bízott meg áttekinteni a Fidesz kapcsán felmerülő kérdéseket. Az eredeti tervek szerint ezzel a munkával október végén kellett volna végezniük, de az EPP kérésére a véleményüket majd csak a mostani kongresszus után adják elő a néppárti vezetésnek. Deutsch Tamás szerint ennek az is lehetett az oka, hogy az EPP vezetői nem akarták a zágrábi gyűlést a Fidesszel kapcsolatos témával megterhelni. A mostani jelek szerint a jövő év közepén dönt közösen az EPP és a Fidesz a jövőről. Visszatérve az új EPP elnökre, a politikus kiemelte, nagyon fontos, hogy Donald Tusk személyében először van a legerősebb európai pártnak közép-európai elnöke, hozzátette, amikor a térség államai csatlakoztak az EU-hoz, nem gondolták volna, hogy 15 évvel később még mindig nem lesz nagy része az európai közgondolkodásnak az a sajátos történelmi tapasztalatsorozat, érzékenység, ami a közép-európai térséget jellemzi. Az EPP elnökének személye segíthet abban, hogy ez a folyamat felerősödjön.

Deutsch Tamás véleménye szerint az egy furcsa sajátosság, hogy a Fidesz-KDNP szövetség, amelyik tagja a Néppártnak, itthon tíz éve igen sikerese, ami viszont az EPP elmúlt egy évtizedéről nem mondható el, aminek köszönhetően a néppártiak szerepe, frakciója csökkent, ahogy a fontosabb európai ügyekre való befolyásolási képessége is. Persze még mindig az EPP a legerősebb, de a politikus abban reménykedik, hogy Donald Tusk vezetésével az EPP újra egy erősödő párt lesz, sokkal markánsabb jobboldali politikával, amelyik képes lesz határozottan nemet mondani a bevándorlásra, amelyik képes lesz határozottan kiállni az európai életforma, a zsidó-keresztény kultúra védelme mellett. Fontos, hogy a Néppárt kimondja, akkor lesz sikeres Európa, ha abban az egymással kooperáló, bizalmi viszonyban lévő nemzetállamok vannak. Egyébként azt is érdekesnek tartotta a képviselő, hogy Zágrábban a KDNP politikusai megjelenhettek a kongresszuson, pedig a Fidesz-KDNP pártszövetségben működik évtizedek óta, együtt kormányoznak kilencedik éve, ám a Fidesz esetében homlokráncolást alkalmazott az EPP, míg a KDNP-nél semmi nem merült fel. Ez is mutatja a véleménye szerint, hogy egyrészt nem elfogadhatóak a Fidesszel szembeni vádak, másrészt pedig ne is igazán következetes az EPP.

Deutsch Tamás kérdésre válaszolva elmondta, a mostani zágrábi tisztújító kongresszuson két évre választották meg az EPP tisztségviselőit, ami azt is jelenti, hogy ebben az időszakban először nem lesz a Fidesz képviselve a pártcsalád vezetésében, hiszen a közösen meghozott felfüggesztés még életben van, de az is igaz, a Néppárt EP frakciójának a nagyobbik kormánypárt továbbra is teljes jogú tagja.

Deutsch Tamás az MTK elnökeként beszélt a tervezett budapesti atlétikai világbajnokságról, a megépítendő stadionról, amely kapcsán most vita alakult ki a kormány és az új fővárosi vezetés között. Mint hangsúlyozta, 2023-ban lehetne Budapesten a világbajnokság, amelyik a világ harmadik legnagyobb sporteseménye. Az, hogy a megrendezés elnyerése sikerült, az a magyar sport, a magyar polgárok, a kormány, az önkormányzati összefogás közös sikere, ám a sikerhez szükség van a Nemzeti Atlétikai Centrum megépítésére, amelyet a Csepel-sziget északi csücskére terveztek. A politikus véleménye szerint ezzel a beruházással csak nyerhet az ország, a főváros, elsősorban azért, mert az atlétikai stadion helyén ma rettenetes állapotok uralkodnak, így azt szépen rendbe lehet hozni. Arról nem beszélve, hogy a megépítéssel egy olyan létesítmény jönne létre, ami végre otthont adhat a magyar atlétikának, ami a magyar sport ötödik legeredményesebb sportága, ami ráadásul felszálló ágban van, eredményes sportolókkal. Jelenleg egyszerűen semmilyen olyan helyszín nem áll ennek a sportágnak a rendelkezésére, ahol megfelelő színvonalon le lehetne bonyolítani egy kisebb, közepesebb versenyt. Ráadásul a Nemzeti Atlétikai Centrum nem csak az élsportnak képes helyet biztosítani, hanem a szabadidős sport rajongóinak is. A politikus szerint a tárgyalások végeredménye megállapodáshoz vezet majd Budapest új vezetésével, mert úgy látszik, a főváros mostani vezetői a józan észre és a fővárosi polgárok érdekeikre hallgatnak. Amennyiben lesz budapesti atlétikai világbajnokság, ott szerepelhetnek majd az MTK versenyzői is, bár ez az időpont még távoli, addig is lesz alkalom a megmérettetésre a tokiói olimpián.

A nemrégiben átadott Puskás Ferenc Stadion megnyitásán Deutsch Tamás is jelen volt, mint elmondta, a Magyar labdarúgó Szövetség tervei szerint nem csak válogatott mérkőzések lesznek láthatóak itt, hanem a tervek szerint újból rendeznek majd kettős rangadókat, bár az is igaz, hogy jelenleg csak három NB I-es fővárosi klub van, amennyiben az MTK visszajut az első osztályba, akkor megteremtődik a kettős rangadók megrendezésének lehetősége. Persze ehhez az is kell, hogy az MTK végre stabilan megvesse a lábát a legjobbak között, ehhez nyújthat segítséget az a nagyívű építkezési munka, ami a Sándor Károly Akadémián zajlik.