Azok az országok, amelyek évszázadokon át csak kivettek ebből a térségből, most igazán visszatehetnének valamit

Azok az országok, amelyek évszázadokon át csak kivettek ebből a térségből, most igazán visszatehetnének valamit

Farkas Örs politikai elemző, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában a közel-keleti helyzetet elemezte, benne Magyarország szerepével.

Az elemző legelőször beszélt a magyar-izraeli kapcsolatokról, amelyekről azt jelentette ki, évek óta nagyszerű a kapcsolat a két állam között, amin a magyar kormány a jelenlegi izraeli belpolitikai helyzettől függetlenül nem kíván változtatni.

Mindeközben ma érkezik Magyarországra a legfontosabb európai szövetséges, Németország külügyminisztere, aki egy igen intenzív külpolitikai helyzetben jön, hiszen nemrég járt nálunk az orosz elnök, a héten fogadja Magyarország a török elnököt, de sok más tárgyalódelegáció jön még. Azt most nem lehet megtudni még, hogy mi is áll a német külügyminiszter látogatása mögött, talán az új Európai Bizottság körüli megbeszélések szolgáltathatnak alapot.

Ám az ids igaz, hogy a török elnök, Erdogan látogatása mögött más okok húzódnak meg, többek között lehet arra is gondolni, hogy a török kormány egyre gyakrabban húzza meg a vészcsengőt a náluk lévő több mint hárommillió, egyes vélemények szerint már négymillió menekült kapcsán. Az is látható, hogy a menekülteket Törökország a balkáni útvonalon folyamatosan szivárogtatja a menekülteket Európába. Ezzel együtt Erdogan azt mondja, kell egy új megállapodás az EU-val, aminek a fejében Szíria felé nyitja meg a kapukat, ám ha ezt nem sikerül létrehozni, akkor bizony Európába mehetnek a menekültek. Farkas Örs szerint a török elnök már tulajdonképpen figyelmen kívül hagyhatja a korábbi, be nem tartott európai ígéreteket, a vízummentességről, a lehetséges csatlakozásról, ma már csak egyetlen dolog érdekli, ez pedig az Európai Unió pénze. Az EU gazdag, de gyenge és Erdogan ezt ismerte fel, most éppen a saját erős hadseregének a szolgáltatását árulja, hiszen ezzel az erővel képes egyelőre a menekülteket maguknál tartani. Pénzre szükség van, hiszen Törökország a szír konfliktusban egy háborúban vesz részt, igaz, ezzel egyfajta európai értékeket is védenek, hiszen most az a cél, hogy a menekülteket egy szír demilitarizált zónába vigyék.

Ezzel persze a közel-keleti helyzet még bonyolultabbá vált, több szereplővel, köztük például az igen befolyásos oroszokkal. Farkas Örs szerint az arab tavasz lehetett sok minden jelenlegi probléma okozója, valamint az egykori nagyhatalmak régi és mai politizálása, mint például a franciák szerepvállalása a sok sebből vérző Libanonban. Mint az elemző kifejtette, ezek a közel-keleti rendszerek egyszerűen nem alkalmasak az európai értelemben vett demokráciára, az arab tavasz során is megbuktak diktátorok, de helyettük lett a sokpárti káosz. Arról nem is beszélve – tette hozzá, hogy a közel-keletieket mindeközben folyamatosan nyomja az Afrikából érkező menekülthullám nyomása is. És ezek menekültek már Európa ajtaján kopognak, ám erre az európai közösség béna kacsaként reagál. Van felelőssége az egykori gyarmattartó országoknak, a briteknek, a portugáloknak, a franciáknak, a hollandoknak, a spanyoloknak, a németeknek, akik egyébként most a többi európai államtól, így Magyarországtól várnak el erőteljesebb szerepvállalást. Pedig a megoldás nem lehet más, mint a helyben való segítés, amivel kapcsolatban az elemző azt mondta, azok az országok, amelyek évszázadokon át csak kivettek ebből a térségből, most igazán visszatehetnének valamit, hogy a helyzet valóban megoldódjék.

Október 23-án szélsőjobboldali vonulás volt Budapesten, erről szólva farkas örs kifejtette, azok a komolyabb atrocitások, jelenségek, amelyek 2010 előtt voltak jelen, erősen visszaszorultak, a magyar kormány fellépett a gárdák ellen és végül a szélsőjobboldali csoportok vitorlájából kifogta a szelet. Ez azt is magával vonta, hogy a magyar zsidó közösség számára megteremtette a nyugalmat, miközben például Nagy-Britanniából tömegével költöznek el vallásuk miatt támadott emberek. Ez annak tudható be, hogy a vallási „tolerancia” jegyében elkezdenek eltűnni a megszokott tételek, elsősorban a zsidó-keresztény kultúra mentén, és ezáltal teret engednek mindannak, ami ezt le is akarja rombolni.

Magyarországon a zéró tolerancia jegyében működik minden, vannak ugyan törekvések a Magyar Gárda valamilyen újbóli feltámasztására, de erre jogi lehetőség nincsen. Egy ilyen vonulással, mint ami október 23-án volt, az a biztonságérzet, ami eddig felépült, nem került veszélybe, ezt egyébként a mostani választás is visszaigazolta, a szélsőjobb Magyarországon, pláne Budapesten nem rendelkezik számottevő erővel.

Visszatérve az orosz és a török elnök látogatására, Farkas Örs a miniszterelnök szavait idézve azt mondta, a házszám okán Magyarország és a V4-ek szerepe fontos lehet az orosz-európai és a török-európai viszonyrendszerben, így az sem véletlen, hogy a két államfő ilyen közeli időpontban érkeznek Magyarországra. Mindkét vezetővel két nagyon fontos téma merül fel, egyik Európa gázellátása, míg a másik téma, am i persze elsősorban a török elnökkel kapcsolatos megbeszéléseken merül fel, a migráció ügye, ami Farkas Örs szerint azért is jelentős, mert Orbán Viktor az, aki jelenleg erősen befolyásolja az európai politikát.