A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.10.30.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.10.30.

Újabb 68 településen kezdődhetnek a gyermekétkeztetés feltételeit javító konyhafejlesztések összesen kétmilliárd forintos kormányzati támogatással – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A pénzügyminiszter kiemelte: a 2015-ben indult pályázatnak köszönhetően így eddig már több mint 550 településen mintegy 14 milliárd forintból újulhatnak meg gyermekétkeztetést szolgáló konyhák és étkezőhelyiségek. A költségvetés évről évre növekvő forrást biztosít a gyermeknevelés támogatására – mondta el Varga Mihály, kiemelve: az ingyenes és kedvezményes étkeztetésnek köszönhetően ma már minden gyerek – akár a szünidőben is – meleg ételhez juthat. Erre a célra jövőre több mint 82 milliárd forint áll majd rendelkezésre, amely 50 milliárd forintos növekedést jelent 2010-hez képest – tette hozzá.

Alkotmánybíróként Handó Tünde azon dolgozna, hogy erősödjön a rendes bíróságok és az Alkotmánybíróság egymás iránti bizalma, megértése, mert szerinte ahhoz, hogy jogbiztonság, joguralom lehessen, ez a fajta kiegyensúlyozottság minden jogkereső számára fontos lehet. Handó Tünde erről alkotmánybíró-jelöltként beszélt az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke meghallgatásán megtisztelőnek nevezte alkotmánybírói jelölését. Azt mondta, azért választotta a bírói hivatást, mert „egy bírónak csak két főnöke van, a törvény és a lelkiismeret”, és ez az ars poetica határozta meg eddig is a munkáját. Emlékeztetett: bíróként két alkalommal is az Alkotmánybírósághoz fordult – egy kormányrendelet és egy jogegységi határozat miatt -, és mindkét esetben sikerrel terjesztette be a beadványokat. Közölte: bíróként folyamatosan figyelemmel kísérte az Alkotmánybíróság munkáját, határozatait.

 

Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt javasolja ismét a posztra Áder János köztársasági elnök. Az államfő erről a parlamenti honlapra felkerült levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, aki 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.

Megérlelt döntés Botka László szegedi polgármester MSZP-ből való kilépése – mondta Szanyi Tibor, az MSZP volt EP-képviselője, az Igen mozgalom alapítója. Botka László 2002 óta Szeged polgármestere, legutóbb pedig már nem az MSZP, hanem egy egyesület jelöltjeként, lokálpatrióta ízű összefogás élén győzött, így evidens, hogy ezek után nincs, amiért az MSZP-ben maradásával a kettőséget fenntartsa – magyarázta. A volt EP-képviselő a korrupciógyanúba keveredett Lackner Csaba MSZP-s önkormányzati képviselőről azt mondta, hogy ebben a kérdésben a nép szava számít, és az már döntött az önkormányzati választáson, ahogy Győrben Borkai Zsolt volt fideszes polgármesterről is döntöttek a választók. Az ügyről a további véleményt a hatóságok mondják majd el – tette hozzá.

Magyarország tettekkel is bizonyítja, hogy egy európai keresztény állam viselhet felelősséget a világ valamennyi keresztény közössége iránt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A magyar-orosz csúcstalálkozó alkalmából Magyarországra látogató közel-keleti keresztény egyházi vezetőkkel szervezett konferencia megnyitóján a tárcavezető kiemelte: szerdán Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök, és Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatandó tárgyalásán fontos téma lesz a közel-keleti keresztény közösségek támogatása.  Szijjártó Péter hangsúlyozta: az a konszenzus alakult ki a nemzetközi politikai diskurzusban, hogy a keresztényüldözés a diszkrimináció utolsó elfogadható formája. „Elképesztő képmutatás”, hogy a nemzetközi közösség nem hajlandó beszélni a keresztényüldözésről – jelentette ki, hozzátéve, a nemzetközi közösségnek kiemelt felelőssége, hogy fellépjen a keresztény közösségek érdekében.

A hon védelmére mindenkinek késznek kell lennie – hangoztatta a honvédelmi miniszter.  Benkő Tibor a Honvédelem és haderőfejlesztés – honvédelem és államigazgatás kapcsolata címmel tartott előadásában elmondta: minden megyébe elmegy, és minden védelmi bizottság előtt számot ad arról, hogy mi is az a honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelyhez hozzáfogtak, amelynek végrehajtása elengedhetetlen. Kiemelte: Magyarországon szerencsére nem mindennapos a katasztrófahelyzet. A védelmi bizottságok például árvíz vagy rendkívüli időjárási körülmény okozta helyzetben ülnek össze. Ahhoz viszont, hogy döntéseket hozzanak, ismerniük kell a védelmi rendszert, és azt, hogy mi áll rendelkezésre. Békeidőszakban kell kidolgozni a terveket, és felkészülni rájuk, mert ha gond van, már nincs idő a tanulásra – hangsúlyozta a miniszter.

 

Külföld:

Támogatja a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt az előrehozott parlamenti választás kiírását. Jeremy Corbyn, a Labour vezetője a párt árnyékkormányának ülése után jelentette be a döntést.  A bejelentésnek különös jelentőséget ad, hogy Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök eddig háromszor próbálkozott az előrehozott választás kiírásának alsóházi elfogadtatásával parlamenti határozat formájában, mindháromszor sikertelenül. A választási törvény alapján ugyanis ehhez az alsóházi képviselők kétharmadának jóváhagyása szükséges, és ez elengedhetetlenné tette, hogy a Munkáspárt is megszavazza a javaslatot. A Labour eddig rendre elzárkózott Johnson indítványának elfogadásától, azzal az elsődleges érvvel, hogy a választás előtt ki kell zárni a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen megszűnését.  Jeremy Corbyn azonban az árnyékkormány ülése után bejelentette: mivel az Európai Unió előző nap beleegyezett a Brexit elhalasztásába három hónappal, megszűnt a rendezetlen kilépés lehetősége, és így teljesült a Munkáspárt által szabott feltétel.

 

Az előző napi formális interjúkat követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke hivatalosan is biztosnak jelölte a magyar Várhelyi Olivért és a francia Thierry Bretont – erősítette meg a brüsszeli testület szóvivője. Mina Andreeva újságírói kérdésekre válaszolva arról számolt be, hogy von der Leyen alkalmasnak találta a két jelöltet, és levélben értesítette erről a döntéséről az európai uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsot, így megkezdődhet a jóváhagyási eljárás az Európai Parlamentben (EP). A megválasztott elnök korábban új neveket kért Franciaországtól, Magyarországtól és Romániától is, miután az EP illetékes szakbizottságaiban különböző okok miatt elutasították ezen három ország első jelöltjét.

 

Megkezdődött a csapatszétválasztás a Donyec-medencei frontvonalnál lévő, Luhanszk megyei Zolote településnél – jelentette be Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter. A tárcavezető a Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban közölte, hogy a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország csúcstalálkozójáig szétválasztják a csapatokat azokon a pontokon, amelyekről a minszki összekötő csoportban megállapodtak. A keddi napon elkezdődött a csapatszétválasztás Zoloténál, és amennyiben az ehhez szükséges tűzszünetet a felek betartják, akkor megkezdődik a Donyeck megyei Petrivszke településnél is. Szavai szerint a csapatszétválasztás folyamatát az EBESZ ukrajnai megfigyelői küldöttsége fogja megerősíteni.

Izrael ENSZ-nagykövete szót emelt a nemzetközi szervezet falain belül Törökország szíriai akciója ellen, továbbá azt mondta Ankaráról, hogy az antiszemitizmus népszerűsítésére törekszik és etnikai tisztogatást végez a kurdokkal szemben. Danny Danon a Biztonsági Tanács (BT) közel-keleti ügyekről szóló ülésén kijelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök „az erőszakkal és terrorcsoportok támogatásával a régiót destabilizálja”. A nagykövet továbbá úgy látja, hogy az egykor mind közeledő izraeli-török kapcsolatok jelentősen romlottak a jelenlegi elnök hatalomra kerülése óta – amit tovább ront, hogy a török vezető rendszeresen heves kritikákat fogalmaz meg a zsidó állam politikája kapcsán, mikor a palesztinok és Gáza ügyében szólal fel, valamint Törökországot biztonságos menedékké változtatta a Hamász terroristái számára, és az országot pénzügyi központtá tette a terrortámadások támogatására szolgáló pénz összegyűjtését célozva. „Erdogan Törökországot a terror regionális központjává változtatta” – hangsúlyozta Izrael ENSZ-nagykövete. Danon szerint Erdogan országát az „imperializmus ösvényére” vonszolta. Újságírókat fenyeget, üldözi a vallási kisebbségeket és bátorítja az antiszemitizmust.

 

Gazdaság:

 

A 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola, az itt tanító több mint 32 ezer pedagógus bére átlagosan 30 százalékkal emelkedik, amelyhez a költségvetés éves szinten 35 milliárd forintot biztosít – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László közölte, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden nyújtja be az Országgyűlésnek a szakképzési törvény tervezetét. Az osztrák mintára kidolgozott javaslat értelmében a tanulók a technikum és a szakképző iskola közül választhatnak, előbbinél 5 éves, utóbbinál 3 éves képzésben vehetnek részt. A miniszter elmondta, hogy a technikum a szakmához szükséges tudás mellett az érettségire is felkészíti a fiatalokat, így az ötödik év végén az itt tanulók a technikusi okleveleiket és az érettségi bizonyítványaikat együtt vehetik át.

 

Időjárás:

 

Szerdán, nyugat felől újból beborul az ég, kezdetben még számítani lehet napsütésre, legtovább a keleti országrészben. Hazánk északkeleti harmadán nem várható csapadék, másutt viszont kisebb esőre kell számítani. A nyugati határszélen a hegyekben, gyenge havazás is valószínű. A légmozgás általában gyenge lesz, de keleten élénk északkeleti szél fúj. Éjszaka délen eleinte még előfordulhat kevés eső, közben észak felől csökken a felhőzet. A tartósan kevésbé felhős helyeken gyenge fagy várható.

A jellemző hőmérséklet szerda reggel 0 – +6, szerda délután  északnyugaton 9, délkeleten 13, fok körül alakul.