A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.10.26

David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete a heti Tv Pirkadat Extra című műsorában beszélt magáról, a magyar nagymamájáról, de természetesen szóba került a nagyköveti munka, a magyar-amerikai kapcsolatok, azok javításának a lehetősége.

 

A nagykövet legelőször azt mondta el, nagyszerűnek tartja, hogy Magyarország és Európa egyetlen zsidó közösségi televíziójában beszélhet. Arra a kérdésre, hogy mit tud magyarországi gyökereiről úgy felelt, az édesanyja szülei voltak azok, akik Magyarországról származtak, mint megjegyezte, nagyon szép emlékei vannak a nagymamájáról, a magyar zsidó nagymamájáról, aki nagyon sokat tett az unokájáért is.

 

David B. Cornstein arról is beszélt, hogy mióta ő képviseli az Egyesült Államokat Magyarországon, – közel másfél éve -, a magyar-amerikai és a magyar-atlanti kapcsolatokban  drámai javulás állt be, amely Trump elnöknek köszönhető. Az elnök alapelve a következő: párbeszédet kell folytatni mind a barátokkal, mind pedig az ellenfelekkel, a valós párbeszéddel pedig jobb kapcsolatokat és jobb eredményeket lehet elérni.

Mióta itt van Magyarországon, a nagykövetnek már sikerült kapcsolatokat kiépítenie a magyarországi zsidó közösséggel, a sokféle zsidó szervezetek mindegyikével.

A nagykövet beszélt az antiszemitizmusról is, megjegyezve, ő maga már a szenátusi meghallgatásán is kijelentette, saját magát egy büszke amerikai zsidónak tartja, és azt is hozzátette, azért is jön nagykövetnek Magyarországra, hogy személyesen is segítsen mindenféle antiszemita cselekménnyel szemben. Az sajnos kijelenthető, nincs olyan városa a világnak, ahol nem lenne valamekkora zsidóellenes érzület, de az is látszik, ma Budapesten ez kevésbé jellemző, sőt – tette hozzá David B. Cornstein, a magyar fővárosban kevésbé érezhető ez a gondolkodás, mint New Yorkban. Elmesélte azt is a nagykövet, hogy az őszi zsidó nagy ünnepeken otthon volt, ahol az egyik new yorki zsinagóga elöljárójaként is tevékenykedik, akkor szembesült azzal a ténnyel, hogy csak szeretett városában 750 zsidóellenes tettet követtek el ebben az évben. Bizonyára a magyar fővárosban ennél jóval kevesebb van, persze az is igaz – tette hozzá,  egy ilyen cselekedet is sok.

A két ország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokról David B. Cornstein úgy vélekedett, ezeket a kapcsolatokat még lehet javítani. Látni kell, az Amerikai Egyesült Államok egy hatalmas piacot jelent, ezért is sokat dolgoznak azon, hogy minél több magyar befektetés érkezzen hozzájuk. A Select USA Program keretében tavaly a nagykövetség kereskedelmi részlege 15 magyar céget utaztatott ki az Egyesült Államokba, segítve őket a kinti cégekkel való kapcsolatok felvételében. Ez olyannyira sikeres volt – tette hozzá a nagykövet, hogy az információk szerint már több magyar cég is elkezdte a saját befektetéseit az USA-ban. Mindezek mellett a nagykövetség igyekszik amerikai cégeket is Magyarországra hozni, ezzel kapcsolatban Cornstein nagykövet azt mondta, még ebben az évben egy komolyabb bejelentést terveznek, ami sok ember számára fog meglepetést okozni, ám ennél többet még nem árult el.

Magyarország és az Egyesült Államok meghosszabbította a megállapodását a két országba való vízummentes beutazásról, a nagykövet kérdésre válaszolva leszögezte, nem lát arra okot, hogy ezt a megállapodást megszüntessék, Magyarország minden adottságnak megfelel, hogy az USA ne tegye nehézzé állampolgáraik Amerikába történő beutazását.

Izrael kapcsán a nagykövet beszélt a közel-keleti helyzetről. Határozottan kijelentette, élete során még nem látott olyan amerikai elnököt, aki többet tett volna a zsidó emberekért, mint Donald Trump, akit már harminc éve ismer személyesen és emiatt is tudja kijelenteni, az elnök valóban úgy is érez, ahogy mondja. Pont emiatt is tartja furcsának, ahogy mondotta, a szíve szakad meg akkor, amikor azt látja, sok amerikai zsidó Trump elnök ellen emel szót, pedig sokkal jobban kellene értékelni, amit az amerikai elnök a zsidókért tesz.

 

 

 

Külföld:

Thierry Bretont, az Atos francia informatikai (IT) vállalat vezérigazgatóját, korábbi pénzügyminisztert javasolja az új Európai Bizottság belső piaci biztosi pozíciójára Emmanuel Macron francia elnök. Macron két héttel az után nevezte meg Franciaország új jelöltjét az uniós biztosi pozícióra, hogy az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai kétszer is leszavazták a korábbi francia jelölt, Sylvie Goulard kinevezését. A francia elnöki palota illetékese közölte, az új jelölt megnevezését intenzív tárgyalások előzték meg Ursula von der Leyennel, az új Európai Bizottság megválasztott elnökével. Az új jelölt portfóliója változatlan marad – tette hozzá. Thierry Breton 1955-ben született, 2005 és 2007 között pénzügyminiszteri pozíciót töltött be Jean-Pierre Raffarin és Dominique de Villepin miniszterelnökök kormányában. 2009 óta az Atos informatikai (IT) vállalat vezérigazgatója

Valószínűleg kínai volt az a 39 ember, akit szerda hajnalban holtan találtak egy bolgár rendszámú kamion hűtőkocsijában Anglia délkeleti részén – közölte a területileg illetékes Essex megyei rendőrség. A közlemény megerősítette a BBC televízió és a Sky News kereskedelmi hírtelevízió, valamint a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap online kiadásán nem sokkal korábban megjelent egybehangzó értesülést arról, hogy az áldozatok mindegyike kínai. A rendőrség közölte, hogy 31 férfi és 8 nő holttestét találták meg a pótkocsiban. A kamion sofőrjét szerdán őrizetbe vették, kihallgatása csütörtökön is tartott.  Az essexi rendőrség csütörtöki közleményében leszögezi, hogy nem kíván „találgatásokba bocsátkozni” a gépkocsivezető kilétéről. A brit sajtó egyöntetű értesülései szerint egy Mo Robinson nevű 25 éves észak-írországi férfiről van szó.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök – akinek pártja megnyerte a parlamenti választásokat – kizárta annak a lehetőségét, hogy koalíciós kormányt alakítson az ellenzékkel. Trudeau jelezte, hogy új kabinetjét november 20-án készül bemutatni. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem kíván az ellenzékkel koalícióra lépni, viszont minden politikai erővel konzultálni akar az ország előtt álló legfőbb teendőkről. „Az a szándékom, hogy a következő hetekben leüljek minden pártvezetővel, és megvitassam velük, milyen prioritásaik vannak, akárcsak azt, hogy miként dolgozhatunk együtt” – mondta. Ígéretet tett arra, hogy az új kormány első lépésként a parlament alsóháza elé fogja terjeszteni a középosztályra vonatkozó adócsökkentési törvényjavaslatot. Trudeau Kanadai Liberális Pártja megnyerte ugyan a parlamenti választásokat, de a kapott voksok csak a kisebbségi kormányzáshoz elegendőek. A liberálisok 157 mandátumot szereztek a 338 fős parlamentben, amelyben eddig abszolút többséggel (177 hely) rendelkeztek. Ez azt jelenti, hogy Trudeau-nak a sikeres kormányzáshoz az Új Demokrata Párt (NDP) nevű kis baloldali tömörülésre kell támaszkodnia, amelynek 24 mandátuma van az új törvényhozásban.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a csapatok egy téves rakétaindítás-azonosításra reagálva a Gázai övezetből Izrael felé, –  aktiválták a Vaskupola rakétavédelmi rendszert, kilőve legalább két Tamir elfogó rakétát (darabonként megközelítőleg 35000-150000 dollárba kerül). A rakétaindítások aktiválták a szirénákat a Gázai övezettől északra fekvő területen. “A szirénákat egy téves [rakétaindítás] azonosítás indította be a Gázai övezetből Izrael felé,” nyilatkozta a hadsereg, hozzátéve, hogy a közelben lévő Vaskupola irányítói elfogó rakétákat lőttek ki. Palesztin média jelentések szerint az övezet terrorszervezetei tesztelés céljából két rakétát lőttek ki a tenger felé. Az izraeli hadsereg azonban nem kívánta kommentálni, hogy ez az incidens okozta-e a téves azonosítást.

Az izraeli biztonsági erők ismét lerombolták egy katonagyilkos palesztin terrorista újjáépített otthonát, közölték az Izraeli Védelmi Erők. A művelet közben erőszakos összecsapásokra került sor, több tucat palesztin kövekkel és Molotov-koktéllal dobálta az izraeli csapatokat, akik tömegoszlató eszközökkel reagáltak. Sérülésről egyik oldalról sem érkezett jelentés. A hadsereg először 2018 decemberében rombolta le lslam Yousef Abu Amid al-Amari meneküttáborban lévő otthonát Rámalláhban. „A közelmúltban az izraeli hadsereg újjáépítési mukálatokra lett figyelmes a helyszínen,” nyilatkozta a hadsereg, hangsúlyozza, hogy továbbra is meg fogja akadályozni a terroristák lerombolt otthonainak újjáépítési kísérleteit.

Gazdaság:

Visszaesett a használt lakások iránti kereslet a nyáron, a befektetőket inkább az új állampapír érdekli – írta a Magyar Hírlap. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte, hogy júniustól számítva 32 százalékkal alacsonyabb a kereslet a használt lakóingatlanok iránt, mint az előző év azonos időszakában volt. Nyár óta a befektetők újabb ingatlant már nem vásárolnak, inkább államkötvénybe helyezik el a pénzüket. Így jobb alkupozícióba kerülnek azok az emberek, akik saját célra vesznek lakást – emelte ki Balogh László. A szakértő kitért arra is, hogy azok a fiatalok, akik 15-20 millió forintból szeretnének jó helyen fekvő, jó állapotú ingatlant vásárolni, elsősorban a fővárosi agglomerációban vagy más nagyvárosokban találhatják meg a számításukat, Budapesten ugyanis ennyi pénzért nem lehet ilyen minőségű hajlékot kapni.

Időjárás:

Szombattól hétfőig még az itt lévő enyhe légtömeg határozza meg időjárásunkat, ugyanakkor fokozódik a ködhajlam. A hajnali, reggeli órákban kialakuló köd napközben is egyre tartósabban megmaradhat, kevesebb helyen várható napsütés. A napos területeken marad a meleg, a 20 fok körüli, illetve kevéssel a fölötti maximum hőmérséklet, a tartós ködfoltokban azonban csak kevéssel 10 fok feletti legmagasabb hőmérsékletre számíthatunk.

A jellemző hőmérséklet  szombat reggel országszerte 4 – 9, napközben maximum 19-22 fok körül alakul.