El kell fogadni a nem pénzbeli felajánlásokat, kreatívnak kell lenni

El kell fogadni a nem pénzbeli felajánlásokat, kreatívnak kell lenni

Borgula András, a Gólem Színház vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az állandó játszóhelyükről, az adománygyűjtő kampányukról, a terveikről.

Borgula András elmondta, nagy dolog az, hogy a színháza 15 évnyi vándorlás után végre saját helyet kapott, jelenleg pénzgyűjtő akcióban vannak, hiszen ebbe az épületbe húsz éve nem lépett ember, a tervek szerint 100 millió forintba kerül a felújítás. Amennyiben minden az elképzeléseik szerint alakul, akkor a zsidó színházban a munkálatok februárban megkezdődnek és végül a jövő nyáron meg is nyitják a kapukat a Zsidó Előadóművészeti Központban.

Ami az adománygyűjtést illeti, a színházvezető elismerte, az való igaz, hogy a magyar társadalom nehezen ad, ahogy az is, hogy a kérelmezők meg nem tudják, miként kell kérni. El kell fogadni a nem pénzbeli felajánlásokat, kreatívnak kell lenni, a Gólem Színház öt-hat szálon egyszerre indítja meg a gyűjtést, a mostani időszak a reményé, hiszen a felkérések már elmentek, de a válaszok még nem érkeztek be.

Borgula András kérdésre válaszolva elmondta, úgy érzi, úgy reméli, nincsenek irigyei, mert nehéz helyzetben voltak az elmúlt években, sőt az tizenöt éve ők kapták a legkevesebb támogatást, azaz mindig a minimumot kapták.

Erre az évadra egyetlen bemutatót terveznek, de talán sor kerül egy másodikra is, hiszen Rotschild Klára életéről is készülőben van egy tavaszi premier. A már betervezett bemutatóra szombaton kerül sor, ez az Ismerős történet címet viseli. A Rotschild Klára életét bemutató tervezett monodráma bemutatja majd, miként válik egy Holokauszt túlélő, varrni nem tudó nőből a szocialista Magyarország valódi divatdiktátora.

A többi darabot illetően a Gólem Színház vezetője beszámolt arról, a Jaj Istenem! előadás még megy, ahogy a Lefitymálva is, ami lassan eléri a századik előadását, de látható még többek között a Szakácskönyv a túlélésért című darab.

Ami a Csányi utca 3-as épület felújítását illeti, Borgula András megjegyezte, most mindenféle szakemberre, segítőre szükségük lesz, az önkéntesek jelentkezését várják a színház email címén. A Gólem vezetője ezen túlmenően levélben keresi meg az összes működő színház vezetőjét, hogy a náluk feleslegessé vált bútorokat, előadáskellékeket ajánlják fel, ha lehetséges.

Amennyiben elkészül a Zsidó Előadóművészeti Központ épülete, akkor szorosan együttműködnek majd a szomszédban található Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárral, de ettől még két külön entitás lesz a két intézmény. Borgula András azt is megjegyezte, a tervezett előadóművészeti központban nem csak a Gólem Színház előadásai lesznek, hanem várják más művészeti csoportok zsidó tematikájú darabjait, Borgula András már most várja a jelentkezőket.

A világban több helyen is játszanak a zsidó színházak jiddis nyelven, ennek kapcsán a Gólem vezetője elmondta, számukra az is fontos, hogy ma már egyre többen ismerik, beszélik a hébert, a jiddis előadás a reményei mközött szerepel. Ugyanakkor azt is megjegyezte, a néző nyelvén kell beszélni a darabokban, például Romániában van zsidó színház, ami jiddisül megy és csak a nézők és csak az előadók nem értik a nyelvet.